O noua infatisare a lui Chirica la DIICOT, în dosarul Zamosteanu – Veranda. Incep audierile maraton

0
185

Primarul Mihai Chirica fost chemat la DIICOT pentru a i se comunica o nouă încadrare juridică în dosarul deschis de procurori în 2019, cu privire la mai multe construcții din Iași.
Am fost invitat într-o manieră civilizată să ofer unele lămuriri legate de un subiect mai vechi deschis de un fost procuror. Sunt deschis să ofer orice informații pentru orice instituție, am încredere în aceste instituții și sunt convins că aceste lucruri vor trece cel puțin în ceea ce mă privește într-o manieră corectă și fără să am de suferit.Sunt primar al Municipiului Iași de peste 8 ani, calitate în care sunt semnatarul a peste 640.000 de documente și am în spate un aparat administrativ constituit conform legii, care trebuie să își facă treaba, cum și celelalte instituții ale statului au oameni care trebuie să își facă datoria în mod responsabil și corect față de instituție și față de legile țării”, a declarat primarul Mihai Chirica, prin intermediul unui comunicat, ulterior audierilor si fugii acestuia din cladirea DIICOT.
La audieri mai sunt asteptati fostul viceprimar Gabriel Harabagiu, șefa Serviciului juridic din cadrul Primăriei, Cristina Oțeleanu, secretarul Consiliului Local, Denisa Ionașcu, arhitectul șef al municipiului, Alexandru Mustiață, fostul arhitect șef, Raluca Mocanu, fosta șefă a Serviciului juridic, Diana Florescu sau consilieri din cadrul Serviciului de urbanism, precum Elena Herțanu sau Andrei Pascariu.
Dosarul care il vizeaz pe Mihai Chirica a fost deschis în urmă cu peste doi ani, principalul vizat fiind Cristin Zămosteanu, unul dintre cei mai cunoscuți oameni de afaceri din domeniul imobiliar ieșean.
Acesta este bănuit că, începând din octombrie 2012, folosindu-se de mai multe firme pe care le deținea sau le controla, ar fi constituit un grup specializat în fraudarea statului prin jonglerii cu TVA. Imobilele construite în numele societății erau transferate la prețuri mai mici decât cele ale pieței pe numele administratorului, în calitate de persoană fizică.
Ele erau apoi vândute, administratorul încasând atât profitul din tranzacții, cât și diferențe importante din deconturile TVA. Banii erau ulterior reintroduși în circuitul civil prin creditări ale societăților și achiziția de noi terenuri, imobile și autoturisme de lux. În urmă cu doi ani, procurorii DIICOT estimau prejudiciul cauzat bugetului de stat la aproximativ 12 milioane euro.
În iulie 2020, Cristin Zămosteanu, zis „Pletosul” și „Nazistul”, a fost și arestat timp de două luni, iar conturile bancare și proprietățile imobiliare ale sale și ale firmelor M.Chim SRL, în care avea 90% din acțiuni și MCM Boutique Resort SRL în care deținea o participare de 10%, au fost sechestrate.
Lista proprietăților sechestrate se întindea pe cinci file. Zămosteanu a fost ulterior eliberat, iar sechestrul de pe majoritatea proprietăților a fost ridicat.
În primăvara acestui an, cercetările au fost extinse și asupra amenajării pe acoperișul Halei Centrale a restaurantului „Veranda”.
În 2016, M.Chim depusese o cerere de supraetajare parțială a Halei Centrale, cu amenajarea unei terase acoperite. Cererea a fost respinsă de municipalitate: „se respinge întrucât necesită elaborarea unui Plan Urbanistic Zonal, care nu poate fi iniţiat întrucât indicatorul urbanistic din situaţia existentă depăşeşte indicatorul urbanistic ce poate fi obţinut prin PUZ”. Un an mai târziu însă, lucrarea a fost aprobată fără probleme. Ulterior, a fost eliberat și un certificat de urbanism pentru intrarea în legalitate a lucrărilor efectuate pe acoperișul clădirii.
Marius GAVRILESCU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

80 − = 77