O poveste cu zei şi iubiri secrete, care începe undeva în nori… „Indiile galante” revin pe scena Operei ieşene

0
63

Spectatorii ieșeni vor avea privilegiul de a urmări duminică, 3 iunie, unica reprezentație de operă barocă din țară. Spectaculoasa reprezentație „Indiile galante”, de Jean Philippe Rameau, în regia magistralului Andrei Șerban, va avea loc cu începere de la ora 18:30.

Spectacolul, care va aduce pe scenă o mie de costume, beneficiază de o distribuție de excepție. Invitată special de la Londra, soprana Mădălina Barbu va da viață personajului L’Amour. Apeciatul bariton canadian Jean Kristof Bouton, care a revenit recent dintr-un turneu de o lună la Hong Kong, unde a interpretat rolul Escamillo din opera „Carmen”, de Georges Bizet, va interpreta rolurile Huascar și Adario.

Pe scenă vor putea fi urmăriți și alți soliști extrem de iubiți de public: Cristina Grigoraș (Hebe, Zaire, Fatime), Andrei Fermeșanu (Valere), Daniel Mateianu (Osman), Lăcrămioara Hrubaru Roată (Zima), Alexandru Savin (Don Carlos și Damon), Victor Zaharia (Don Alvar). Spectacolul prilejuiește și patru debuturi: Valentin Călugărici (Bellone), Manuela Ipate (Phani), Nicoleta Maier (Emilie), Silviu Stratulat (Tacmas).

Întotdeauna am promovat talentele tinere, membri ai Corului Operei ieșene, așa cum sunt acum Valentin, Manuela și Silviu, devenind apoi soliști apreciați.” a declarat managerul Operei ieșene, Beatrice Rancea.

La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Ciprian Teodorașcu. Spectacolul a primit Marele Premiu la Galele Premiilor Operelor Naționale în 2014. Spectacolul este un prilej pentru public de a revedea pe scenă numeroși soliști îndrăgiți, unii dintre aceștia interpretând chiar și trasvestiuri.

Hébé, zeița tinereții (cântată de o soprană), îi îndeamnă pe tinerii îndrăgostiți să profite de dragoste. Bellone, zeița războiului (cântată de un bariton), provoacă haos și îi atrage pe bărbați cu promisiunea gloriei războinice. Zeul Amor, fiul lui Venus (cântat de o soprană), chemat în ajutor, e inspirat de Hébé să traverseze mările pentru a duce dragostea pe alte continente, departe de Europa răvășită de război. Un alai de zeități și amorași pleacă în călătorie spre țărmuri exotice și libere de conflicte.

Timp de trei ore, cât durează spectacolul, spectatorii vor fi purtați pe tărâmuri magice unde se vor întâni cu incașii din Peru, turcul generos și sălbaticii din America. De asemenea, vor fi celebrate prin cântece și dansuri florale Serbările Persane, o sărbătoare a florilor și a dragostei.

O poveste cu prinţese şi prinţi, cu ţărmuri exotice unde îndrăgostiţi despărţiţi de soartă se regăsesc fericiţi, unde un Paşă plânge după o iubire nefericită… Așa este perceput spectacolul-poveste al maestrului Andrei Șerban. O extraordinară lucrare a compozitorului francez Jean-Philippe Rameau, pe care regizorul a pus-o în scenă la Opera Garnier din Paris, în 2003. Nouă ani mai târziu, maestrul i-a oferit și Iașului privilegiul de a avea premiera acestui spectacol. Opera Națională Română Iași rămâne singura insituție de profil din țară cu acest titlu în repertoriu.

Aida POPA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

38 − = 33