O săptămână plină de proiectii de filme bune si alte evenimente culturale de top la Ateneu

0
93

Deschiderea oficială a concursului național adresat elevilor cu deficiențe de auz, luni, 08 mai, ora 16.00 în Sala mare de spectacole „Radu Beligan”, intrarea liberă

Copilul trebuie să știe că este un miracol, de vreme ce de la începuturile lumii și până la sfârșitul ei, nu a mai fost și nu va mai fi niciun copil asemeni lui…” Pablo Casals

Ne face plăcere să anunțăm că Liceul Tehnologic Special ,,Vasile Pavelcu” din Iaşi are onoarea de a organiza, alături de Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi, în perioada 08-11 mai 2017, cea de-a VII-a ediţie a Concursului Naţional pentru Elevi cu Deficienţe de Auz.

Acest concurs care se adresează unei categorii speciale de copii – cei care își dezvoltă peste medie simțuri ce pot suplini deficiențele de auz –  include patru discipline competiționale: Limba şi literatura română, Matematica, Educaţia plastică  și Tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor. Participanții sunt 88 de elevi din ciclul gimnazial (clasele    a VII-a şi a VIII-a) din 13 instituţii de învăţământ special din ţară: Şcoala Gimnazială Specială pentru Deficienţi de Auz ,,Sfânta Maria” Bucureşti, C.S.E.I. ,,Constantin Pufan” Vaslui, Școala Gimnazială Specială ,,Sf. Vasile” Craiova, C.S.E.I. ,,Constantin Pufan” Timişoara, Liceul Tehnologic pentru Copii cu Deficienţe Auditive Buzău, Şcoala Profesională Specială ,,P. Popescu Neveanu” Galaţi, C.S.E.I. ,,Elena Doamna” Focşani, Liceul Tehnologic Special Bivolărie, Liceul Tehnologic Special pentru Deficienți de Auz Cluj-Napoca, Liceul Tehnologic Special Nr. 3 București, C.S.E.I. Nr. 2 Sibiu, Școala Gimnazială Specială pentru Surzi Nr. 1 București, Liceul Tehnologic Special ,,Vasile Pavelcu” Iași.

Deschiderea oficială are loc luni, 08 mai 2017, la ora 1600, la Ateneul din Iași – Sala mare de spectacole ,,Radu Beligan” unde vom fi onorați să avem alături de noi reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean Iași, ai Ministerului Educației Naționale, ai Facultății de Psihologie și Științe ale Educației din cadrul Universității ,,Alexandru Ioan Cuza” din Iași, ai autorităților locale, membri ai Comisiei centrale și mai ales delegațiile școlilor participante.

Probele de concurs se vor desfășura în zilele de 9 și 10 mai 2017.

Organizarea concursului a fost posibilă și cu sprijinul sponsorilor care ni s-au alăturat: S.C. Ropharma S.A., S.C. Angela International S.R.L. – Papucei, Clubul Lions Iași, S.C. Majestic S.R.L., Federația Sindicatelor din Educație ,,Spiru Haret”, S.C. Agrement Ciric S.R.L. Iași, Asociația persoanelor cu deficiențe de auz „Ascultă Viața!”, Sectorul de Asistență Socială și Medicală ,,Diaconia” al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, Rolfcard Industrial, S.C VASI VET Botoșani, S.C. Enache Red S.R.L., Ana Confort S.R.L. Iași în dorința de a oferi participanților o experiență educațională de neuitat la Iași.

Persoană de contact: Prof. Coca Marlena Vasiliu, Director al Liceului Tehnologic Special ,,Vasile Pavelcu” Iași9afis Ion Dichiseanu

Dublă lansare de carte a Maestrului Ion Dichiseanu, aflat în premieră la Ateneu, marți, 09 mai ora 18.00 în Foaier, intrarea liberă

Marți, 9 mai 2017, la ora 18.00, în Foaierul Ateneului din Iași, va avea loc o întîlnire cu celebrul și îndrăgitul actor Ion Dichiseanu, cu prilejul lansării volumelor „Am fost rivalul regelui. Povestea mea de iubire cu Sara Montiel„ și „Adevărul, mai frumos decît legenda”, ambele apărute la Editura Polirom. Ion Dichiseanu va intra în dialog cu cititorii și va oferi autografe.

Invitați: Alexandra Velniciuc, Irina Stratulat, Andrei Apreotesei

Intrarea liberă

„Adevărul, mai frumos decît legenda”

După mai bine de patru decenii petrecute pe scena teatrului şi pe platourile de filmare, Ion Dichiseanu îşi spune povestea vieţii. După copilăria petrecută la Adjud alături de cei opt fraţi, urmează anii grei de război, cînd familia ajunge într-un lagăr din Austria. La întoarcerea în ţară, Ion se înscrie, la sugestia tatălui său, la Politehnică, dar îşi dă repede seama că adevărata lui vocaţie este actoria şi dă examen la IATC. Aşa începe o carieră care îi va aduce celebritatea. Ion Dichiseanu ne delectează cu anecdote de pe platourile de filmare la „Bătălia pentru Roma”, „Dincolo de barieră”, „Toate pînzele sus!”, din călătoriile sale prin lume şi de la întîlnirile cu vedete precum Jean-Paul Belmondo, Yves Montand, Omar Sharif sau Ursula Andress.

„Am fost rivalul regelui. Povestea mea de iubire cu Sara Montiel”

La jumătatea anilor ’60, Ion Dichiseanu o cunoaşte la Festivalul de Film de la Beirut pe Sara Montiel, actriţă şi cîntăreaţă celebră în acea vreme, şi se îndrăgosteşte de ea la prima vedere. După puţin timp, cînd Sara ajunge la Bucureşti pentru a susţine o serie de concerte, vrea să-l întîlnească. Aşa începe povestea lor de iubire.

Ea rămîne o perioadă în România şi îl însoţeşte peste tot, în restaurantele şi cluburile din Bucureşti, la teatru sau la filmări, dar şi în excursii prin ţară. Cînd primeşte propunerea de a juca într-un nou film, Sara pleacă în Spania şi cere ca rolul principal masculin să-i fie dat lui Dichiseanu. Cum însă discuţiile actorului cu autorităţile române se prelungesc, cei doi nu se mai văd timp de opt ani…

Ion Dichiseanu (n. 1933), bine-cunoscut actor de teatru şi cinema, a făcut roluri memorabile pe scena Teatrului Nottara şi a jucat în filme celebre, printre care „Titanic vals”, „Toate pînzele sus”,„ Pentru patrie”, „Revanşa”, „Clipa” (Premiul ACIN, 1979), „Burebista”, „Misterele Bucureştilor”, „Supravieţuitorul”. A mai publicat volumul de versuri „Frumoasa spaniolă, frumoasa suedeză” (1995).

Proiecție de filme „În numele Tatălui” (2016) și „Automobilul – o pasiune regală” (2010), miercuri, 10 mai, ora 16.30 în Sala Mare de spectacole „Radu Beligan”, intrarea pe bază de rezervare pe http://festivalsfr.ro/miercuri-10-mai/

Startul Festivalului Serile Filmului Românesc la Ateneu se va da cu două proiecții de filme regale: „În numele Tatălui” (2016) și „Automobilul – o pasiune regală”(2010)

„În numele Tatălui” este povestea unei femei nobile care a crezut în Ţara sa. Într-un sfert de secol, Margareta, fiica Regelui Mihai, a luptat pentru sănătatea copiilor, împotriva singurătăţii bătrânilor, a încurajat şi a sprijinit cultura şi a învins mentalităţi bolnave de comunism. Şi-a câştigat nobleţea prin luptă, iar astăzi este Principesa României – așa descrie filmul realizatorul Bogdan Șerban-Iancu.

Acţiunea documentarului începe în 18 ianuarie 1990, dată ce a trecut aproape neobservată în calendarul noii Românii. În acea zi se închidea, aproape pe neştiute, un cerc deschis în ianuarie 1948, odată cu plecarea Regelui din ţară, după abdicarea impusă. În 1990, când a venit în România, ideea Principesei era să-i ajute, aşa cum poate, pe români. Au fost ani dificili, în care lupta cea mai grea a fost să schimbe mentalităţi, relaţiile dintre oameni, distruse de cei 50 de ani de comunism. Aşa s-a născut ideea înfiinţării fundaţiei care îi poartă numele şi promovează idealurile cărora Principesa le rămâne credincioasă.

Nimic nu avea să o pregătească pe Principesa Margareta pentru ce va urma. Nici măcar instruirea primită de la tatăl său, Regele Mihai, nu o va feri de haosul, degringolada şi reaua credinţă din ţară. În plus, numele nu o ajuta. Dimpotrivă. Făcea parte dintr-o lume pe care românii nu o mai înţelegeau şi de care le era teamă.

Au trecut 25 de ani de la momentul în care soarta a decis că exilul s-a încheiat, iar fiica regelui a arătat că „acasă” înseamnă doar România. Principesa Margareta şi-a câştigat dreptul de a reprezenta România. A dus o luptă îndârjită pentru a dovedi că, fiica tatălui său fiind, nu are doar prin naştere ocazia de a purta stindardul regalităţii, ci şi prin merit. Legământul pe viaţă al Regelui Mihai cu ţara este dus mai departe. Anonima, dar îndârjita femeie care a învins un sistem ostil în anii ‘90, doar pentru a face bine, este astăzi Principesă a României.

„Reportajul Automobilul – o pasiune regală” prezintă pasiunea de o viață a Majestății Sale Regele Mihai pentru automobilele militare cunoscute sub numele generic de Jeep-uri. Colecția Regelui Mihai este una dintre cele mai valoroase din lume, toate mașinile fiind în totalitate recondiționate chiar de către rege.

Regele Mihai este un colecționar de mașini de război, celebru în întreaga lume. Pasiunea Sa pentru automobile a început în 1941, cînd un prieten i-a făcut cadou un Jeep adus de pe frontal rusesc. Între timp, Majestatea Sa a adunat o colecție de astfel de mașini (șase în stare funcțională și alte cîteva în lucru), pe care le recondiționează în totalitate cu propriile mîini. De-a lungul vremii, și regina i-a dat o mînă de ajutor la reparații. Prețioasa colecție se află în Elveția, țara „adoptivă” a Familiei Regale.

Reportajul Automobilul – o pasiune regală este descris pe site-ul Familiei Regale astfel: „pelicula pune în evidență tinerețea, dinamismul și extraordinara capacitate de adaptare la timpurile moderne ale Majestății Sale”.

Realizat în anul 2010, când Regele Mihai împlinea 89 de ani, „Automobilul, o pasiune regală”  are toate ingredientele pentru a rămâne, poate, filmul preferat al tinerei generații de români despre Rege.

Proiecție aniversară „4 luni, 3 săptămâni și 2 zile”, regia Cristian Mungiu, miercuri, 10 mai, ora 19.00 în Sala Mare de spectacole „Radu Beligan”, intrarea pe bază de rezervare pe http://festivalsfr.ro/miercuri-10-mai/

Provocarea de 24 de ore prin care trec Găbița și Otilia, studente și colege de cămin, atrage atenția publicului prin subiectul abordat: avortul. Cu o acțiune de durata unei singure zile, din 1987, Găbița încearcă să întrerupă sarcina, fiind ajutată de prietena sa, Otilia, și de domnul Bebe, al cărui ajutor pare să încurce și mai mult. În ultimii ani ai regimului comunist, avortul era considerat  ilegal, ceea ce complică, considerabil, drama prin care trece Găbița.

Regizor: Cristian Mungiu

Durată: 113 minute

Gen: Dramă

Audiență: Generală

Distribuție: Laura Vasiliu, Anamaria Marinca, Luminița Gheorghiu, Ion Sapdaru, Tania Popa, Alexandru Potocean, Vlad Ivanov, Teodor Corban

Invitați: Cristian Mungiu, Anamaria Marinca, Laura Vasiliu, Vlad Ivanov

Proiecție de film „Pădureanca”, regia Nicolae Mărgineanu (1987), joi, 11 mai, ora 13.00 în Sala Mare de spectacole „Radu Beligan”, intrarea pe bază de rezervare pe http://festivalsfr.ro/joi-11-mai/

Contrastul dintre familiile bogate și cele sărace este reprezentativ pentru pelicula lui Nicolae Mărgineanu. Iorgovan, fiul unui țăran, se îndrăgostește de Simina, fiica unui om sărac. Sentimentele sunt reciproce, însă tânărul pune în balanță dragostea și prejudecățile poziției sociale. Ce se va întâmpla cu povestea de iubire când va apărea și un al treilea personaj?

În 2017, filmul Pădureanca împlinește 30 de ani.

Regizor: Nicolae Mărgineanu

Durată: 109 minute

Gen: Dramă

Audiență: Generală

Distribuție: Manuela Hărăbor, Victor Rebengiuc, Adrian Pintea, Dorel Vișan

Invitați: Nicolae Mărgineanu, Manuela Hărăbor, Dorel Vişan

Proiecție de film „Autobiografia lui Nicolae Ceaușescu”, regia Andrei Ujică, joi, 11 mai, 15.30 în Sala Mare de spectacole „Radu Beligan”, intrarea pe bază de rezervare pe  http://festivalsfr.ro/joi-11-mai/

Documentarul prezintă scena judecății soților Ceaușescu din decembrie 1989. A fost realizat din imagini de arhivă, obținute de la TVR și de la Arhiva Națională de Filme, imagini inedite, care nu au fost niciodată difuzate. Multe secvențe din film, descris ca o psihodramă socială grotescă, sunt fără sunet. Regizorul a lucrat timp de patru ani pentru a realiza filmul, cu care încheie trilogia dedicată sfârșitului perioadei comuniste în România.

Regia: Andrei Ujică

Durata: 180 de minute

Genul: Documentar

Audiență: Generală

Distribuție: Nicolae Ceaușescu, Elena Ceaușescu

Invitat: Andrei Ujică

Proiecție de film „Occident”, regia Cristian Mungiu, joi 11 mai, ora 19.30 în Sala Mare de spectacole „Radu Beligan”, intrarea se face pe bază de rezervare pe http://festivalsfr.ro/joi-11-mai/

Occident, filmul de debut în lungmetraj al regizorului Cristian Mungiu, împletește trei istorii diferite care se petrec în aceeași perioadă de timp.

Prima povestire îi are în centru pe Luci și Sorina, soția sa – un cuplu cu probleme relaționale din cauza situației financiare și a sentimentelor de nesiguranță.

A doua povestire o are în centru pe Mihaela, o fată naivă și romantică, părăsită în ziua nunții. Tatăl Mihaelei apare ca personaj central în ultima povestire, de profesie polițist, dorințele sale sunt să iasă la pensie, să-și vadă fata măritată și să se întoarcă la viața lui de la țară.

Regizor: Cristian Mungiu

Durata: 105 minute

Genul: Comedie

Audiență: Generală

Distribuția: Tania Popa, Alexandru Papadopol, Coca Bloos, Dorel Vişan, Ioan Gyuri Pascu, Tora Vasilescu, Gabriel Spahiu, Doru Ana, Anca Androne

Invitați: Dorel Vișan, Tania Popa

Festivalul „Cânt și joc de pretutindeni”, ediția a IV-a, vineri, 12 mai, ora 09.00 în Sala Mare de specacole „Radu Beligan”, intrarea liberă

Şcoala Gimnazială ,,Ion Creangă”, organizează sub patronajul  Inspectoratului Şcolar Județean, cu sprijinul Primăriei Municipiului Iaşi şi în parteneriat cu Ateneul dinIași, Festivalul de folclor “Cânt și joc de pretutindeni”.

Vineri,  12 mai 2017, începând cu ora 09.00, Sala Mare de spectacole „Radu Beligan” va găzdui acest frumos eveniment, o afirmare a bucuriei şi a copilăriei manifestată prin promovarea folclorului autentic.

Festivalul se adresează copiilor şi elevilor cu  vârsta cuprinsă între 3 si 15 ani, care doresc să se transforme în eroii luptei pentru păstrarea tradiţiei poporului roman, dar şi pentru promotorea multicultularităţii. Participanții sunt din județele Suceava, Neamț, Vaslui, Botoșani, Maramureș, Ilfov, Iași și din Republica Moldova, iar ceea ce  face unic acest proiect este faptul că – pe lângă secţiunile de cântec şi dans popular românesc- are și o secțiune de dans tradițional al altor etnii sau popoare (lipovenesc, nemţesc, armenesc, grecesc, irlandez, german și rromani), fenomen ce promovează valorile ce susţin unitatea prin diversitate.

Festivalul „Cânt și joc de pretutindeni” este parte a proiectului educaţional cu acelaşi nume, care se află la ediția a IV-a, aprobat de MEN  în Calendarul Activităților Educative Regionale şi Interjudeţene poziția 568 fiind inclus în acest an în activitățile Festivalului Internațional al Educației. Este un proiect regional inițiat și organizat de Școala Gimnazială „Ion Creangă”, având ca parteneri școli și grădinițe din mai multe județe. Conform regulamentului şi parteneriatelor încheiate  la nivelul fiecărei școli participante, au fost pregătite  formații de dansuri populare românești sau a altor etnii din care provin elevii, grupuri vocale și soliști de muzică folclorică care vor participa la festival.

Folclorul este ceea ce ne defineşte ca neam şi de aceea este de maximǎ importanţǎ pǎstrarea şi transmiterea cǎtre generaţiile viitoare a zestrei folclorice specifice zonei. Este imperios necesar ca  potenţialul folcloric zonal să fie valorificat la maxim, deoarece tradiţiile populare se împletesc cu toate domeniile cunoaşterii: literaturǎ, arhitecturǎ, muzicǎ, coregrafie, picturǎ, vestimentaţie etc. Dezvoltarea dragostei pentru cântecul şi dansul popular, precum şi preţuirea folclorului românesc reprezintă un deziderat spre care trebuie să ne orientăm atenţia, deoarece acestea sunt valori care ne individualizează ca popor printre celelalte nații din jur.

În dorinţa de a-i motiva în acest sens pe elevi, fiecare şcoală participantă va primi trofeul festivalului şi diploma de merit pentru efortul depus, iar cei mai buni vor fi recompensaţi cu Premiul de excelenţă.

Intrarea este gratuită.

Proiecție de film „Monarhia salvează România”(1992), vineri, 12 mai, ora 17.30 în Sala Mare de spectacole „Radu Beligan”, intrarea se face pe bază de rezervare pe http://festivalsfr.ro/vineri-12-mai/

Filmul documentar al lui Sorin Ilieșiu Monarhia salvează România! este compus din trei părți: (1) prezentarea pe înțelesul tuturor, a istoriei și a rolului monarhiei în România (comentariul istoric: Academician Dinu C. Giurescu – în lectura autorului); (2) reportajul poetic al vizitei M.S. Regele Mihai în Romania în 25-27 aprilie 1992, de Sfintele Paști; (3) semnificația monarhiei pentru poporul român în timpul comunismului și după căderea acestuia (comentariul-eseu: Gabriel Liiceanu – în lectura autorului).

Durata: 34 minute

Un film de Sorin Ilieșiu

Muzica: Andrei Tănăsescu

Imaginea: Igor Antip, Sorin Ilieșiu, Florin Ghica și alții

Montajul: Mihai Gheorghiu, Constantin Nanciu

Comentariul istoric: Academician Dinu C. Giurescu – în lectura autorului

Comentariul-eseu: Gabriel Liiceanu – în lectura autorului

Produs de „Video Est” în 1992

Proiecție de film „Descoperă România cu Peter Hurley”(2016), vineri, 12 mai, ora 18.00 în Sala Mare de spectacole „Radu Beligan”, intrarea se face pe bază de rezervare pe http://festivalsfr.ro/vineri-12-mai/

După 15 ani lucrați în publicitate, timp în care a promovat tot felul de bunuri către români, irlandezul, stabilit în țara noastră, a hotărât să promoveze de-acum românilor, bunul numit România! Povestea lui Peter Hurley, care la vârsta de 26 de ani s-a mutat în România, este simplă. Peter Hurley a plecat, pe jos, din Săpânța, până-n București și ne spune astfel povestea magică a acestei țări. Făcând un drum ca un pelerinaj, el descoperă la hotarul dintre Occident și Orient, chiar rostul vieții sale aici. „Descoperă România cu Peter Hurley” nu este doar un film, ci o poveste ce poate fi a oricui și-a fiecăruia dintre noi.

Documentarul este produs de Agerpres și a fost prezentat la festivaluri din țară, precum și în cadrul primei ediţii a Festivalului de Film Românesc în China, desfăşurat la Beijing, Shanghai şi Xi’an.

Echipă: Camelia Moise (realizator), Sergiu Olteanu (imagine), Ioana Matei (editor)

Durată: 106 minute

Gen: Documentar

Audiență: Audiență generală

Invitat: Camelia Moise

Proiecție de film „După dealuri”, regia Cristian Mungiu, vineri, 12 mai, ora 20.30 în Sala Mare de spectacole „Radu Beligan”, intrarea se face pe bază de rezervare pe http://festivalsfr.ro/vineri-12-mai/

După dealuri spune povestea a două fete care au crescut împreună şi care se reîntâlnesc după câţiva ani de despărţire. Alina se întoarce din Germania să o ia cu ea pe Voichiţa, prietena ei din copilărie, faţă de care se simte încă foarte ataşată. Voichiţa şi-a găsit însă calea în credinţă, iar maicile printre care trăieşte la mănăstire ţin locul familiei pe care nu a avut-o niciodată. Alina luptă cu toate puterile să recâştige afecţiunea Voichiţei, făcându-i pe cei din jur să se întrebe de unde vine forţa care o animă.

Regizor: Cristian Mungiu

Durată: 150 minute

Audiență: Nerecomandat persoanelor sub 15 ani

Distribuție: Valeriu Andriuță, Cosmina Stratan, Cristina Flutur, Tania Popa, Luminița Gheorghiu, Doru Ana, Teodor Corban, Gheorghe Ifrim

Invitat: Cristina Flutur13afis Hansel si Gretel

Spectacol de teatru pentru copii „Hansel și Gretel”, Trupa Marionnette Show, sâmbătă, 13 mai, ora 11.00 în Sala Mare de spectacole „Radu Beligan”, preț bilet 8 lei

Frățiorii Hansel și Gretel pornesc sâmbătă, 13 mai, la ora 11:00, într-o aventură pe cinste! Vor face cunoștință cu o vrăjitoare hazlie, vor râvni la căsuța de turtă dulce…și vom descoperi împreună cu cine se vor mai întâlni cei doi!

Simpaticul Hansel și jucăușa lui soră Gretel doresc să transmită copiilor prin povestea lor faptul că iubirea dintre frați și surori este una foarte puternică, faptul că familia, așa cum este ea, este cea mai importantă, că atunci când suntem alături de cineva devenim mai puternici și mai curajoși, că nu este bine să intrăm pe proprietatea altcuiva deoarece ni se poate întâmpla ceva neprevăzut și că trebuie să zâmbim și să căutăm soluții în orice situație ne-am afla.

Trupa Marionnette Show și Ateneul din Iași, vă așteaptă la spectacolul pentru copii „Hansel și Gretel”, sâmbătă, 13 mai 2017, ora 11.00, în Sala Mare de Spectacole a Ateneului din Iași!

Biletele au fost puse în vânzare la prețul unic de 8 lei și pot fi achiziționate on-line de pe site-ul www.ateneuiasi.ro sau direct de la casieria Ateneului, de luni până vineri în intervalul orar 10.00 -16.30 sau cu o oră înaintea începerii spectacolului.

Proiecție de film „Box”, regia Florin Șerban, sâmbătă, 13 mai, ora 13.00 în Sala Mare de spectacole „Radu Beligan”, intrarea se face pe bază de rezervare pe http://festivalsfr.ro/sambata-13-mai/

15 ani diferență de vârstă între Anghel și Cristina.  El, un tânăr boxer, rrom, care vrea să demonstreze că este valoros. Ea, actriță, căsătorită și cu un copil. Deși nu ar fi trebuit să se întâlnească, între cei doi se înfiripă o poveste de dragoste.

Regizor: Florin Șerban

Durata: 93 minute

Genul: Dramă

Audiență: Cu acordul părinților pentru copii sub 12 ani

Distribuție: Hilda Péter, Sorin Leoveanu, Fatma Mohamed, Rafael Florea

Premiul FIPRESCI, al Federației Internaționale a Criticilor de Film, la Festivalul de la Karlovy Vary (2015).

Proiecție de film „Mihai I al României”(2011), sâmbătă, 13 mai, ora 14.30 în Sala Mare de spectacole „Radu Beligan”, intrarea se face pe bază de rezervare pe http://festivalsfr.ro/sambata-13-mai/

Filmul din 2011, „Mihai I al României”, al realizatoarei emisiunii Ora Regelui, de la TVR,  Camelia Csiki, a fost singurul documentar din România difuzat chiar la aniversarea vârstei de 90 de ani a Majestății Sale.

Documentarul „Mihai I al României” încearcă rescrierea celor mai importante momente din istoria românilor, creionate în jurul vieţii Regelui Mihai. Filmul a apărut în perioada în care anumiți politicieni încercau să împiedice venirea Majestății Sale în Parlament, unde a susținut istoricul discurs.

Totodată „filmul lămureşte problema abdicării Regelui Mihai, dar şi a actului de la 23 august. „Este un film biografic, un documentar greu, cu multe mărturii istorice, nu cu o biografie romanțată, cu multe dovezi, cu multe imagini de arhivă unicat – un film pe care v-il recomand”, declară Camelia Csiki.

Spectatorii vor putea urmări un film biografic, care conţine multe imagini inedite, vechi, ce ilustrează modul în care a trăit Majestatea Sa în exil. Documentarul îşi propune să explice ce au însemnat cei 90 de ani pentru România şi Regele Mihai I.

Principalii povestitori ai acestor evenimente sunt: chiar Majestatea Sa Regele Mihai, susținut de istoricii Şerban Nicolae Tanaşoca, Dorin Dobrincu, Georgeta Filitti, dar şi Alteța Sa Regală Principesa Margareta.

Camelia Csiki, realizatoarea filmului, a câştigat premiul pentru documentar istoric cu „Mihai I al României” la Gala APTR în 2012, distincţia fiind cea de-a treia obținută de jurnalista TVR. Filmul a fost transpuns pe DVD și difuzat  în librării de TVR Media, în același an.

Lansare de carte „Reconstituiri cu Ileana Popovici”, de Radmila Popovici, sâmbătă, 13 mai, ora 15.30 în Foaier, intrarea se face pe bază de rezervare pe http://festivalsfr.ro/sambata-13-mai/

„Dau puțin timpul înapoi și încerc să-mi imaginez cum ar fi fost fără… Mi-e imposibil să parcurg în gând acest traseu, din august 2012 până astăzi, neauzind-o, nevăzând-o, neîmbrățișând-o. Dacă ar fi să descriu un miracol, aș vorbi despre întâlnirea noastră. Atâtea cărări care-ți fac cu ochiul, te iau de mână și te duc în lumea ei – a Ilenei – lume aparte, de neînchis într-o carte. Extindinzându-se miraculos ca un puzzle, odată cu așezarea pieselor, ne oferă imagini caleidoscopice în care, precum Alice în Țara Minunilor, sare și răsare neastâmpărata fată a lui Popa-Fustă, Părintele Valentin Popovici, fie tunsă scurt în costum de baie în „Reconstituirea”, de Lucian Pintilie, film interzis pe vremea lui Ceaușescu, fie în fustița trapez cântând, galeșă, cu voce de zână, alături de Richard Oschanitzky, melodii în stilul bossa-nova. O vezi dăruindu-și toată imaginația ilustrației muzicale pentru filme, emisiuni, prezentări ale gimnastelor românce sau înviorând diminețile cu emisiunea “Bună dimineața!” la Televiziunea Română. Iubiri mai ceva ca-n filme și filme de mulți iubite, prieteníi pe viață, gesturi de rară noblețe sufletească, despărțiri de neuitat și întâlniri parcă de stele regizate. În sfârșit – ca un început – regăsirea altui Acasă, cu neam cu tot, în sfânta și duruta Basarabie, vorba mamei Neonila.

Ileana Popovici este și autorul, și personajul principal al acestui îmbietor serial de amintiri, reconstituit, prin cuvinte și fotografii, cu sinceritatea și naturalețea ei copleșitoare, într-o vară, la umbra nucului la Buturugeni, în curtea casei părintești. Povești adevărate cu oameni adevărați cu inimi adevărate care, la un loc, înseamnă bucuria de a fi. Sete de dăruire, foame de acțiune, neîmpăcare acută cu pierderea frumosulul, autenticului, omenescului și alte destăinuiri – în „Reconstituiri cu Ileana Popovici”. Bucuria mea a fost să le sorb pe viu, ochi în ochi, cu mirarea copilului care descoperă universul. O bucurie crescând în așteptarea bunului cititor.”

Radmila Popovici

Invitaţi: Radmila Popovici, Ileana Popovici

Proiecție de film „Pentru patrie”, regia Sergiu Nicolaescu, sâmbătă, 13 mai, ora 16.00 în Sala Mare de spectacole „Radu Beligan”, intrarea se face pe bază de rezervare pe http://festivalsfr.ro/sambata-13-mai/

„Pentru patrie” evocă momente cruciale ale Războiului de Independență al României, jertfele armatei române, dar și împrejurările istorice care au făcut posibilă proclamarea independenței. Este un film închinat celor care și-au vărsat sângele pentru patrie în războiul româno-ruso-turc, din anii 1877-1878.

Regizor: Sergiu Nicolaescu

Durata:  188 minute

Gen: Istoric, dramă

Audiență:  Generală

Distribuția: Ileana Popovici, Amza Pellea, George Constantin, Mircea Albulescu, Ilarion Ciobanu, Emil Hossu, Horațiu Mălăele, George Mihăiță, Constantin Codrescu, Ion Dichisean, Sergiu Nicolaescu.

Premiul pentru regie, ACIN (1978)

Invitaţi: Ileana Popovici

Aida POPA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here