“Oamenii timpului”. Rector: “Politicienii ar trebui să învețe să comunice cu elitele”

0
78

Prof. univ dr. Doru Tompea, rectorul Universității ,,Petre Andrei”, partener academic al Campaniei ,,Oamenii Timpului”, este de părere că politicienii și cei din administrațiile locale ar trebui să învețe să comunice cu societatea civilă și cu elitele culturale.

Realizatorul Realitatea TV, Octavian Hoandră, și invitații săi au dezbătut, în cadrul unei ediții speciale a emisiunii “Realitatea Românească”, transmisă din foaierul Teatrului Național “Vasile Alecsandri”, din Iași, unde are loc una dintre cele mai mari sărbători ale orașului, care are în centru revista “Timpul”, unde se situează cultura, în prezent, în societatea românească, și cum ar trebui să se poziționeze politicul în relația cu elitele. Totodată, faptul că Iașiul nu a fost selecționat pe lista scurtă a orașelor din România, care candidează pentru obținerea titlului de Capitală europeană a culturii 2021, a fost în centrul dezbaterii.

În ceea ce privește absența Iașiului de pe lista orașelor din România, care au intrat în cursa pentru obținerea titlului de “Capitala Culturală Europeană”, în 2021, Tompea a punctat faptul că  “predictibilitatea unei țări contează foarte mult atunci când depune proiecte finanțate din bani europeni”.

După cum știm, vor fi desemnate trei candidaturi, Serbia sau Muntenegru, una din cele două, una din România, din cele patru rămase pe lista scurtă și una din Grecia. Pe mine m-a întristat faptul că Iașiul nu a intrat pe acea listă scurtă pentru că, indiferent de decizia votului de azi, Iașiul rămâne capitală culturală a României, una dintre. A fost o întrebare acolo, în timpul jurizării, din partea unui comisar european: ‘dar fostul primar ce mai face?’. Vedeți, ei se comportă civilizat și normal acolo în structurile europene unde decid și fac asemenea evaluări și pentru ei, stabilitatea, predictibilitatea unei țări contează foarte mult atunci când depune proiecte finanțate din bani europeni. Nu sunt de acord cu afirmațiile care s-au rostogolit astăzi că nu a pierdut mare lucru Iașiul că nu sunt așa de mulți bani alocați. Nu. Pe de-o parte este o tristețe față de profilul cultural al Iașiului, dar pe de altă parte, din cele vreo 150 de proiecte care s-au depus, în acest mega proiect, sunt câteva 30 – 40 care trebuie duse mai departe. Să le ducem acolo unde le este locul, Iașiului care a dat prima universitate a țării, acest teatru, care are atâtea universități, cinci de stat și una privată acreditată și care a dat atâtea personalități în zona culturii românești. Eu sper că ne vom regăsi energiile și vom coagula un gen de solidaritate culturală intelectuală și ceea ce ar mai trebui să învețe politicienii este faptul că evaluarea și valorizarea oamenilor de valoare, mă repet intenționat, nu se fac într-un birou al unui primar sau unul politic. Ceea ce face Timpul e o inovație culturală, socială – valorile sunt evaluate și promovate de către valori. Nu e un truism, dar ar trebui politicienii și cei din administrațiile locale să învețe din lucrul acesta, să conexeze, să comunice cu societatea civilă, elitele culturale”, a declarat prof. univ dr. Doru Tompea.

Prof. univ dr. Daniel Şandru, director al revistei ,,Timpul”, preşedinte al Juriului Naţional al Galei ,,Oamenii Timpului”, a relatat cât de dificil i-a fost să găsească sprijin pentru campania demarată de revista pe care o conduce. În acest context, Șandru a subliniat faptul că politicienii ar trebui să evite imixtiunea în sfera culturală, care, de altfel, ar trebui să aibă autonomia ei.

Cred că trebuie să felicităm orașele din România care au rămas pe lista scurtă: Clujul, Timișoara, Bucureștiul, Baia Mare. Este, într-adevăr, o părere de rău că Iașiul nu se regăsește aici, dar, din experiența mea trebuie să o spun foarte limpede: nu doar la Iași, ci regiunea aceasta, care a fost izolată, ea însăși nu se poate uni. Din august umblu prin toate județele din regiunea de nord-est pentru a-i ruga pe decidenții din administrația publică locală să susțină o campanie, care nu urmărește decât să identifice și să aducă o necesară reverență valorilor din fiecare comunitate. Singurele zone în care am găsit rezonanță au fost Iașiul, Cernăuți și Chișinău. Dezamăgirea a fost mare pentru că am fost susținuți, în această campanie, de Primăria Municipiului Iași, de Consiliul Județean Iași, și din celelalte județe din regiunea de nord-est doar Neamțul a pus umărul la o campanie care presupune recunoașterea valorilor din fiecare comunitate locală. Politicienii poate, în acest ceas, ar trebui să își dea seama că nu pot decide în sfera culturală cultură, care trebuie să aibă autonomia ei, iar datoria lor este doar aceea de a gestiona corectitudinea evenimentelor care se petrec pe agenda culturală, nu să decidă ce evenimente să se petreacă și să susțină alternativele venite din sfera culturală și a societății civile. Eu am încredere că se poate face o legătură intergenerațională. Dincolo de orgolii, care există în cultură și politică, oamenii se pot aduna și pot face, regăsi acea coeziune necesară oricărui exercițiu al excelenței“, a spus prof. univ dr. Daniel Șandru.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here