Oferta Băncii Transilvania pentru clienţii Volksbank România cu credite în franci elveţieni

0
100

Banca Transilvania va anunţa astazi închiderea tranzacţiei de preluare a Volksbank România şi oferta de conversie pentru clienţii persoane fizice ai băncii cu credite în franci elveţieni. Banca Transilvania va scoate comisionul de risc/administrare din ratele clienţilor şi va oferi un discount de 15% din principal.
Tranzacţia de preluare a Volksbank România de către Banca Transilvania se închide astazi şi începe procesul de fuziune. Tot astazi, Banca Transilvania va anunţa oficial şi ce oferte va face pentru clienţii preluaţi de la Volksbank. Potrivit informaţiilor Economica.net, clienţii cu credite în franci elveţieni vor beneficia de eliminarea comisionului de risc care reprezintă până la o treime din ratele lunare. Eliminarea acestui comision nu presupune rambursarea sumelor încasate până acum de către bancă.
Comisionul de risc, rebotezat în comision de administrare în 2010, a fost contestat în instanţă de câteva mii de clienţi ai băncii austriece, iar deciziile au fost majoritar favorabile consumatorilor, care au scăpat de plata acestuia şi au primit şi banii plătiţi înapoi.
Volksbank România a fost chemată în judecată de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, care a cerut eliminarea clauzei privind comisionul de risc din toate contractele încheiate cu clienţii. Volksbank are aproximativ 20.000 de contracte de credit în franci elveţieni, cu o valoare medie de aproximativ 60.000 de franci.
Pentru a scăpa de creditele în franci elveţieni, Banca Transilvania propune clienţilor conversia în lei sau euro cu un discount de 15% la soldul curent al creditului, ceea ce se traduce prin conversia la un curs de aproximativ 3,6 lei pentru un franc, dacă luăm în calcul valoarea curentă a francului, de 4,23 lei, calculată de BNR.
Dobânzile oferite clienţilor vor fi similare ofertei pe care Volskbank avea în plan să o lanseze anul trecut, dar care a fost anulată din pricina tranzacţiei de preluare de către BT.
Astfel, la lei marja de dobândă va fi de aproxiativ 3% la care se adaugă Robor la şase luni, iar la euro de aproximativ 5% peste Euribor la şase luni.
Clienţii vor avea la dispoziţie două săptămâni să accepte oferta băncii după ce aceasta le va fi înmânată de către o comisie formată din funcţionari ai Băncii Transilvania şi Volskbank.
Cei care au câştigat litigii cu Volksbank vor beneficia de alte rate de discount, care vor fi stabilite în funcţie de client, potrivit ultimelor discuţii.
După acceptarea ofertei, pe numele clienţilor va fi deschis un nou credit la Banca Transilvania, în lei sau euro, în timp ce cel de la Volksbank va fi închis.
BT îşi propune să convingă toţi clienţii să accepte oferta, astfel că există discuţii ca cei care rezistă să fie ofertaţi cu rambursarea unor părţi din sumele încasate cu titlu de comision de risc până acum.
Cei de la Banca Transilvania consideră că există un risc ridicat să piardă procesul cu ANPC pe tema comisionului de risc deschis la Tribunalul Bucureşti, litigiu ce va fi tranşat pe fond în perioada imediat următoare. Dacă va pierde, BT, care şi-a asumat şi riscurile litigioase prin acordul de preluare, va trebui să ramburseze şi sumele încasate din acest comision de către Volskbank de la clienţii cu credite în franci elveţieni.
Acţionarii Volksbank România au făcut o injecţie de capital de 300 de milioane de euro înainte de vânzarea băncii, destinată conversiei creditelor în franci şi închiderii litigiilor cu clienţii, astfel că BT are asigurată finanţarea acestei operaţiuni.
Francul elveţian s-a apreciat masiv după ce Banca Naţională a Elveţiei a decis să renunţe la pragul de 1,2 CHF/EUR, în data de 15 ianuarie. Asta a născut probleme pentru cei aproximativ 100.000 de debitori cu credite în această monedă din România. Băncile au luat diferite măsuri pentru a reduce povara clienţilor, în general reduceri de marje pe termen scurt, ori aplicarea anitipată a inidicelui Libor redus, care a trecut în teritoriu negativ. Volksbank a îngheţat pentru trei luni cursul la care clienţii plătesc ratele, la nivelul din decembrie 2014. Măsurile luate de către bănci au fost considerate, în general, insuficiente de către debitori.
Oferta Băncii Transilvania este de aşteptat să pună presiune pe celelalte bănci din sistem cu credite în această monedă.

——-

Exemplu de calcul:

Pentru un credit din care mai sunt de plată 40.000 de franci, timp de 275 de luni, rata lunară curentă este de 326 de franci (1.379 de lei), la o dobândă de 3,99% şi un comision de risc de 0,26%, care reprezintă în franci aproximativ 104 CHF (440 de lei).
Convertit în lei, creditul este de 169.236 lei, iar cu discount ajunge la 143.851 lei. La o dobândă de 4,69%, rata este de 854 de lei, o scădere de 38% faţă de aceeaşi rată a creditului în franci, exprimată în lei. Cursul luat în calcul este cel anunţat de BNR azi.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here