Opozantul rus Aleksei Navalnîi a murit în închisoare, in Siberia

0
68

Opozantul rus Aleksei Navalnîi a murit în penitenciarul din Cercul Arctic în care ispășea o pedeapsă de 19 ani de închisoare pentru acuzații considerate motivate politic, a anunțat vineri serviciul penitenciar rus, citat de presa rusă și agențiile internaționale de presă.
Născut într-un sat din vestul Moscovei, Aleksei Navalnîi s-a născut ca proprietar de fabrică și a devenit probabil cel mai cunoscut critic al lui Vladimir Putin, relatează Sky News.
Activismul său politic, inclusiv investigațiile extinse privind corupția la nivel înalt și candidatura la funcția de primar al Moscovei i-au adus faima și mulți au crezut că reprezintă o amenințare pentru Putin.
Într-o înregistrare video din închisoare, în ianuarie, Navalnîi apărea slăbănog, cu capul ras. Cu toate acestea, el a făcut haz de necaz în legătură cu o petrecere din Moscova, întrebând autoritățile ruse dacă au organizat „o petrecere normală sau o petrecere de karaoke”, provocând râsul unui judecător, amintește The Guardian.
La începutul lunii decembrie, el a dispărut dintr-o închisoare din regiunea Vladimir, unde își ispășea o pedeapsă de 30 de ani de închisoare pentru extremism și fraudă, pe care le-a numit răzbunare politică pentru că a condus opoziția anti-Kremlin din anii 2010. El nu se aștepta să fie eliberat în timpul vieții lui Putin.
Fost politician naționalist, Navalnîi a contribuit la stimularea protestelor din 2011-2012 din Rusia, făcând campanie împotriva fraudei electorale și a corupției guvernamentale, investigând cercul intim al lui Putin și împărtășind descoperirile în videoclipuri șmecherești care au adunat sute de milioane de vizualizări.
Punctul culminant al carierei sale politice a fost atins în 2013, când a obținut 27% din voturi într-o competiție pentru primăria Moscovei pe care puțini au crezut că a fost liberă sau corectă. A rămas ani de zile un ghimpe în coasta Kremlinului, identificând un palat construit la Marea Neagră pentru uzul personal al lui Putin, vile și iahturi folosite de fostul președinte Dmitri Medvedev și o lucrătoare sexuală care a făcut legătura între un înalt oficial de politică externă și un oligarh bine cunoscut.
În 2020, Navalnîi a intrat în comă după o presupusă otrăvire cu noviciok de către serviciul de securitate FSB al Rusiei și a fost evacuat în Germania pentru tratament. El și-a revenit și s-a întors în Rusia în ianuarie 2021, unde a fost arestat pentru încălcarea eliberării condiționate și a fost condamnat la prima din mai multe pedepse cu închisoarea, care vor totaliza peste 30 de ani în spatele gratiilor.
Putin a lansat recent o campanie prezidențială pentru cel de-al cincilea mandat al său. El este deja cel mai longeviv lider rus de la Iosif Stalin încoace și l-ar putea depăși dacă va candida din nou în 2030, o posibilitate, deoarece a făcut să fie rescrise regulile constituționale privind limitarea mandatelor în 2020.

Șeful de cabinet al lui Aleksei Navalnîi spune că nu a primit nicio confirmare că criticul lui Putin a murit, menționează Sky News.
Leonid Volkov a declarat că declarația serviciului penitenciar ar putea fi interpretată ca o „mărturisire” că l-au ucis în mod deliberat pe Navalnîi.
Secretara de presă a lui Navalnîi spune, la rândul său, că nu a primit nicio confirmare că opozantul rus a murit.
Un membru al anturajului său, Kira Yarmysh, spune că avocatul lui Navalnîi zboară în orașul Kharp – unde se află colonia penală IK-3, unde era deținut – pentru a stabili faptele.
„De îndată ce vom avea informații, le vom raporta”, a declarat ea.
Considerat drept cel mai vehement critic al președintelui Vladimir Putin, Navalnîi ispășea o pedeapsă de 19 ani de închisoare pentru infracțiuni considerate în general motivate politic.
El a fost mutat într-o colonie penală din Arctica, considerată una dintre cele mai dure închisori, la sfârșitul anului trecut.
Serviciul penitenciar din districtul Yamalo-Nenets a declarat că stabilește cauzele morții sale, a relatat agenția de știri Tass.

Potrivit Kommersant, Departamentul Serviciului penitenciar federal pentru districtul autonom Yamal-Nenets a anunțat decesul opozantului Alexei Navalny în colonia corecțională nr. 3. Acesta s-a simțit rău după o plimbare și și-a pierdut cunoștința. Medicii au declarat decesul acestuia.
„Au fost efectuate toate măsurile de resuscitare necesare, dar nu au dat rezultate pozitive”, se arată în comunicat.
Potrivit Serviciului Federal Penitenciar, cauzele decesului sunt în curs de stabilire. Potrivit unei surse RT , Alexei Navalny a suferit un cheag de sânge.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 18 = 23