Pachete de alimente sigilate la Masa Pelerinilor si evenimente laice anulate. Focul de artificii ar putea fi singurul eveniment de culoare

0
65

În cursul dimineții de miercuri, 6 octombrie 2021, Instituția Prefectului – Județul Iași a organizat și găzduit o ședință de lucru pentru luarea unor măsuri de ordine și siguranță publică, dar și de protecție sanitară în perioada Sărbătorilor Iașului și a manifestărilor dedicate Hramului Sfintei Cuvioase Parascheva (joi, 14 octombrie 2021. Principalele măsuri luate, care completează deciziile luate în ședința de luni, 5 octombrie 2021, a Consiliului Local al Municipiului Iași sunt:
•Manifestările laice organizate de Primăria Municipiului Iași vor avea loc de luni, 11 octombrie 2021, până vineri, 15 octombrie 2021, la ora 20.00 (când intră în vigoare carantina de noapte, potrivit reglementărilor actuale).
•Ținând cont de evoluția numărului de infectări în Municipiul Iași și de ultimele prevederi legale pentru combaterea pandemiei, toți participanții la pelerinaj trebuie să poarte în permanență mască de protecție care să acopere nasul și gura pe toată durata manifestărilor. Primăria Municipiului Iași și Mitropolia Moldovei și Bucovinei vor pune la dispoziția pelerinilor substanțe dezinfectante pentru mâini, vor lua măsuri de distanțare fizică și vor igieniza și dezinfecta periodic zonele de contact.
•Circulația rutieră în zona centrală va suferi modificări și restricții începând de miercuri, 13 octombrie 2021, pentru a fi adaptată zonelor de pelerinaj. Deciziile punctuale vor fi anunțate în perioada imediat următoare.
•Nu vor mai fi organizate evenimente cu risc epidemiologic crescut, precum Sărbătoarea Vinului, Parcul de distracții, competițiile sportive, Seara Valorilor și concertul tradițional. Vineri, 15 octombrie 2021, ar putea fi organizat doar focul de artificii.
•Municipalitatea va organiza doar Târgul de Blănuri (pe o suprafață sporită în zona Hala Centrală – strada Costache Negri) și Târgul Meșteșugarilor (pe pietonalul Ștefan cel Mare și Sfânt), cu un număr mai restrâns de participanți și în condiții stricte de protecție sanitară. Comercianții sunt obligați să poarte mască de protecție, să pună la dispoziția clienților dezinfectanți pentru mâini și să igienizeze și dezinfecteze zonele închiriate. În cazul produselor alimentare, acestea trebuie să fie acoperite cu folie alimentară transparentă și să fie servite cu mănuși de protecție. Nerespectarea acestor reguli atrage desfacerea imediată a contractului încheiat cu municipalitatea.
•Joi, 14 octombrie 2021, Masa Pelerinilor va fi organizată în condiții speciale, în sensul împărțirii către pelerini a unor pachete de alimente sigilate. Distribuirea va fi făcută de către voluntari care vor purta mască și mănuși de protecție.
•Pe traseul pelerinilor vor fi montate corturi, la care personal medical va acorda primul ajutor și va face controale și recomandări de specialitate.
•Pe traseul pelerinilor și în apropierea Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, Primăria Municipiului Iași va monta ecrane pe care vor fi transmise imagini din timpul pelerinajului, inclusiv Sfânta Liturghie din 14 octombrie 2021.
•Primăria Municipiului Iași va identifica zone pentru parcarea eventualelor autocare cu pelerini, astfel încât să fie evitată aglomerația și să fie respectate normele de protecție sanitară și distanțare fizică.
•Primăria Municipiului Iași face apel la organizațiile neguvernamentale, în particular Crucea Roșie – Filiala Iași și Serviciul Voluntar de Ambulanță, să sprijine prin voluntari manifestările.
•Municipalitatea va monta toalete ecologice pe traseul pelerinilor și va asigura salubrizarea permanentă.

Marius GAVRILESCU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here