Pădurea Bârnova-Repedea ar putea fi salvată de drujbe dacă devine Arie naturală urbană protejată!

0
77

Senatorul USR PLUS Marius Bodea, membru al Comisiei pentru Ape, Păduri, Pescuit și Fond Cinegetic, anunță că, în curând, Pădurea Bârnova-Repedea, din zona periurbană a Iașului, ar putea fi protejată în totalitate de la tăiere prin noua legislație introdusă în Parlamentul României.
În vara acestui an, Marius Bodea propunea, în scopul protejării acestui areal natural pentru care s-a aprobat defrișarea a 520.000 de metri cubi de lemn, transformarea în Parc Natural.

Noua lege care instituie conceptul de arii naturale protejate urbane, care a trecut de Senat și se află în dezbatere în comisiile de specialitate ale Camerei Deputaților, ar simplifica foarte mult procesul de extindere a protecției asupra întregului fond forestier menționat (în prezent, doar 1% din cele 12.000 de hectare ale sitului Bârnova-Repedea se află sub protecție strictă). De asemenea, proiectul are avizul favorabil și din partea Consiliului Economic și Social, precum și al celui Legislativ.

„Îmi exprim speranța că Ministerul Dezvoltării și cel al Mediului vor emite cât mai repede avize favorabile pentru Legea ariilor naturale protejate urbane și conservarea biodiversității urbane, pentru ca aceasta să treacă de comisii și să ajungă la vot în plenul Camerei Deputaților.

Proiectul de act legislativ beneficiază de susținerea prioritară a parlamentarilor USR PLUS și răspunde în mod direct problemelor pe care le avem în împrejurimile orașului Iași și ale multor alte centre urbane din România, unde drujbele se aud noapte și zi, unde se taie arbori cu sălbăticie. Locuitorii orașelor noastre sunt condamnați să respire un aer tot mai poluat, în contextul în care și zonele forestiere din apropierea acestora sunt exploatate în scop economic“, explică Marius Bodea.

Senatorul ieșean arată că, prin intrarea în vigoare a noii legi, administrațiile locale devin în mod direct răspunzătoare de protejarea ariilor naturale urbane. Din punct de vedere legal, ariile urbane vor urma același cadru precum cel al ariilor naturale protejate ale României, așa cum sunt definite deja în legislația națională, care a fost armonizată cu cea europeană.

„Odată intrată în vigoare legea, autoritățile locale vor fi obligate să acționeze imediat pentru a identifica zonele care trebuie să devină arii naturale protejate și să le catalogheze ca atare în cadrul planurilor de urbanism. Ele vor fi ferite de asaltul necontenit al dezvoltării urbane haotice. Mai precis, odată ce se instituie protecția asupra lor, mafiile imobiliare și mafiile lemnului vor fi ținute la distanță.

Legea, odată ce va fi adoptată, va obliga autoritățile locale la responsabilitate și le va impune să adopte strategii locale de biodiversitate urbană“, încheie senatorul Marius Bodea.

Marius GAVRILESCU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here