„Până hăt de carte” a ajuns la Gropnița, cu o donație de 650 de volume

0
67

Echipa proiectului „Până hăt de carte” a ajuns sâmbătă, 21 septembrie 2019, în satul Bulbucani, la biblioteca comunei Gropnița, cu o donație de 650 de cărți. Aceste volume au completat fondul de carte existent al bibliotecii, care însumează aproximativ 11.500 de cărți, aflate la dispoziția unui număr de 678 de utilizatori înscriși, dintre care doar 630 sunt cititori activi.

Membrii echipei proiectului au fost întâmpinați de către doamna bibliotecară Daniela Pricop și de către primarul comunei Gropnița, Ionel Oneagă. Totodată, la mobilitate a participat și membrul USR Iași Alexandru Sevastian. „Ne-am bucurat că, de această dată, am descoperit o bibliotecă îngrijită și atent pusă la punct de către doamna bibliotecară, care se bucură și de sprijinul autorităților locale. Este extrem de important să încurajăm bibliotecile de la sate, să încurajăm donatorii și autoritățile să investească anual în volume noi și totodată să facem campanii de promovare a lecturii. E obligatoriu ca pe lângă strădania de a amenaja și a completăm fondul de carte cu volume diverse și atractive, să promovăm serviciile biblioteci, să reușim să aducem oamenii mai aproape de carte”, a menționat senatorul USR Dan Lungu.

Acesta a mai adăugat și faptul că orice acțiune care îndreaptă atenția către biblioteci, cu precădere către cele din mediul rural, este binevenită, în condițiile în care în ultimii 20 de ani, 4.000 de biblioteci au fost închise în întreaga țară, 173 dintre ele fiind chiar din județul Iași. Mai precis, dacă în urmă cu zece ani aveam în județ aproape 550 de biblioteci, astăzi avem cu 100 mai puține.

Numai în cursul anului trecut s-au închis șase dintre ele, deci trebuie să facem tot ce ne stă în putință și să folosim toate pârghiile pe care le avem, pentru a îndrepta comunitățile către bibliotecile încă deschise. Ele trebuie să fie active și să se transforme în centre culturale ale comunelor și orașelor din care fac parte; să se adapteze publicului și să lupte – pentru că a devenit deja o luptă – pentru supraviețuirea lor”, a completat senatorul USR.

Proiectul „Până hăt de carte” vizează încurajarea lecturii în mediul rural ieșean și completarea fondului de carte, în bibliotecile în care numărul cărților nu corespunde numărului de locuitori. Acest lucru este posibil cu ajutorul comunității, ieșenii fiind invitați să doneze cărți la punctele de colectare ale proiectului, anume: Cabinet Parlamentar Dan Lungu (Str. Grigore Ureche, Nr. 3, Bl. Walter Mărăcineanu, Mezanin), Retro Cafe (Str. Lascăr Catargi, Nr. 50) și Cafeneaua Noastră (Str. Sfântul Lazăr, Nr. 30).

Proiectul a fost lansat în luna martie a anului 2017, iar până în luna iulie a acestui an a facilitat donarea unui număr de peste 8.500 de volume către bibliotecile din comunele județului iași și centrele de plasament ieșene.

Aida POPA

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here