Parcurge zeci de kilometri pentru recuperare. Cornelia, fetita cu zambet cuceritor, diagnosticata cu Sindrom Down la 2 ani, are nevoie de ajutor!

0
70

Cornelia Onica are 5 ani si jumătate ani și a fost diagnosticată cu sindrom Down. Din luna septembrie 2013, Cornelia parcurge săptămânal, împreună cu mama ei, cei 70 de kilometri care despart casa lor de Centrul de Zi Star of Hope din Iasi, unde fetita urmează ședintele de terapie atat de necesare. Indiferent de vreme, cele două fac tot ce pot să ajungă la program, chiar daca fetita nu e atât de rezistentă. Datorită imunității scăzute, răcește și trebuie să se interneze des. Chiar daca sunt oameni simpli, părintii fetitei s-au interesat de la început ce trebuie să facă si mai ales unde. Așa au aflat de existenta Fundatiei Star of Hope Romania si au cerut ajutorul specialiștilor de aici. Iar faptul că, in cazul Corneliei, s-a intervenit foarte timpuriu, este demonstrat de schimbările evidente care au apărut in comportamentul fetiței.
Desi Cornelia este o încă o fetița sfioasă, ea iubeste să stea în prezenta copiilor, să-i observe și să interacționeze cu ei. Ii place să se joace cu mingea și iubește să emita sunete și cuvinte monosilabice în fața oglinzii. Dacă la inceputul programului de terapie, Cornelia refuza interactiunea cu ceilalti copii, astăzi ea este cea care inițiază jocul. Iubește să danseze, să cânte și să explice prin gesturi si limbaj ceea ce vrea sau simte. Impreună cu alti copii de aceeași vârstă, Cornelia este acum integrată în programul de interventie timpurie: 2 ore/zi, 1 zi/săptămână (atunci cand vremea nu permite deplasarea fetiței).
Părintii fetiței sunt oameni simpli și au o gospodărie modestă in satul Mitoc, judetul Iasi. Au oferit si continuă să ofere Corneliei tot ce au ei: dragoste si protectie. Din păcate, familia are o situație financiară pe care nimeni nu și-ar dori-o. Tatăl lucrează în alt oraș, departe de domiciliu, și vine acasă o dată la 5 săptămâni. Mama este asistentul personal al fetiței, însă indemnizația vine, de cele mai multe ori, cu intârziere de câteva luni. Lipsa banilor o obligă pe mamă să întrerupă deplasarea la Iasi mai multe zile consecutiv, deoarece pentru un singur transport sunt necesari in jur de 80 de lei. Cornelia nu este singurul copil, familia Onica având încă 2 fete, una studentă, cealaltă – elevă. Și, cum amândouă stau cu chirie în orasul Iași, pentru definitivarea studiilor, cheltuielile familiei depășesc cu mult necesitățile iar recuperarea micutei Cornelia prin terapie este pusă sub semnul intrebarii.
Aida POPA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here