Patronul Hotelului Traian, Danut Prisecariu, a ingropat mall-ul Uvertura din Botosani, dupa 2 ani de la deschidere

1
81

Complexul Uvertura City Mall din Botosani este inca un exemplu al managementului marca Danut Prisecariu, omul care a reusit trista performanta de a falimenta cele mai mari si traditionale complexe comerciale si televiziuni din Iaşi. Deşi Botoşaniul se bate cu Vasluiul pentru titlul de cel mai sărac municipiu din Regiunea Nord-Est, omul de afaceri ieşean Dănuţ Cătălin Prisecariu (48 de ani) şi-a pus în cap să construiască aici un mall, proiectul demarând în 2008. Apariţia crizei a dus la sistarea lucrărilor, acestea fiind reluate în 2010, chiar dacă nu se sfârşise criza. Deschiderea anunţată pentru octombrie 2012 a fost amânată cu aproximativ 6 luni, astfel că cei aproximativ 100.000 locuitori ai Botoşaniului au avut parte de Uvertura Mall de la sfârşitul lunii martie 2013.
Societatea care administrează acest complex comercial, Uvertura City Mall SRL Botoşani (CUI: 23792260), a raportat pentru primul an de activitate a stabilimentului o cifră de afaceri de 4,84 milioane lei şi pierderi de 55,62 milioane lei, la finalul anului 2013 fiind consemnate datorii de 100,68 milioane lei.
În 2014, cifra de afaceri a crescut la 6,35 milioane lei, pierderile au scăzut la 7,56 milioane lei, dar datoriile au rămas aproape la acelaşi nivel. Curios este faptul că, la finalul anului 2014, activele imobilizate erau evaluate la 35,59 milioane lei, adică mai puţin de jumătate faţă de valoarea la 31 decembrie 2012. Încă din 2013, mall-ul a început să aibă probleme (financiare) cu clienţii, dovadă în acest sens fiind valoarea mare a creanţelor (1,9 milioane lei la finalul anului 2014), precum şi procesele de executare silită sau investire cu formulă executorie, care s-au înmulţit în 2015.
Rezultatele financiare slabe, determinate de vânzările scăzute ale firmelor din mall, şi presiunea creditorilor au determinat Uvertura City Mall SRL Botoşani (CUI: 23792260) să solicite deschiderea procedurii de insolvenţă la începutul acestei luni, Tribunalul Botoşani acceptând cererea pe 5 noiembrie 2015 (Dosarul 2595/40/2015). Practicianul în insolvenţă Management Reorganizare Lichidare Iasi SPRL Filiala Suceava a fost desemnat administrator judiciar provizoriu, iar termenul limită pentru înregistrarea cererii de admitere a creanţelor asupra averii debitorului a fost fixat pentru 21 decembrie 2015, prima şedinţă a Adunării Creditorilor urmând să aibă loc pe 15 ianuarie 2015.
Cu un slogan (“Ne vedem în centru!”) împrumutat de la fostul Moldova Mall Iaşi, Uvertura Mall are o suprafaţă închiriabilă de 15.000 mp. Anunţat ca o investiţie de 27 milioane euro, mall-ul din Botoşani, este a doua investiţie de acest tip efectuată de Dănuţ Cătălin Prisecariu, după Moldova Mall Iaşi, proiect care nu a început de la zero, ci a constat în reabilitatea, modernizarea şi extinderea fostului Magazin Universal “Moldova” din centrul Iaşului. Prisecariu a vândut mall-ul chiar după finalizare, mişcare care s-a dovedit a fi fost super-inspirată, din moment ce chiriaşii s-au plâns de vănzări slabe încă de la început, iar noul proprietar “l-a dat de pomană” peste 5 ani, numai să scape de datorii. În prezent, mall-ul a fost transformat în clădire de birouri.

1 COMMENT

  1. Societatea Turism Moldova, apartinand omului de afaceri Danut Prisecariu, a intrat in faliment dupa ce creditorul majoritar, BCR, a contestat aprobarea implementarii planului de reorganziare.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here