Patru angajaţi ai Poliţiei de Frontieră, trimişi în judecată de procurorii DNA pentru fapte de corupţie

0
82

Doi ofiţeri şi doi subofiţeri de la Poliţia de Frontieră au fost trimişi în judecată, luni, într-un dosar de corupţie, se arată într-un comunicat transmis de Serviciul Teritorial Suceava al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).
Ofiţerii Liviu Ciobanu şi Dinu Barnea şi agenţii Florin Nacu şi Mihai Burlacu au fost anchetaţi de DNA după ce ar fi muşamalizat o infracţiune comisă de un un bărbat care a fost prins la volan deşi avea permisul de conducere anulat.
Comisarul şef Liviu Ciobanu, aflat în arest preventiv, va fi judecat de Tribunalul Botoşani pentru săvârşirea infracţiunilor de instigare la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit şi instigare la favorizarea făptuitorului.
În acelaşi dosar au mai fost trimişi în judecată şi fostul şef al Sectorului Poliţiei de Frontieră Româneşti, Dinu Barnea, pentru instigare la abuz în serviciu, dar şi cei doi agenţi, Florin Nacu şi Mihai Burlacu, acuzaţi de abuz în serviciu.
Potrivit procurorilor DNA, ‘pe 31 octombrie 2014, având calitatea de ofiţer de poliţie cu grad profesional de comisar şi coordonator al turei de serviciu din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Româneşti, la solicitarea şefului de sector, inculpatul Barnea Dinu, cu intenţie, i-a determinat pe doi agenţi de poliţie din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Româneşti să-şi încalce atribuţiile de serviciu şi să nu dispună măsurile legale care se impuneau, astfel cum erau prevăzute în legislaţia primară, în sensul neconstatării infracţiunii flagrante comise de către o persoană care fusese depistată conducând un vehicul pe drumurile publice din comuna Santa Mare având permisul de conducere anulat’.
Anchetatorii susţin că, ‘deşi vădit ilegală, cei doi agenţi de poliţie şi-au însuşit dispoziţia inculpatului Barnea Dinu, transmisă prin intermediul inculpatului Ciobanu Liviu, şi au lăsat persoana depistată să-şi continue deplasarea, fără a întocmi actele de constatare a infracţiunii, prejudiciind astfel interesele legale ale Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi, ca unitate de poliţie de care aparţineau, concomitent cu obţinerea unui folos necuvenit pentru acesta din urmă, constând în evitarea atragerii răspunderii penale a persoanei pentru fapta comisă. Deopotrivă încălcarea atribuţiilor de serviciu de către cei doi agenţi de poliţie a constituit un ajutor dat persoanei depistate, în scopul împiedicării tragerii sale la răspundere penală pentru fapta săvârşită’.
În aceleaşi împrejurări şi cu intenţie, Liviu Ciobanu a întocmit nota raport privind executarea Planului de acţiune al turei de serviciu nr. 2 din 31.10.2014, orele 08:00 – 21:00 (din care făceau parte şi agenţii de poliţie respectivi), în care era consemnat în fals că niciuna dintre patrule nu a constatat infracţiuni pe perioada efectuării serviciului, cu toate că inculpatul Ciobanu Liviu avea cunoştinţă despre depistarea în trafic a persoanei, de către agenţii de poliţie menţionaţi, în timp ce conducea tractorul pe drumurile publice având permisul de conducere anulat’, conform sursei citate.

Marius GAVRILESCU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here