Patru blocuri din Iasi au intrat in sistemul de contorizare individuala a consumului de energie termica. Care sunt avantajele

0
88

In toamna anului 2013, una din principalele concluzii ale sondajului de opinie derulat de Veolia Iasi a fost faptul ca iesenii isi doresc o sursa de alimentare cu apa calda si caldura ieftina, eficienta, care sa le asigure independenta fata de vecini.
Dupa un an de zile de munca, perioada in care s-au definitivat solutiile tehnice optime si s-au realizat echipamentele adaptate particularitatilor din blocurile de locuit din Iasi, Veolia a lansat proiectul de contorizare individuala a consumului de energie termica in sistem centralizat.
In luna octombrie 2015 s-au finalizat lucrarile la blocul-pilot (P6 scara C de langa PT 9 Cantemir), iar in momentul de fata sunt in curs de executie lucrarile la doua blocuri cu 4 etaje din zona Cantemir – Blocurile Z6 scara B de pe Str. Decebal 4A si B1 scara A de pe Sos. Nicolina 9A (solutie din reteaua primara, cu contor individual la usa si modul de apartament) si la doua blocuri cu 10 etaje – Blocurile T6 tronson 1 de pe Str. Strapungere Silvestru 31 si 1001 articole scara B de pe Str. Nicolina 1 (solutie din reteaua secundara, cu contoare individuale pentru fiecare apartament).
In toate aceste cazuri, jumatate din apartamente sunt deconectate de ani de zile, utilizand centrale individuale pe gaz – mare parte din acesti locatari au decis deja sa se rebranseze la sistemul centralizat de termoficare, pastrand pe pozitie centrala, daca nu vor fi multumiti de calitatea si continuitatea energiei termice furnizate de termoficarea centralizata sau de valoarea facturii pe care o vor plati, isi vor putea folosi sursa individuala pe gaz”, a declarat Ana Maria Icatoiu, directorul comercial si de comunicare al Veolia Energie Iasi.
Proiectul revolutionar pe care reprezentantii Veolia il implementeaza la Iasi, prevede masurarea exacta, direct in gigacalorii, a consumului individual de energie temrica (incalzire si apa calda), independenta fata de vecini in ceea ce priveste consumul de apa calda si caldura si apa calda si caldura in functie de confortul dorit si puterea financiara individuala.
Prin intermediul acestei solutii se fac economii considerabile la factura de energie termica prin faptul ca consumi exact cat ai nevoie si platesti exact cat consumi, cu 20% mai putin pe an decat in cazul centralei individuale pe gaz. Pe de alta parte va creste eficienta energetica prin eliminarea completa a conductelor verticale din apartamente iar repartizarea costurilor cu incalzirea se face foarte exact, in sensul in care contorul de la fiecare apartament are aceeasi clasa de porecizie blocuricu contorul de bransament, pe baza caruia Veolia emite factura”, a punctat Ana Maria Icatoiu, directorul comercial si de comunicare al Veolia Energie Iasi.
Avatajele enumerate de Veolia in cazul adoptarii acestei solutii sunt:
– contoare individuale, pentru fiecare apartament, care inregistreaza direct gigacaloriile consumate (nu unitati de consum, asa cum fac repartitoarele de costuri)
-contoare instalate la intrarea in apartament, pe casa scarii – la nevoie, se poate sista furnizarea energiei termice strict catre locatarul rau-platnic, fara ca datoriile inregistrate de acesta sa-i afecteze pe vecinii sai
– apa calda permanent, cu ajutorul conductei de recirculare de pe casa scarii
– posibilitatea pornirii si a opririi caldurii in functie de dorinta locatarilor, fara sa depinda in vreun fel de vecini
– robinet termostatat montat pe fiecare calorifer pentru reglarea temperaturii in toate camerele (cu ajutorul termostatului de ambient)
– obtinerea unor instalatii noi de energie temica, ce au o durata de viata indelungata (minim 30 de ani pentru conducte si minim 15 ani pentru contor)
– zero riscuri pentru sanatatea sau siguranta locatarilor sau vecinilor acestora (nu exista niciun fel de risc de scurgere de gaz, de asfixiere sau de explozie)
– cresterea calitatii vietii prin utilizarea unei surse de alimentare cu energie termica ce protejeaza mediul inconjurator

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here