Pelerinajele la mormantul lui Arsenie Boca au crescut “afacerile” localnicilor. Cat costa cazarea in satele din zona

0
73

Zecile de mii de pelerini care se roaga in fiecare weekend la mormantul parintelui Arsenie Boca de la Manastirea Prislop, din Hunedoara, sustin si afacerile localnicilor.
Unii si-au renovat casele si ii cazeaza pe credinciosi, altii scot la vanzare la poarta oua, branza sau paine de casa. Cei mai instariti isi construiesc pensiuni sau deschid florarii, pentru ca toti pelerini duc flori la mormantul lui Arsenie Boca, supranumit Sfantul Ardealului.
Intr-un singur weekend, la manastirea Prislop se roaga zeci de mii de pelerini. Cei mai multi dintre ei se opresc pe drum sa cumpere flori. Raluca, o tanara de 20 de ani, s-a gandit ca o florarie cu parcare i-ar face pelerinii sa cumpere de la ea si nu de la cele peste 30 de tarabe insirate la marginea drumului spre manastire.
Parintele a scris – veti veni la mine la mormant cu o floare si de acolo va voi ajuta mai mult – si atunci pornind de la ideea asta si citind foarte multe despre parintele Arsenie Boca, ne-am gandit sa facem o afacere de familie“, afirma Raluca Basaraba.
La Silvasu de Sus, o localitate aflata la 3 kilometri de manastire, fiecare satean cazeaza pelerini. La 74 de ani, tanti Silvia inchiriaza patru camere din casa. O noapte de cazare costa 80 de lei.
Vecina ei le ofera si ea cazare pelerinilor. Doua case mai la deal, tanti Floarea sta la poarta si vinde oua, lapte, branza si ciuperci. Nu toata marfa e a ei. Are vecini care ii lasa la vanzare bucatele care le prisosesc.
Din asta traim: o ceapa, o salata, un morcov, se face fasolea“, spune Floarea Marin, localnica.
In castig ies si cei care vand la tarabe de la magneti de frigider si brelocuri cu chipul parintelui Arsenie Boca, pana la ceasuri pe care acele se plimba peste fotografia cu Manstirea Prislop. Tarabele nu au voie in apropierea manastirii, asa ca sunt amplasate la un kilometru distanta.
Pana luni seara, in zona sunt asteptati sa ajunga 100 de mii de pelerini.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here