Pensionarii ieseni, momiti de Costel Alexe cu promisiuni de crestere a pensiilor

0
56

Centrul Cultural Multifuncțional al Seniorilor Iași, în parteneriat cu Primăria Municipiului Iași și reprezentanți ai societății civile au organizat o intalnire electorala cu pensionarii Iasului, sub forma mascata a unei dezbateri cu tema „Seniorii – resurse de valori umane pentru comunitate”. La evenimentul care a avut loc în Sala „Vasile Pogor” a Palatului Roznovanu au participat primarul Mihai Chirica, deputatul Costel Alexe, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, precum și seniori reprezentând diverse medii socio-profesionale, precum învățământ, cultură, artă, sănătate și cercetare.

Protecția socială nu este nici apanajul stângii, nici apanajul dreptei. Ea este o obligație care nu poate fi pusă sub sigla niciunui partid. Dimpotrivă, politica socială trebuie să facă parte dintr-o strategie coerentă și pe termen lung a unui stat democratic. Pe plan local vom continua programul de abonamente gratuite în transportul public pentru pensionari, măsurile sociale care s-au luat până acum și care funcționează, precum și proiectele sociale derulate împreună cu diverse organizații neguvernamentale, a spus Mihai Chirica.

La rândul său, ministrul Costel Alexe a oferit garanții privind disponibilitatea Guvernului de a crește pensiile în limitele bugetare existente și a vorbit despre problemele de natură socială din Județul Iași, cu excepția municipiului reședință de județ.

Așa cum nu există cetățeni europeni de prim rang și de rang secund, la fel va trebui să abordăm și cetățenii Județului Iași, astfel încât să nu mai existe diferențe între beneficiile cetățenilor Municipiului Iași și cele ale cetățenilor din restul județului”, a declarat Costel Alexe.

La finalul reuniunii a fost redactat un memorandum în zece puncte care va sta la baza elaborării unui pachet de politicii sociale, atât la nivel local, cât și național. Printre aceste măsuri primarul Mihai Chirica a menționat: înființarea unei „Academii a Seniorilor”, continuarea programelor de asistență socială dedicate seniorilor, recuperarea patrimoniului intelectual ieșean, recuperarea memoriei satului românesc, stabilirea prin lege a statutului și drepturilor persoanelor de vârsta a treia, înființarea unui Muzeu Etnografic ieșean, asta dupa ce drujbarul Alexe a reusit sa desfiinteze o galerie de arta populara, redescoperirea unor teme de cercetare și inovare dedicate persoanelor vârstnice, recunoașterea educației tehnologice ca una progresistă, extinderea beneficiilor sociale acordate în Municipiul Iași și pentru persoanele în vârstă din Zona Metropolitană, respectarea dreptului la sănătate și prelungirea stagiului de muncă, la cerere, până la vârsta de 70 de ani. Promisiuni electorale!

Marius GAVRILESCU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

7 + 1 =