Perchezitii DNA la Iasi. Este vizat un schimb de terenuri in care beneficiari sunt clanul Costel Alexe si beizadeaua Bogdan Nita

0
71

Percheziții DNA la 11 locații din Iași, inclusiv la sediul Primăriei. Este vizat un schimb de terenuri în care beneficiarul mascat era fiul primarului PNL din Miroslava.

La primele ore ale dimineții, un echipaj format din procurori, ofițeri judiciari și jandarmi a intrat în sediul Primăriei Iași, prezentând un mandat de percheziție.

Primarul Mihai Chirica a declarat că nu este vizat și că, probabil, ancheta procurorilor vizează terenul de lângă cimitirul Eternitate unde se pare că a fost o reclamaţie din interiorul Partidului Naţional Liberal a unui consilier la vremea respectivă faţă de colegii săi.

DNA a transmis oficial că procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate celor de corupție efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție și asimilate celor de corupție, în cursul anului 2019.

”În cursul zilei de 10 iunie 2021, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, sunt efectuate percheziții domiciliare în 11 locații situate pe raza județului Iași, din care una este sediul unei instituții publice, restul reprezentând domiciliile unor persoane fizice și sediile unor societăți comerciale.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei.

Raportat la actele procedurale efectuate în prezenta cauză, precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare”, se arată în comunicatul DNA.

Cel mai recent dosar penal care are în centru activitatea Primăriei Iași se referă la un schimb de terenuri aprobat de Consiliul Local în toamna lui 2019, după ce anterior proiectul de hotărăre fusese respins de trei ori. La puțin timp după votul decisiv, care a trecut cu aprobarea câtorva liberali care anterior se opuseseră proiectului, liderul PNL Iași de la acel moment, Costel Alexe, a fost filmat la o terasă împreună cu unul dintre patronii firmei care a beneficiat de acest schimb.

După vot, presa locală a descoperit că adevăratul beneficiar al schimbului era fiul unuia dintre liderii PNL Iași și că alt asociat din societate a încheiat un contract pentru ridicarea unei pensiunii pentru finul lui Alexe, terenul fiind deținut de soția liberalului ieșean.

În toamna lui 2019, în cadrul schimbului de terenuri, Primăria Iași a cedat firmei G&R Imobiliar Grup SRL un teren de 3.370 de mp în zona Cicoarei, una cu mare potențial imobiliar în viitorul apropiat, și a primit unul de 1.281 de mp în imediata vecinătate a Cimitirului Eternitatea din cartierul Tătărași.

Motivația acceptării tranzacției a fost nevoia de extindere a cimitirului, lucru care, însă, nu a mai avut loc după parafarea actelor. În schimb, firma privată care a obținut terenul de pe Cicoarei a primit rapid aprobările pentru ridicarea unei impozante clădiri de birouri, cu 12 etaje. Proiectul de hotărâre fusese respins anterior de trei ori de Consiliul Local deoarece nu întrunea voturile necesare.

Avea nevoie de sufragii de la consilierii PNL, primarul Mihai Chirica, cel care a propus schimbul, bazându-se la acel moment doar pe voturile PSD și ALDE. La a patra încercare, o parte dintre liberali și-au modificat opțiunea și au votat proiectul.

La puțin timp după adoptare, presa locală a descoperit mai multe detalii care pun sub semnul întrebării pentru legalitatea deciziei, lucru care a dus, în final, și la autosesizarea anchetatorilor:

1. Firma G&R Imobiliar Grup cumpărase terenul de 1.281 mp în 2017, cu 100.000 de euro, iar în vederea schimbului, evaluatorul Primăriei l-a cotat la 220.000 de euro. Aceasta în condițiile în care, de regulă, în cazuri similare, evaluatorii Primăriei stabilesc valoarea terenurilor sub prețul pieței.
2. După ședința de Consiliu Local în care a avut loc votul decisiv, o publicație locală a prezentat un film în care la o terasă se afla liderul PNL Iași, Costel Alexe și Gheorghe Dochițanu, unul dintre asociații de la G&R Imobiliar Grup. ”Am fost și rămân indiferent de funcțiile publice pe care le ocup un om transparent și deschis, fapt pentru care vă asigur că orice fel de asocieri între diverși oameni și decizii politice luate în Consiliul Local Iași sunt pure speculații. În măsura în care timpul îmi permite, după ce termin cu activitățile profesionale și politice obișnuiesc, asemenea oricărui om normal, oricărui cetățean liber din Iași sau de oriunde, să iau prânzul, să beau un ceai, o cafea sau o limonadă în vremurile calde”, a declarat Alexe atunci.
3. La scurt timp după adoptarea proiectului, în firma G&R Imobiliar Grup a intrat dezvoltatorul imobiliar Bogdan Niță, fiul primarului PNL din Miroslava, unul dintre cei mai influenți lideri din organizația județeană. La cîteva luni după acest schimb, Mihai Chirica a intrat în PNL. Presa locală a mai susținut că o parte dintre cei 100.000 de euro cu care fuseseră achiziționat terenul de 1.281 mp proveneau de la Bogdan Niță, la momentul la care oficial nu era implicat în societate.
4. La începutul lui 2020, firma lui Ionel Panainte, un fin al lui Costel Alexe (aflat și el la masă cu Dochițanu și Alexe) a încheiat un contract cu o societate de construcții a tatălui unuia dintre asociații de la G&R Imobiliar Grup. Obiectul contractului îl reprezenta ridicarea unei pensiuni în comuna Bârnova din fonduri europene accesate de societatea finului lui Alexe. Terenul pe care urma să se edifice imobilul fusese dat în superficie (folosință) firmei lui Panainte de soția lui Costel Alexe. 
În cadrul anchetei legate de acest schimb, anchetă care a ajuns astăzi în linie dreaptă prin perchezițiile de la Primăria Iași și din alte locuri din municipiu, au fost audiați anterior mai mulți consilieri locali de la acel moment. Acestora le-au fost luate telefoanele pentru a se putea recupera discuțiile pe care le-au avut pe WhatsApp în perioada din preajma votului.

Marius GAVRILESCU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here