Peste 350 de mii de cutii cu ajutoare alimentare gratuite sunt distribuite catre primariile din Iasi pentru a fi date familiilor defavorizate

0
58

La nivelul judetului Iași a început distribuirea ajutoarelor alimentare achiziționate prin intermediul Programul Operațional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate (POAD). Cutiile cu ajutoare alimentare sunt livrate către primării de firma S.C. Rompan Proiect Service S.A., societate selectată de către Ministerul Fondurilor Europene. Livrarea produselor către autoritățile locale se va realiza până la începutul lunii august.

În cadrul POAD 2015/2016 fiecare beneficiar final primește 2 cutii cu conținut identic. Fiecare cutie conține următoarele produse alimentare: 1 kg făină de grâu, 2 kg de mălai, 400 grame de paste făinoase, 2 litri de ulei, 1 kg de zahăr, o conservă de carne de vită, o conservă pateu de ficat de porc, 1 kg de orez, o conservă de pastă de tomate și 500 grame de fasole boabe.

Alocarea pentru județul Iași pentru POAD 2015/2016 este de 358.666 cutii. În această perioadă alimentele sunt livrate de către firma selectată către primării, urmând ca ajutoarele să fie distribuite către beneficiari în funcție de un program stabilit la nivelul fiecărei autorități locale. Există formată și o comisie mixtă care va verifica calitatea produselor livrate, dar și condițiile de depozitare de la nivelul primăriilor”, a declarat prefectul Marian Grigoras.

Programul Operațional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate (POAD) asigură pe întreaga perioadă 2014 – 2020 distribuția gratuită de ajutoare alimentare în toate localitățile din țară în favoarea persoanelor dezavantajate.

POAD este o continuare a Programului European de Ajutorare a Defavorizaților (PEAD) derulat în perioada 2007 – 2013. Programul este finanțat în proporție de 85% din Fondul de ajutor european destinat celor mai defavorizate persoane și în proporție de 15% din bugetul național. Categoriile beneficiare de ajutoare alimentare în cadrul POAD sunt stabilite de Ministerul Muncii și sunt menționate în art. 3 al Hotărârii de Guvern nr. 799/2014, cu modificările și completările ulterioare.

Alimentele distribuite în cadrul acestor programe au cunoscut o permanentă diversificare pornindu-se de la 2, 3 alimente în primii ani, făină, mălai, zahăr, și ajungând la 10 alimente în prezent.

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here