Peste 360 de copii și tineri din mediul rural beneficiază de activități culturale

0
54

Asociația Artipic împreună cu câțiva artiști din Iași duc arta urbană în mediul rural. Peste 360 de copii și tineri din comunele Țigănași, Dumești și Popricani fac cunoștință cu artele urbane și modalități prin care se pot implica civic și realiza schimbări în comunitatea din care fac parte.
Proiectul ”Caravana de Artă Urbană” se desfășoară din septembrie 2021 până în martie 2022 în comunele Țigănași, Dumești și Popricani din județul Iași. Principalele activități ale proiectului
sunt:
– câte 3 ateliere în fiecare comună de: implicare civică, desen, fotografie cu telefonul, street
dance, jonglerii, beatbox și percuție
– câte 2 spectacole de jonglerii cu foc în fiecare comună
– O lucrare de artă comunitară – pictură murală în fiecare comună
– O dezbatere comunitară în fiecare comună
– O expoziție cu fotografii și lucrări pe pânză realizate de participanții la ateliere
– Un eveniment de tip talent show – unde atât participanții la ateliere, cât și alți localnici
pot susține momente artistice și nu numai
Prin acest proiect ne propunem să facilităm accesul la cultură al locuitorilor din mediul rural. În general, dar mai ales acum, din cauza situației la nivel global, problema s-a acutizat, iar domeniul cultural este ultima prioritate în mediul rural. În cadrul activităților desfășurate de-a lungul celor 3 ediții ale Caravanei de Artă Urbană am văzut cum copii și tinerii au nevoie să se întâlnească, să socializeze, să lucreze împreună, să încerce și descopere lucruri noi. Cu atât mai mult, cu cât școala online nu poate acoperi aceste nevoi complexe. Iar angajații instituțiilor de cultură (dacă există): cămine culturale, biblioteci din păcate din cauza restricțiilor și a deciziilor contradictorii ale decidenților politici preferă să nu organizeze activități cu publicul. Ba mai mult, dorim să creăm câte un grup de inițiativă locală în fiecare comună, grup care să propună și inițieze acțiuni menite să aducă o schimbare în comunitate și după finalizarea proiectului”, a declarat Ana Octavia Preotu.
Proiect derulat de Asociația Artipic și finanțat prin programul „În Stare de Bine”, susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile.
Aida POPA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 62 = 66