Peste 5.200 de morti si peste 25.000 de raniti dupa cutremurul din Turcia

0
121

Peste 5.200 de persoane au murit în Turcia și în Siria și peste 25.000 au fost rănite, după unul dintre cele mai puternice cutremure care au lovit regiunea în ultimii peste 100 de ani, cu o magnitudine de 7,8 pe scara Richter.
Cel puțin 5.261 de persoane din Turcia și Siria au fost ucise în urma cutremurului care a lovit luni regiunea, relatează CNN.
Numărul persoanelor ucise în Siria este de peste 1.712. Căștile Albe din Siria – cunoscute și sub numele de Apărarea Civilă siriană – au declarat marți că peste 900 de persoane au fost ucise în zonele controlate de opoziție. În zonele controlate de guvern, bilanțul victimelor este de 812 morți, potrivit agenției de presă de stat SANA.
Grupul „Căștile Albe”, cunoscut oficial sub numele de Apărarea Civilă siriană și care operează în teritoriile controlate de rebeli în Siria, a declarat că sute de familii sunt încă blocate în urma cutremurului din nord-vestul țării, scrie CNN. Grupul a precizat într-un tweet că bilanțul morților și răniților „se așteaptă să crească semnificativ, deoarece sute de familii se află încă sub dărâmături”. Peste 210 clădiri s-au prăbușit în totalitate în nord-vestul Siriei, au adăugat Căștile Albe. Membrii comunității internaționale s-au intensificat pentru a coordona eforturile de ajutorare a Turciei și Siriei după puternicul cutremur.
Mii de locuințe au fost distruse în zonele afectate de cutremurul care a lovit Turcia și Siria, a declarat marți purtătorul de cuvânt al UNICEF, James Elder, în cadrul unei conferințe de presă la Geneva, transmite CNN.
Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a decretat stare de urgență în 10 provincii pentru trei luni, în timp ce țara se confruntă cu un cutremur puternic produs luni, care a provocat moartea a peste 5.000 de persoane în Turcia și Siria, scrie CNN.
„Declarăm cele 10 provincii în care a avut loc cutremurul ca zone calamitate. Am decis să declarăm starea de urgență în baza autorității care ne este dată de articolul 119 din Constituție, pentru a ne asigura că activitățile de căutare și salvare și studiile ulterioare pot fi efectuate rapid”, a declarat Erdogan în timpul unui discurs televizat marți.
Condițiile meteorologice severe îngreunează eforturile de salvare a celor prinși sub dărâmături în Turcia și Siria și pun în pericol miile de persoane ale căror case au fost avariate de cutremurul de luni, transmite CNN.
„Mii de case au fost distruse, strămutând familii și expunându-le la intemperii într-o perioadă a anului în care temperaturile scad în mod regulat sub zero grade, iar zăpada și ploaia înghețată sunt frecvente”, a declarat purtătorul de cuvânt al UNICEF, James Elder, în cadrul unei conferințe de presă organizate marți la Geneva.
„Familiile strămutate în nord-vestul Siriei și familiile de refugiați sirieni care trăiesc în Turcia în așezări informale sunt printre cele mai vulnerabile, în condițiile în care temperaturile nocturne continuă să scadă sub zero grade Celsius (32 de grade Fahrenheit)”, a spus el.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here