Peste 50.000 doze de vaccin antigripal, pregatite pentru iesenii in risc de imbolnavire

0
76

Campania de vaccinare gratuită împotriva gripei de sezon, pentru populație, va demara după data de 7 octombrie, prin cabinetele medicilor de familie.
Prima tranşă de vaccin antigripal, constând în 51.585 doze de vaccin antigripal, respectiv produsul biologic INFLUVAC TETRA, a ajuns la Direcția de Sănătate Publică Iaşi, urmând ca Ministerul Sănătății să repartizeze în perioada următoare și restul dozelor de vaccin antigripal solicitate. Pentru sezonul rece 2022-2023, D.S.P. Iași a catagrafiat 87.573 persoane, considerate cu risc ridicat de îmbolnăvire și care doresc să se vaccineze antigripal.
În această primă etapă, Direcţia de Sănătate Publică Iaşi a distribuit aproximativ 7500 de doze pentru imunizarea împotriva gripei de sezon a următoarelor categorii:
a) Medici, cadre sanitare medii și personal auxiliar, atât din spitale cât și din unitățile sanitare ambulatorii, inclusiv salariați ai instituțiilor de ocrotire (copii sau bătrâni) și ai unităților de bolnavi cronici;
b) Persoane, adulți și copii, rezidente în instituții de ocrotire socială precum și persoane care acordă asistența medicală, socială și îngrijiri la domiciliul persoanelor la risc înalt;
De asemenea, în perioada 03-07 octombrie 2022, Direcția de Sănătate Publică Iaşi va distribui medicilor de familie restul dozelor de vaccin antigripal, destinate celorlalte categorii beneficiare ale campaniei:
a) Persoane cu vârsta cuprinsă între 6 luni – 64 ani, în evidență cu afecțiuni medicale cronice pulmonare, cardiovasculare, metabolice, renale, hepatice, neurologice, diabet zaharat, obezitate, astm sau cu virusul imunodeficienței umane;
b) Copii cu vârsta cuprinsă între 6 luni – 59 luni;
c) Gravide;
d) Persoane cu vârsta peste 65 de ani.
Facem mențiunea că vaccinarea categoriilor menționate va demara după data de 7 octombrie, imediat după preluarea dozelor de vaccin de către medicii de familie.
Pentru limitarea extinderii infecțiilor virale, Direcția de Sănătate Publică Iași recomandă:
• Evitarea, pe cat posibil, a aglomerărilor umane și a contactului cu persoanele bolnave.
• Folosirea batistei de unică utilizare;
• Păstrarea unei igiene corporale riguroase cu spălarea mâinilor tot timpul, mai ales după suflarea nasului și venirea în contact cu persoane bolnave.
• Respectarea unui regim sănătos de viață – alimentație bogată în legume și fructe;
• Adaptarea unei ținute vestimentare adecvate sezonului.
• Menținerea la domiciliu a copiilor bolnavi pentru evitarea transmiterii bolii în comunitate.
• Evitatea automedicației și prezentarea la medicul de familie în cazul apariției unor semne/simptome compatibile cu gripa.
Aida POPA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here