Piano ArtIs, concurs de interpretare pianistică la Iasi

0
71

Ȋn zilele de 24 și 25 martie, în sala „Eduard Caudella” a Universității Naționale de Arte „George Enescu” se va desfășura cea de a VIII-a ediție a Concursului de Interpretare Pianistică Piano ArtIs. Evenimentul este organizat de către Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă” în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean, Universitatea Națională de Arte, Primăria Municipiului Iași și Asociația „Porți Deschise Elevilor”.

Ca în fiecare an, evenimentul se bucură de prezența a numeroși candidați din țară dar și din Republica Moldova și Austria. Juriul ce va analiza prestația concurenților este alcătuit din nume de marca ale pianisticii și pedagogiei romȃnești și internaționale. Președintele de onoare al juriului este doamna prof. univ. dr. Tatiana Pocinoc, decan al Facultății de Interpretare Muzicală din cadrul UNAGE. De asemenea evenimentul se bucură de prezența în comisia de jurizare a prof. univ. dr. Vlad Dimulescu (Universitatea Națională de Muzică, București), a doamnei profesor Larisa Jar (Liceul Republican de Muzică „Ciprian Porumbescu” Chișinău) și a pianistului și pedagogului Pavlos Yallourakis (Ecole Normale de Musique „Alfred Cortot” Paris). Domnul Yallourakis va susține, de asemenea, un curs de măiestrie pianistică, în zilele de 21 și 22 martie, în Sala „Ioan Diaconu” a Colegiului de Artă.

Piano ArtIs  dorește menținerea standardelor înalte pe care școala pianistică romȃnească și le-a stabilit de-a lungul vremii și încurajează totodată tinerii spre aprofundarea tainelor interpretării muzicale.  De asemenea, atȃt pentru profesorii din țară, cȃt și pentru elevi și părinți este un prilej de a descoperi noi tendințe în interpretarea pianistică sau pur și simplu de a-și verifica nivelul de cunostinte. Dincolo de toate, Piano ArtIs reprezintă o posibilitate de manifestare publică a calităților interpretative ale fiecărui tȃnăr, într-un cadru profesionist, elitist, dar totodată prietenos și încurajator.

Competiția din acest an se datorează muncii unui grup de profesori inimoși din catedra de pian a Colegiului de Artă. Este vorba despre prof. Roxana Vîlcu, prof. drd. Alina Andronic, prof. Ana Rusu, prof. Carmen Șoltuz, prof. dr. Roxana Toma, prof. dr. Ioana Enoiu Pȃnzariu, prof. Anca Opaiț, prof. Despina Constantinovici, prof. Corneliu Solovăstru, prof. dr Roxana Ota și prof. Irina Florian (inspector educație muzicală în cadrul ISJ Iași).

La cea de-a VIII-a ediție, Trofeul competiției este realizat de artistul Ștefan Sălăjan iar grafica materialelor promoționale și a diplomelor este creată de dna lector univ. dr. Elena Șoltuz.

Deschiderea oficială va avea loc sȃmbătă, 24 martie, ora 9.00 iar Gala Laureaților și Festivitatea de Premiere se vor desfășura duminică, 25 martie, ora 16.30. Competiția este deschisă publicului.

Aida POPA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

21 + = 23