Pianul celebrului anticar Dumitru Grumazescu se muta in Casa Joseph Zoller

0
69

Piesele de rezistenta ale artei contemporane sau antebelice se muta in Casa Joseph Zoller. După achiziția celei mai celebre fotografii de maturitate a poetului național Mihai Eminescu, o piesa extrem de rara ca importanta istorica și literara, avocata Gianina Porosnicu a achizitionat recent o alta piesa de rezonanta culturala pentru targul Iasilor, obiect ce a fost în epicentrul activităților culturale gazduite cateva decenii la Galeriile Grumăzescu de pe strada Lăpușneanu, si anume pianul nemtesc cu coada in jurul caruia s-au consumat multe seri artistice.

Pianul domnului Dumitru Grumăzescu a fost de doi ani dat Casei de Cultură din Tg. Neamț, mai précis ”Casei de Cultură Ion Creangă” și a stat chiar pe scenă, martor al multor evenimente culturale din Tg. Neamț. Este un pian cu coadă, vechi de peste 100 de ani, de origine germană. Este pianul pe care domnul Grumăzescu l-a avut la Anticariatul Grumăzescu din Iași, de pe Strada Lăpușneanu. Pianul are o bordură lucrată manual și este acordat, la el putându-se cânta. Îl voi ține în curtea Casei Joseph Zoller-1912, pentru a-l vedea toți ieșenii. Ca și fotografia lui Eminescu, l-am adus acasă, în Iași”, a declarat avocata Gianina Porosnicu, noua proprietara a pianului.

Nu de putine ori, mai ales cu prilejul Festivalului Strazii Lapusneanu, pianul a fost scos in strada pentru recitaluri la statuia voievodului care da numele acestei artere cu parfum de epoca.

Acest obiect de esenta nobila a fost moștenit de către fiica domnului Grumăzescu și va aparține de acum Casei Joseph Zoller din Iași.

Aida POPA     

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here