Piedestalul de la Ateneu, un nou proiect de popularizare a artei plastice iesene

0
60

Luni, 17 mai 2021, de la ora 17, în fața Ateneului Național din Iași va avea loc lansarea proiectului Piedestalul de la Ateneu, organizat de Ateneul ieșean la inițiativa artistului Vladlen Babcinețchi:

„Piedestalul de la Ateneu se dorește a fi un proiect care să promoveze artiștii contemporani și să contribuie la îmbogățirea patrimoniului cultural al orașului Iași. Semestrial, Piedestalul va găzdui câte o sculptură a unui artist ieșean, selecția fiind asigurată de un juriu organizat de Uniunea Artiștilor Plastici Filiala Iași.” Piedestalul va fi prevăzut cu un sistem de senzori de mișcare, ce vor declanșa o prezentare audio a proiectului.

„Piedestalul de la Ateneu ne va încânta, incita, învăța și, mai presupus de toate, va crea un sentiment de vitalitate civic-culturală, ce se ancorează și ramifică educațional.”, a declarat criticul de artă Maria Bilașevschi, curatorul proiectului.  

„Zburătorul”, prima sculptură expusă, aparține artistului Sorin Purcaru. Despre această creație, autorul ne mărturisește că: „Născuți la granița dintre materie și energie, din interacțiunea focului cu metalul, oamenii mei se definesc în lumina intuițiilor, a scânteii generatoare de structuri volumetrice expresive. Ei poartă deopotrivă amprenta mea precum și pe a celui ce le privește.”

Sculptura artistului Sorin Purcaru a fost expusă în 2009 la Muzeul de Artă din Galați și la Galeria Mucha din Schwarzenberg (Germania) și va putea fi admirată pe Piedestalul de la Ateneu până în data de 30 iunie.

Curatorii proiectului sunt criticul de artă Maria Bilașevschi și Ion Răducea, profesor la Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă” din Iași.

Aida POPA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here