Piese de referință tehnică în colecțiile Muzeului Ştiinței şi Tehnicii „Ştefan Procopiu” – Vioara electromagnetică –

0
69

Muzeul Ştiinţei şi Tehnicii „Ştefan Procopiu” din cadrul Complexului Muzeal Naţional „Moldova” continuă seria de prezentări derulate sub genericul „Piese de referință tehnică în colecțiile Muzeului Ştiinței şi Tehnicii „Ştefan Procopiu”, cu exponatul Vioara electromagnetică, inventată în 1929 de Gabriel Dimitriu.

Intrată în patrimoniul Muzeului Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu” în anul 2001, grație donației doamnei inginer Ariana Teodorescu, fiica inventatorului, interesanta  invenție se dovedește a fi o inedită fereastră către inovația instrumentală românească de la începutul secolului XX.

Născut în Iași, la 24 iunie 1902, Gabriel Dimitriu a fost pasionat de muzică din copilărie. Studiile le-a făcut la Școala Normală „Vasile Lupu″ din orașul natal, după care a urmat Școala de Subingineri de Lucrări Publice din București. Din 1929 devine student la renumita Şcoală de Poduri şi Șosele din Paris, obţinând, în 1932, diploma de inginer constructor. Încă din 1925, a fost preocupat de transmiterea sunetelor la distanță și de amplificarea sunetului instrumentelor cu coardă (vioară, violoncel, contrabas etc.) prin intermediul unui difuzor.

În perioada studiilor de la Paris, Gabriel Dimitriu înaintează, pe 16 decembrie 1929, către Ministerul de Comerţ şi Industrie al Republicii Franceze, cererea Nr. 286.655, în urma căreia autorul primeşte brevetul de invenție Nr. 686.683/15 aprilie 1930.

Exponatul Vioara electromagnetică – fără cutie de rezonanță, se bazează pe principiul de transformare a vibraţiilor sonore ale corzilor în curent electric variabil şi transmiterea sunetului către un difuzor prin intermediul unui amplificator sau a mai multora, amplasate la distanţe mari.

În perioada 19 iulie – 19 octombrie 2021, vioara electromagnetică va fi expusă în cadrul expoziției temporare „Retrotehnica”, organizată în spațiile Muzeului Ştiinței şi Tehnicii „Ştefan Procopiu” de la Palatul Culturii.

Aida POPA

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here