Piese din cea mai mare colectie personala de obiecte de arta romanesti, scoase la licitatie

0
70

Unul dintre cei mai importanți pictori români moderni, Ion Pacea, alături de soția sa, Lucrezia Pacea, a păstrat una dintre cele mai de preț colecții de pe piața românească de artă. Astăzi, o parte a colecției purtătorilor de prestigiu, cuprinde opere semnate de mari maeștri români, exemple de artă românească și internațională, o selecție de icoane vechi, covoare tradiționale sau obiecte de artă decorativă.

Soții Pacea și-au creat o adevărată pasiune pentru a colecționa. În colecția artiștilor, strânsă începând cu anii ’50 timpurii, când au realizat certe sacrificii în favoarea achiziționării operelor de artă, se regăsesc opere ale mentorilor mult îndrăgiți, Nicolae Tonitza, Ștefan Luchian, Gheorghe Petrașcu, Nicolae Vermont sau ale fascinantului Theodor Pallady, pe care Ion Pacea îl zărea adesea la lucru în grădina Cișmigiu.

Colecția Pacea cuprinde și rare obiecte decorative făurite în ateliere românești. Un lot din cositor, format din farfurie gravată la Sibiu în a doua jumătate a secolului XVIII și carafă realizată la Sighișoara în secolul al XVII-lea. Lotul deosebit are un preț de pornire de doar 150 de euro și reprezintă o cană cilindrică de transport, decorată cu trei brâuri. Trei picioare de forma unor ciucuri, decorate cu mascaroni. Ansă în “S”, cu decor floral specific transilvănean. Pe capac, în partea interioară, profilul unui soldat roman. Farfurie marcată pe partea posterioară (meșter DS), cu decor gravat și ștanțat cu o floare de lalea, iar pe margini, cercuri incizate, striate.

Licitația colecției de artă Lucrezia și Ion Pacea va avea loc marți, 4 februarie 2020, ora 19:00, la Palatul Cesianu-Racoviță.

Aida POPA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here