Plan de măsuri pentru diminuarea efectelor provocate de vremea caniculară asupra iesenilor

0
55

Întrucât prognozele meteorologice anunțau temperaturi în creștere, primarul Mihai Chirica a dispus încă de săptămâna trecută Comitetului Local pentru Situații de Urgență să reactualizeze și să aplice planul de măsuri pentru diminuarea efectelor provocate de vremea caniculară asupra populaţiei din Municipiul Iaşi. În context este de menționat că, potrivit unei informări emise de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, în cursul zilei de joi, 29 iunie, Iașul se va afla sub avertizare meteorologică cod galben, urmând să se înregistreze temperaturi maxime de 34 – 36 de grade Celsius și minime nocturne de peste 20 de grade Celsius, disconfort termic accentuat și instabilitate atmosferică.

Iată măsurile incluse în planul menționat:

 1. Identificarea şi evidenţierea persoanelor cu dizabilităţi, boli cronice, posibilităţi materiale şi financiare reduse, în vederea acordării de ajutor, inclusiv apă minerală, sucuri şi fructe.

Răspunde: Direcţia de Asistenţă Comunitară

 1. Societăţile şi regiile furnizoare de utilităţi publice trebuie să doteze punctele de încasare a facturilor cu echipamente de climatizare şi dozatoare de apă.

Termen: permanent

Răspunde: Conducătorii societăţilor şi regiilor furnizoare de utilităţi publice.

 1. Verificarea bunei funcționări de către SC ApaVital SA Iaşi a celor 15 cişmele (fântâni stradale) aflate în următoarele puncte:
 • Parcul Copou – 3 bucăți
 • Rond Târgu Cucu (Stație CTP Golia)
 • Parcul Expoziției
 • Esplanada Oancea (Cartier Tătărași) – 2 bucăți
 • Parcul Teatrul Național
 • Cinematograf Victoria
 • Piața Prieteniei (Hala Centrala)
 • Complex Minerva (Alexandru cel Bun)
 • Statie CTP Liceul de Chimie
 • Parcul Podu Roș
 • Universitatea „Al. I. Cuza” (Parc Puskin)
 • Str. Clopotari (Nicolina)

Termen: urgent

Răspunde: SC ApaVital SA

 1. Asigurarea distribuţiei de apă potabilă de către SC ApaVital SA în zonele din municipiu care nu sunt racordate la sistemul centralizat de distribuţie a apei potabile şi ale căror surse de alimentare cu apă potabilă au scăzut / secat.

Termen: ori de câte ori situaţia o impune

Răspunde: SC ApaVital SA

 1. Monitorizarea de către Poliţia Locală şi SC Salubris SA a cursurilor de apă de pe raza municipiului în vederea protejării acestora împotriva poluării şi a depozitării gunoaielor.

Termen: permanent

Răspunde: Poliţia Locală, SC Salubris SA

 1. Asigurarea de către Directia de Sănătate Publică Iași a cadrelor medicale la punctele de prim ajutor organizate pe raza Municipiului Iaşi (la COD ROŞU).

Termen: la transmiterea şi pe perioada avertizării

Răspunde: Directia de Sănătate Publică Iași

 1. Asigurarea de către Primăria Municipiului Iaşi a dotărilor şi stocului de apă minerală necesare punctelor de prim ajutor şi distribuire a apei minerale către populaţie (organizate în Centrele de cartier).

Termen: la transmiterea şi pe perioada avertizării

Răspunde: Primăria Municipiului Iaşi

 1. Suplimentarea de către Poliţia Municipiului Iaşi şi Poliţia Locala cu agenţi a patrulelor pe timp de noapte.

Termen: la transmiterea şi pe perioada avertizării

Răspunde: Poliţia Municipiului Iaşi, Poliția Locală

 1. Agenţii de poliţie de la Poliţia Municipiului Iaşi şi Poliţia Locală vor intensifica măsurile pentru reţinerea cerşetorilor şi a persoanelor fără adăpost în vederea dirijării acestora spre adăposturi pe perioada caniculară.

Termen: la transmiterea şi pe perioada avertizării

Răspunde: Poliția Municipiului Iași, Poliţia Locală

 1. Interzicerea circulaţiei autovehiculelor cu o sarcină mai mare de 7,5 tone pe raza municipiului Iaşi între orele 10.00 și 20.00.

Termen: la transmiterea şi pe perioada avertizării

Răspunde: Poliţia Rutieră Iaşi, Primăria Municipiului Iaşi

 1. Punerea în funcţiune a fântânilor arteziene din municipiu, inclusiv pe timpul nopţii, până la ora 24.00.

Termen: permanent

Răspunde: Primăria Municipiului Iaşi, SC Servicii Publice Iaşi SA

 1. Atragerea ONG-urilor pentru supravegherea activă a persoanelor cu dizabilităţi, bolnavi cronici, bătrâni, precum şi persoane cu venituri reduse.

Termen: permanent

Raspunde: Direcţia de Asistenţă Comunitară, Primăria Municipiului Iaşi

 1. Asigurarea de către SC Servicii Publice Municipale Iaşi SA a bunei funcționări a cișmelelor existente în cimitirele de pe raza municipiului Iaşi.

Termen: la transmiterea şi pe perioada avertizării

Răspunde: SC Servicii Publice Municipale Iaşi SA

 1. SC CTP SA va asigura la capetele de traseu posibilitatea aprovizionării mijloacelor de transport în comun cu apă rece, iar Biroul Siguranţa Circulaţiei din cadrul CTP va monitoriza permanent mijloacele de transport în comun în vederea preluării persoanelor care necesită sprijin şi asistenţă medicală.

Termen: la transmiterea şi pe perioada avertizării

Răspunde: SC CTP SA

 1. Asigurarea în pieţele agroalimentare, bazar, târguri și oboare din municipiul Iaşi a unor puncte pentru furnizarea de apă potabilă.

Termen: la transmiterea şi pe perioada avertizării

Răspunde: SC EcoPiața SA

 1. Admiterea comercializării produselor de către producătorii primari în pieţele agroalimentare numai pînă la ora 10.00.

Termen: la transmiterea şi pe perioada avertizării (numai la COD PORTOCALIU / ROȘU)

Răspunde: SC EcoPiața SA

 1. Distribuirea de materiale informative (pliante, fluturaşi) cuprinzînd recomandări pentru populaţie în caz de caniculă; în zonele de agrement (Ciric, ştrand, plaja Nicolina), centrele de cartier, alte zone publice ale Municipiului Iaşi (parcuri, pieţe, bazar); difuzarea informațiilor privind protejarea populației în timpul caniculei prin intermediul site-ului Primariei Municipiului Iași și a altor canale de comunicare.

Termen: la transmiterea şi pe perioada avertizărilor începând cu COD GALBEN.

Răspunde: Primăria Municipiului Iaşi, SC EcoPiața SA

 1. Realizarea şi montarea de panouri informative privind legenda codurilor de culori pentru atenţionări şi avertizări meteo precum şi recomandări privind unele măsuri de protejare a populației în perioadele de caniculă în zonele de agrement (Ciric, ştrand, plaja Nicolina).

Termen: permanent.

Răspunde: Primăria Municipiului Iaşi

 1. Intensificarea controalelor în pieţe şi la comercianţii stradali la produsele alimentare perisabile.

Termen: permanent

Răspunde: Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, Poliţia Locală

 1. Asigurarea permanenţei de către Centrul Operativ al Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă (format din angajaţii Biroului de Protecţie Civilă) pe toată perioada avertizării, în conformitate cu atribuţiile care revin din OUG nr. 21 / 2004.

Termen: permanent

Răspunde: Biroul de Protecţie Civilă – Primăria Municipiului Iași

 1. Comunicarea coordonată spre / de la regiile, societăţile, direcţiile, serviciile şi ONG-urile implicate în acţiunile de limitare a efectelor directe şi colaterale ale caniculei asupra populaţiei.

Termen: pe perioada avertizării

Răspunde: Toţi conducătorii acestora.

 1. Asigurarea legăturilor operative (privind informarea reciprocă) privind primirea şi transmiterea de informaţii între Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă şi Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă.

Termen: permanent

Răspunde: Centru Operativ al Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă

 1. Suplimentarea fondurilor alocate Direcţiei de Asistenţă Comunitară pentru situaţiile de deces cauzate de caniculă în vederea înhumării persoanelor care fac parte din categoria de populaţie fără resurse financiare şi materiale.

Termen: pe perioada avertizării

Răspunde: Direcţia de Asistenţă Comunitară

 1. Transmiterea pentru informarea populaţiei prin mijloacele mass-media a tuturor măsurilor şi hotărârilor luate de către Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă şi a factorilor cu responsabilităţi în actiunile de limitare a efectelor caniculei.

Termen: la transmiterea şi pe perioada avertizării

Răspunde: Primăria Municipiului Iași

 1. Pentru diminuarea impactului valului de caldură asupra populatiei municipiului se vor amplasa puncte de prim ajutor (corturi dotate cu aparate de aer condiționat mobile și dozatoare de apă) în urmatoarele locuri:

–           Piața Mihai Eminescu – Râpa Galbena / Casa Studenților;

–           Piața Unirii – la 2 Tei, lângă sediul BRD.;

–           Piața Voievozilor;

–           Pietonal – Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt;

–           Podu Roș – Esplanada „1001 articole”;

În perioada următoare vor fi amenajate astfel de puncte și în următoarele locuri:

–           Șos. Nicolina – Parc bl. 915;

–           Piața Nicolina;

–           Păcurari – Esplanada Mimoza;

–           Esplanada Oancea;

–           Str. Gării – Topaz.

Instalarea corturilor și racordarea la rețeaua de electricitate se va face de către SC Servicii Publice Iași SA, cu sprijinul Primăriei Municipiului Iași. Transportul zilnic al dotărilor (mese, scaune, aparatură) la punctele de prim ajutor se va face de catre SC Servicii Publice Iași SA.

 1. Încheierea unui protocol de colaborare cu Crucea Roșie – Filiala Iasi privind asigurarea cu personal voluntar instruit pentru rezolvarea situaţiilor de asistenţă a persoanelor în situaţii de caniculă în punctele de prim ajutor, începând cu avertizările de COD GALBEN.
 2. Evaluarea post caniculă şi îmbunătăţirea capacităţii de management pe baza experienţei acumulate.

Marius GAVRILESCU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here