Planul secret de “teleportare” a stadionului, penitenciarului si Salii Sporturilor, pe Moara de Vant

0
65

Intre municipalitatea ieseana si un anumit mediu de afaceri exista discutii avansate in ceea ce priveste desfiintarea unor obiective situate in anumite zone propice dezvoltarii unor afaceri imobiliare, si mutarea acestora spre periferia orasului, acolo unde de fapt s-ar incadra cel mai bine. Problema este insa conspiratia care se tese de cativa ani in jurul acestor terenuri, toate fiind in prezent de utilitate publica, inclusiv un spatiu verde complex, cat si metodele total neortodoxe prin care se incearca trecerea acestor terenuri, dupa dezafectarea obiectivelor vizate, din domeniul public in cel privat.
Avem in plan construirea unei baze sportive regionale care vizează mai multe categorii de cladiri de infrastructura sportiva, de la sala polivalenta, la stadion si altele. Pentru inceput trebuie sa incepem cu o sala polivalenta, pentru ca stadion avem si poate functiona in momentul de fata pana vom construi unul nou, dar sala polivalenta este o urgenta de grad zero, pentru ca nu mai poate sustine competitii sportive de performanta, iar sala nu mai corespunde normelor in vigoare” a declarat recent primarul Mihai Chirica.
O astfel de declaratie ar parea una de mare angajament pentru un edil, daca nu ar fi un bluf de zile mari, prin care opinia publica este pregatita, prin invaluire si in contexte diferite, pentru urmatoarele schimbari.
Potrivit unor surse de incredere, in locul salii polivalente, a penitenciarului si a stadionului din Copou, au fost schitate deja marile proiecte de infrastructura, urmand ca acestea, in viitorul apropiat, sa fie mutate in zona Moara de Vant, acolo unde deja a fost cumparata o parcela de 25 de hectare de catre un om de afaceri iesean. Mai mult, pentru a fi sigur ca acestor proiecte nu li se vor pune bete in roate de catre deliberativul iesean, dat fiind zazania pe amplasamente care a blocat unele proiecte publice, misteriosul om de afaceri a avut recent o intalnire secreta cu Mircea Lucescu, de la care a mai cumparat alte cateva zeci de hectare de teren in Bucium.
In timp, pentru a se ajunge acolo unde doresc, se vor simula cateva consultari publice, de ochii lumii, iar apoi se va trece la treaba. Se prefigureaza unul dintre cele mai mari tunuri ale Iasului” ne-a declarat un cunoscut om de afaceri din Iasi.
De altfel, pentru a se asigura ca nu este nicio problema in ceea ce priveste mutarea defintiva a stadionului si penitenciarului din Copou, executivul Primariei Iasi s-a asigurat ca acestea vor fi relocate, introducandu-le in noul Plan de Urbanism General al Iasului.
Singura rezervă de teren o constituie segmentul de nord a căii Copou – Aleea Sadoveanu şi reconversia unor dotări inadecvate: parte din unităţile militare abandonate, Penitenciarul de Maximă Siguranţă şi chiar stadionul“, se arată în PUG.
Pentru penitenciar, arhitecţii nu nominalizează noul amplasament cum, de altfel, …nu exista nicun studiu asupra viitoarelor functiuni care vor lua locul Salii Polivalente, Penitenciarului si stadionului.
Radu SEICARU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here