Politistii de frontiera de la IPTF Iasi au facut bilantul activităţilor desfăşurate in 2017

0
79

Anul  2017 a reprezentat pentru personalul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi o perioadă în care s-au depus eforturi pentru îndeplinirea atribuţiilor la toate nivelurile şi realizarea standardelor de calitate în domeniile ce revin poliţiei de frontieră – controlul şi supravegherea frontierelor, cooperarea poliţienească, combaterea infracţionalităţii transfrontaliere, evaziunii fiscale, asigurarea ordinii şi liniştii publice în zona de frontieră.

În prezenţa chestorului general de poliţie Ioan Buda, inspectorul general al Poliției de Frontieră Române, a prefectului judeţului Iaşi şi a şefilor de instituţii cu care au fost desfăşurate misiuni de cooperare, poliţiştii de frontieră ieşeni şi-au prezentat în data de 01 februarie, evaluarea activităţilor desfăşurate în anul 2017.

Din punct de vedere al situaţiei operative, activitatea poliţiştilor din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi se prezintă astfel:

Valori de trafic

În anul 2017, valorile de trafic prin punctele de trecere ale frontierei aflate in zona de competenta I.T.P.F. Iaşi au înregistrat peste 8.500.000 de treceri persoane, din care 5.000.000 cetăţeni U.E. şi 3.500.000 cetăţeni non-UE și peste 2.600.000 mijloace de transport, atât pe sensul de intrare, cât si pe sensul de ieşire din ţară.

Fapte ilegale

În anul 2017 la nivelul I.T.P.F. Iaşi au fost înregistrate 1.254 evenimente de frontieră, constatându-se 1.893 infracţiuni, în care au fost implicate 1.508 persoane.

În anul 2017, au fost aplicate 3.156 sancţiuni contravenţionale, valoarea constatărilor fiind de 1.759.631 lei.

Combaterea migraţiei ilegale

Dotările cu tehnică de supraveghere atât pe timp de zi cât şi pe timp de noapte, fixe sau mobile cât şi mijloacele de mobilitate terestră şi pe apă, au făcut posibilă intervenţia promptă şi rapidă a tuturor echipajelor poliţiei de frontieră.

În anul 2017 la frontiera verde, s-au înregistrat 18 cazuri de încercare de trecere ilegală a frontierei de stat, fiind reţinute 30 persoane care intentionau sa treaca ilegal frontiera.

Prevenirea şi combaterea contrabandei şi a infracţiunilor conexe

Pe linia prevenirii şi combaterii contrabandei şi a infracţiunilor conexe, la nivelul I.T.P.F. Iaşi au fost constatate 439 de infracţiuni. Urmare a măsurilor întreprinse au fost confiscate următoarele bunuri: 612.000 pachete ţigări, 1.109 litri alcool și 102 de autovehicule folosite în traficul cu produse accizabile.

Combaterea traficului internaţional cu autoturisme furate

Pe linia combaterii traficului internaţional cu autoturisme furate, la nivelul I.T.P.F. Iaşi, în urma activităţilor specifice desfăşurate, au fost constatate 34 de infracţiuni, iar în urma măsurilor întreprinse au fost descoperite 41 de autovehicule care figurau ca fiind declarate furate.

Nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor

Pe linia infracţiunilor de nerespectare a regimului armelor şi muniţiilor, au fost constatate 19 infracţiuni, ocazie cu care au fost confiscate 6 arme ( 3 pistoale aer comprimat, 2 arme de vânătoare şi 1 puşcă aer comprimat) şi 3.563 elemente de muniţie.

Fals şi uz de fals

Pe linia infracţiunilor de fals şi uz de fals au fost constate 399 infracţiuni săvârşite de participanţii la trafic care au prezentat la control fie pentru ei, fie pentru mijloacele de transport cu care se deplasau, documente care nu îndeplineau condiţiile de formă şi de fond ale celor autentice necesare trecerii frontierei.

Prevenirea şi combaterea braconajului

Pe timpul acţiunilor specifice desfăşurate de poliţiştii de frontieră pe linia prevenirii şi combaterii braconajului, au fost constatate, în cursul anului 2017, 329 infracţiuni, au fost reţinute în vederea confiscării 1.072 kg peşte, în valoare de  15.800 lei, 37 bărci în valoare de 68.000 lei, 436 plase în valoare de 90.800 lei.

Marius GAVRILESCU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here