Politistii locali din Iasi pot aplica amenzi de pana la 5000 de lei, reprezentantilor legali ai elevilor chiulangii

0
53

Odată cu începerea noului an școlar pe 9 septembrie 2024, ca și anii trecuți, Poliția Locală Iași va lua măsuri pentru creșterea nivelului de siguranță a elevilor, asigurarea ordinii publice și siguranței în trafic, identificarea societăților comerciale aflate în apropierea unităților școlare cu privire la respectarea categoriilor de produse care pot fi comercializate, combaterea consumului de droguri, prevenirea delincvenței juvenile și combaterea violenței etc.

Experiența acumulată pe linia menținerii unui climat de ordine și siguranță în proximitatea unităților școlare a evidențiat faptul că perioadele vulnerabile zilnic sunt reprezentate de sosirea și plecarea elevilor de la școală. Ca urmare, începând de luni, 9 septembrie 2024, echipele Poliției Locale vor acționa zilnic, în intervalele orare 7.30 – 8.30, 13.00 – 14.00 și 16.00 – 18.00, în zonele unităților de învățământ repartizate. În afara acestor intervale, controlul va fi realizat prin patrulări repetate, respectiv prin includerea unităților de învățământ pe itinerarii de patrulare.

Dispozitivul de ordine și siguranță va fi adaptat permanent în funcție de programul de funcționare al școlilor, de vacanțe și de manifestările publice în care sunt angrenați elevii.

Poliția Locală Iași are în vedere toate unitățile de învățământ preuniversitar, inclusiv grădinițele.

Totodată, Primăria Municipiului Iași se implică în combaterea absenteismului școlar.

Primarul Mihai Chirica a semnat o dispoziție prin care a însărcinat în jur de 70 de polițiști locali să ia măsuri în 74 de unități de învățământ din municipiu pentru constatarea și aplicarea amenzilor contravenționale prevăzute de art. 148 din Legea învățământului preuniversitar nr. 198 / 2023.

Conform legii, art. 14, alin (1), „părinții sau reprezentantul legal au obligația să asigure participarea la cursuri a beneficiarului primar minor pe întreaga perioadă a învățământului obligatoriu. Nerespectarea prezentei obligații constituie contravenție și se sancționează potrivit dispozițiilor art. 148 alin. (1) lit. a)”, conform căruia „Următoarele fapte constituie contravenții, în măsura în care nu constituie infracțiuni, și se sancționează după cum urmează: a) nerespectarea dispozițiilor art. 14 alin. (1), din culpa părintelui sau a reprezentantului legal, în sensul interzicerii participării beneficiarului direct la programul școlar, se sancționează cu amendă de la 1.000 de lei la 5.000 de lei”.

Constatarea contravenţiei şi aplicarea amenzilor contravenţionale se fac de către persoanele împuternicite de primar în acest scop.

Concret, atunci când au elevi cu un număr nejustificat de absențe, iar părinții acestora nu înțeleg să ia măsuri pentru a rezolva situația, reprezentanții unităților de învățământ pot sesiza direct polițiștii locali, care vor lua legătura cu părinții sau tutorii legali, pe care, în funcție de situație, să îi amendeze potrivit legii.

Marius GAVRILESCU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here