Politrucul Urtoi pierde mandatul de reprezentant al asociatiilor care militeaza pentru autostrada Moldovei

0
66

Asociaţiile „Împreună pentru A8” şi „Mişcarea pentru Dezvoltarea Moldovei” au transmis Ministerului Transportului o înştiinţare prin care retrag dlui Cătălin Urtoi mandatul de reprezentant al acestora pe lângă ministrul Sorin Grindeanu.
Derapajele majore ale actualului consilier C. Urtoi constau în propagandă făţişă făcută în acest an Partidului Social Democrat, atât politicienilor PSD de la Bucureşti cât şi celor de la PSD Iaşi, cât şi în sabotarea mandatului primit de la societatea civilă, acela de a pune presiune pe prioritizarea Autostrăzii A8, Ungheni-Iași-Târgu Mureș.
În mandatul dlui Urtoi proiectele A7 şi A8, ambele importante pentru Regiunea noastră, s-au decalat periculos de mult: A7 a avut un progres într-o manieră accelerată, deoarece servește direct intereselor Capitalei, în timp ce proiectul A8 – Autostrada cea mai utilă pentru dezvoltarea întregii Regiuni – înaintează cu dificultate, iar acest decalaj deteriorează şi mai mult coeziunea Moldovei, blocând în acelaşi timp comunicarea noastră rapidă cu Transilvania şi mai departe cu Europa.
Greşeli grave de poziționare publică pro-PSD, care au subminat interesele moldovenilor angajaţi de mai bine de cinci ani în activism civic proinfrastructură, culminează astăzi cu anunţarea candidaturii lui C. Urtoi pentru ocuparea unui post în Consiliul de Administrație al Companiei Naționale de Investiții Rutiere (CNIR), care încalcă astfel acordul făcut acum un an cu Asociaţiile „Împreună pentru A8” şi „Mişcarea pentru Dezvoltarea Moldovei”, acela de a nu pune interesul personal înaintea mandatului primit.
Ca şi la comunicarea publică pe care Asociaţiile noastre au făcut-o acum exact două luni, în care ne delimitam de deviaţiile pesediste al dlui Urtoi, reafirmăm că nu există „real politic” în lupta societăţii civile de impunere pe agenda guvernului a lucrărilor de interes regional major în Moldova şi că – prin urmare – lipirea civismului de oricare partid politic pe termen scurt, mediu sau lung este inadmisibilă.
Nu în ultimul rând, vrem să sancţionăm intenţia dlui Urtoi de a-şi aroga ca merite personale o îndelungă şi colectivă muncă de reprezentare regională, la care participă nu numai cele două Asociaţii semnatare dar şi alte Asociaţii din Iaşi, din Moldova, cetăţeni neafiliaţi, jurnalişti, politicieni etc. Aşa cum renunţarea la principii nu poate motiva scopul nostru, nici mesianismul, civic sau de orice fel, nu reprezintă soluţia pentru realizarea obiectivelor, oricât de spectacular ne sunt ele prezentate astăzi de dl Urtoi.
Pentru aceste motive, în bună măsură recidive ale unor comportamente şi acţiuni grave semnalate anterior (vezi informarea noastră publică din 25 septembrie a.c.), birourile de conducere ale celor două Asociații au decis să-i retragă lui Cătălin Urtoi calitatea de reprezentant al Asociațiilor pe lângă Ministrul Transporturilor, calitate cu care acestea îl investiseră în privinţa autostrăzilor Moldovei, şi – în acelaşi timp –, să aducă la cunoștința Ministerului Transporturilor încetarea imediată a sprijinului civic acordat de Asociaţii dlui C. Urtoi, sprijin şi recomandare de care acesta se folosise pentru numirea sa în postul de Consilier (plătit) al Ministrului S. Grindeanu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here