Pomana si masti la inceput de an scolar. Conditiile de siguranta sanitara, ignorate total de administratia Chirica

0
54

Primarul Mihai Chirica a anunțat joi, 3 septembrie, măsurile pe care municipalitatea le-a luat pentru pregătirea deschiderii în cele mai bune condiții a noului an școlar. Conform edilului-șef, în conturile școlilor din Municipiul Iași au fost deja virate aproximativ 7,2 milioane de lei, bani care pot fi utilizați atât pentru achiziția de dezinfectanți, cât și pentru achiziția de materiale didactice și alte materiale necesare în noul an școlar.  Față de aceste sume, pentru școli mai avem în buget și urmează a fi alocate încă aproximativ trei milioane de lei. Totodată, avem două licitații care vizează tot activitatea școlilor. Este vorba despre licitația de achiziția de măști de protecție pentru elevi, care este în desfășurare, și cea pentru achiziția de echipamente electronice, care urmează a fi validată. În paralel, săptămâna aceasta am organizat echipe mixte pentru fiecare școală. Împreună cu colegii de la Direcția Tehnică, Servicii Publice SA, Salubris SA și Citadin SA ne vom asigura să nu fie probleme în legătură cu tot ceea ce înseamnă iluminat, căi de acces, arbori, curățenie și tot ce mai este necesar, a declarat primarul Mihai Chirica.

Primarul a mai adăugat că se află în desfășurare distribuția tichetelor valorice reprezentând bursele școlare. Suma totală a tuturor burselor acordate se ridică la aproape 8,6 milioane lei, bani distribuiți la peste 14.000 beneficiari. Toate bursele menționate sunt valabile pe o perioadă de un an de la data eliberării acestora, nu pot fi utilizate pentru achiziționarea de produse alcoolice și tutun și nici nu pot fi transformate în bani. Am solicitat sprijinul Direcției de Sănătate Publică din dorința și necesitatea de a asigura cadre medicale la toate școlile și grădinițele din oraș pentru triajul epidemiologic. O parte din medicii și cadrele medicale care funcționau în sistemul educațional aveau statutul de detașați. După ce a fost emisă Ordonanța de Urgență 1 din 2020, acești oameni au părăsit sistemul. I-am căutat și îi vom reangaja pe perioadă determinată, inclusiv pe cei care au mai depus CV-uri. În principiu, vrem să ocupăm toate posturile vacante. Legea spune că pot fi angajați pe o perioadă de timp care să nu depășească 30 de zile de la finalizarea stării de alertă. După ieșirea din această perioadă, vom demara concursurile pentru angajări pe perioadă nedeterminată, a mai afirmat primarul Mihai Chirica.

In discursul acestuia nu s-a strecurat nimic din doleantele directorilor de scoli si gradinite privind adaptarea infrastructurii scolare la noile cerinte sanitare, respectiv amenajarea de zone distincte pentru controlul epidemiologic, zonele de schimb pentru prescolari sau fluxurile de intrare-iesire.

Marius GAVRILESCU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

− 2 = 1