Povești cu Mistreți, pădurari care-si bat sotiile cu televizorul, deplasari comunale la specializari bahice și alte fenomene stranii din Schitu Duca

0
44

Scurmând pământul reavăn al dealului Pocreaca, Mihai Mihalache, fostul primar al comunei Schitu Duca, privește încruntat spre orizontul alegerilor din acest an, jinduind după un nou mandat la cârma așezării. „Mistrețul”, cum i se spune cinegetic lui Mihalache, simte că actualului primar, Grigore Corcioavă îi alunecă ciolanul în bătătura primăriei, și tare ar vrea să-l înșface cu colții de argint.

După 16 ani de mandat ca primar, Mistrețul și-a format propriul ecosistem, populându-l cu o faună compusă din animale de pradă, dar și din nevăstuici nevinovate. Ba la un moment dat în peisaj a apărut și un porc amărăștean, primit ca șpagă de fratele Mistrețului, Vasile Mihalache, în portbagajul unui vehicul parcat strategic în coasta primăriei. Aici e o întreagă fabulă care l-a cam derutat pe Vasile: cum să primească un frate de Mistreț cadou un porc? Nu e conflict de interese? Nu e furt de identitate, dedublare de personalitate? Până la urmă, s-a dumirit că e vorba de un porc din ăla gras, roz, leneș și fără antecedente vânătorești, nu ca fratele lui, un mistreț care grohăie liber și viteaz pe domeniile din Pocreaca. Numai că porcului ăla, al naibii, cum s-a deschis portbagajul, cum i s-a făcut poftă de niscaiva jogging prin curtea primăriei, ba chiar prin holurile și birourile instituției, răvășind praful de pe dosare, ba chiar răsturnând și o tavă cu cafele pentru dom primar și doi musafiri veniți la cules sau mâncat ciuperci.

Povestea porcului alergător a fost uitată în acea vară, toți angajații primăriei care iubeau să pupe coama de Mistreț plecând în grup la specializare în Mamaia. Din colectivul de oameni ai muncii nu putea lipsi pădurarul. Se știe că între pădurar și animalele forestiere, în speța noastră Mistrețul, se făurește o simbioză tainică, o prietenie și un respect care transcend granițele cunoașterii. Ei bine, stresul acumulat în nesfârșitele zile de pândit turturelele aciuiate în copacii foșnitori l-a făcut pe pădurarul nostru ca, într-o noapte ce nu anunța decât cel mult o lună reflectată romantic în apa Mării Negre, să izbucnească la adresa nevesti-sii ca din senin, scoțând niște urlete de lup corcit cu o sticlă de Busuioacă. Ce i s-o fi năzărit, nu se știe, dar omul – lup și-a înșfăcat consoarta de păr și a povârnit-o oleacă pe balustrada balconului, așa, ca să-i dea senzații tari înainte de culcare, că oricum la televizor nu era nimic interesant de văzut. Și pentru că tot îl enerva chestia asta, pădurarul a pus mâna pe aparatul plat ca o scândură și l-a lipit de câteva ori de spinarea nevesti-sii, să o sature de povești grațioase cu nisip, plajă, pescăruși și sirene ce-și cântă iubirile spre îndepărtate țărmuri.

Nu mai spunem că, marcat pesemne și el de vraja mării, Vasile – frate de Mistreț turna în el sticlă după sticlă de bere, de zici că le avea prinse într-o cartușieră din care mai slobozea câte o rafală dimineața, la prânz și seara. Umflat de hamei, omul abia se mai ținea pe picioare, de trebuiau angajații de la hotel să-i proptească vreo doi stabilopozi ca să-l mențină în ipostaza de biped. O fi bun și spiritul ăsta de samaritean, dar până când și-au dat seama că Vasile le golește cămara de bere cu un debit asemănător cu cel al Dunării la vărsare. Așa că au aplicat o metodă ieftină, dar salvatoare pentru vistieria hotelului, îndoindu-i berea cu apă, de se mira Marele Îngurgitor de ce e atât de treaz și la toate rece, deși sticlele gâlgâiau vesele pe gât.

Însă cum toate fabulele au un final, chiar și cele cu Mistreți, mandatele de primar fără număr ale lui Mihalache s-au încheiat, la fel și escapadele pe litoral făcute de anagați în numele menținerii într-o bună forme administrativă. Pe noul primar, un liberal pe nume Grigore Corcioavă, l-a durut în pix de vrăjeala cu deplasările pe litoral, așa că le-a sistat cu o hârtie semnată cu același pix nărăvaș. În fața acestui afront nemaivăzut, bursucii de la contabilitate, elefantul de la registrul agricol și vrăbiuțele de la secretariat au făcut ședință mare în zăvoi, hotărând să-l dea în judecată pe viezurele nesimțitor care le strica echilibrul ecosistemului.

Până una, alta, în vara asta Mistrețul cel vesel intră iar în luptă cu ursuzul Corcioavă, luându-se în colți pentru un mandat de rege al pădurii Dobrovăț.

Ce va fi, vom vedea în următoarele povești spuse la foc de tabără în rezervația cinegetică Schitu Duca!

Paul LOVIN

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

− 3 = 3