Primaria Iasi continua proiectele de imbunatatire a calitatii aerului prin intermediul sistemului centralizat de termoficare

0
63

Programul national „Termoficare 2006-2020, caldura si confort” – doua proiecte extrem de importante pentru orasul nostru: este vorba despre extinderea sistemului centralizat in cartierele Bucium si Copou, si, respectiv, despre refacerea izolatiei pe magistrala de legatura dintre CET Holboca si CET Tudor. Valoarea totala a celor doua proiecte este de 49,7 milioane lei cu TVA: MDRAPFE asigura finantarea a 70% din valoarea acestor proiecte, iar Municipalitatea finanteaza restul de 30% (de precizat ca, in cazul extinderii termoficarii in Bucium si Copou, partea de cofinantare aferenta PMI va fi acoperita de Veolia Energie Iasi S.A.).

  1. Programul „Termoficare” – Extinderea sistemului centralizat in cartierele Bucium si Copou:

Proiectul „Copoul Verde” presupune extinderea termoficarii centralizate in acest cartier de la cladirile Universitatii de Medicina si Farmacie „Grigore T. Popa” pana la Corpul A al Universitatii „Alexandru Ioan Cuza”. Se are in vedere prelungirea Magistralei 2 de termoficare si racordarea cladirilor mari din acea zona direct la conducta magistrala, cu modul termic individual.

Proiectul „Bucium” presupune extinderea termoficarii centralizate in acest cartier de la intersectia Bulevardului Socola cu Bulevardul Poitiers si Strada Trei Fantani si pana la Blocurile ANL si la Institutul de Psihiatrie „Socola” prin prelungirea Magistralei 4 de termoficare si conectarea cladirilor mari tot direct la conducta magistrala, cu modul termic individual.

Principalele obiective pe care ni le propunem prin acest proiect sunt:

dezvoltarea sistemului centralizat de termoficare prin castigarea de noi clienti, fapt ce va duce treptat la scaderea tarifului la energia termica pentru toate categoriile de clienti (ceea ce va avea drept efect suplimentar scaderea sumelor acordate de la bugetul local pentru subventionarea energiei termice consumate de populatie);

contributia la cresterea independentei energetice a orasului, din moment ce va scadea dependenta de un singur combustibil in cazul viitorilor clienti (in prezent, acestia depind exclusiv de gaz; in schimb, sistemul centralizat de termoficare foloseste multicombustibili in procesul de productie);

protectia mediului inconjurator prin oferirea unei solutii eficiente dpdv energetic, prietenoase cu mediul si cu un impact pozitiv asupra calitatii aerului si a vietii iesenilor;

punerea in valoare a investitiilor realizate de Uniunea Europeana atat la centralele de productie CET Holboca si CET Tudor, cat si pe retelele de termoficare.

In cadrul acestui proiect, s-au semnat 50 de acorduri de racordare cu clienti al caror consum estimat este de 36 200 Gcal/an, adica echivalentul a 8 050 de apartamente (estimarea initiala era de 24 700 Gcal/an). Clientii care ne-au acordat increderea lor in vederea conectarii la termoficarea centralizata in cadrul Programului national “Termoficare” sunt:

Bucium: Institutul de Psihiatrie “Socola” (25 de cladiri), Directia de Sanatate Publica pentru cele 11 Blocuri ANL, Hotel „Bellaria”, „Pleiada” Boutique Hotel ,  societatea Exonia (Artis Design – cladire de birouri), restaurantul „Casa Lux”, trei blocuri de locuinte, „Niciman”, Moldotrans – reprezentanta „Seat”, complexul comercial „Pasarea Phoenix”, cladirea „Dream Fitness”, pensiunile-restaurant „La Playa” si „La Palia”, tipografia „Crescento”, fabrica de ferestre „AKT”, asociatia de proprietari Bucium 22;

Copou: Spitalul „Cai Ferate” (deja a fost racordat), Scoala Sanitara Postliceala „Grigore Ghica Voda” (deja a fost racordat), Spitalul Clinic de Urgenta Militar „Dr. I. Czihac”, Biblioteca Centrala Universitara „Mihai Eminescu” (este in curs de racordare), Cladirea Comisariatului Regional pentru Protectia Consumatorilor, Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca Iasi, Casa de Cultura a Studentilor, sediul Directiei de Sanatate Publica, Centrul Regional de Transfuzie Sanguina, Universitatea Tehnica “Gheorghe Asachi” – Corpul A din cadrul Palatului Universitar de pe Bdul Carol I si Corpul C de pe Str. Gen. Berthelot, Institutul de Medicina Legala, Arhivele Nationale, Casa de Asigurari de Sanatate, Colegiul Tehnic “Gheorghe Asachi”, Fundatia “Hecuba”, Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta al Judetului Iasi, Institutul Regional de Oncologie, Universitatea de Arte Plastice, Decorative si Design, Spitalul Parhon, Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” (10 cladiri pentru cursuri, camine studentesti si cantina), Caminul de batrani “Sfanta Cuvioasa Parascheva”;

Zona centrala: Hotelul “Il Primo”, blocul de locuinte ce se va construi in imediata sa vecinatate, 3 cladiri ale Universitatii “Alexandru Ioan Cuza” (Akademos, Gradinita “Junior” si caminul de studenti de langa Mitropolie).

Racordarea la sistemul centralizat de termoficare a viitorilor clienti prezinta numeroase avantaje atat pentru acestia, cat si pentru comunitatea ieseana in ansamblul sau:

Independenta totala in alimentarea cu energie termica oferita de racordarea direct la magistrala de termoficare, cu modul termic individual à isi pot porni sau opri caldura in orice moment al anului – nu depind in niciun fel de alte categorii de clienti sau de acea regula privind pornirea sezonului, valabila doar pentru populatie.

Siguranta in functionare in conditiile in care modulul termic racordat la magistrala de termoficare nu prezinta niciun fel de risc de operare à dispar complet riscurile asociate surselor individuale pe gaze naturale (scurgeri de gaz, asfixieri, explozii).

Economiile de costuri: odata cu racordarea la termoficarea centralizata, factura anuala la energie termica va scadea, generand importante economii recurente.

Protectia mediului inconjurator: principalul castig pe care acest proiect il aduce Iasului il reprezinta imbunatatirea calitatii aerului in zonele avute in vedere si, prin urmare, cresterea calitatii vietii tuturor cetatenilor orasului prin eliminarea a numeroase surse individuale pe gaze naturale ce polueaza aerul in mod direct. Efectele negative ale cazanelor individuale pe gaz tin nu doar de mediul inconjurator (prin emisiile poluante pe care o presupune functionarea lor) ci si de sanatatea ocupantilor respectivelor cladiri si a cetatenilor Iasului (prin gazele arse extrem de nocive rezultate in urma utilizarii cazanelor).

Prin comparatie, ambele centrale de productie exploatate de Veolia Energie Iasi S.A. pentru a furniza apa calda si caldura clientilor sunt 100% conforme cu standardele de mediu obligatorii incepand cu anul 2016 in toate statele membre ale Uniunii Europene. Atat CET Tudor cat si CET Holboca au beneficiat, in anii 2014 si 2015, de investitii majore realizate de Primaria Municipiului Iasi cu fonduri europene in urma carora ambele unitati de productie au devenit cele mai moderne centrale de producere a energiei termice din Romania.

Dezvoltarea durabila a comunitatii iesene: racordarea acestor cladiri la termoficarea centralizata reprezinta o contributie majora adusa la dezvoltarea integrata a comunitatii, cu grija pentru cetatenii orasului si nevoile lor actuale, si in deplin respect fata de generatiile viitoare. Realizarea acestui proiect ar contribui in mod direct la eficientizarea globala a Sistemului de Alimentare Centralizata cu Energie Termica, cel ce asigura locuri de munca pe termen lung (pe intreaga durata a contractului de concesiune incheiat de Veolia cu Consiliul Local al Municipiului Iasi – 20 de ani) pentru angajatii sai, oferind siguranta financiara familiilor acestora.

  1. Programul „Termoficare” – Refacerea izolatiei de pe magistrala de legatura dintre CET Holboca si CET Tudor:

Magistrala de legatura Dn 1100 CET I – CET II care asigura transportul energiei termice produsa de CET II (apa fierbinte cu temperatura cuprinsa intre 70 – 110 0C), este in totalitate in montaj aerian si are o lungime de aproximativ 11.600 m traseu. In prezent izolatia termica clasica din vata minerala este in mare parte tasata, protectia din tabla zincata lipseste pe mai mult de 70% din suprafata,  iar din cea ramasa pe conducta peste 50% este corodata.

Aceasta investitie prevede inlocuirea izolatiei clasice existente cu izolatie termica cu semicochilii. Pe langa coeficientul de conductivitate termica mai mic al spumei poliuretanice (0,027 W/mK la t=50 gr. C fata de 0,052 W/mK la t=50 gr. C pentru vata minerala), se estimeaza costuri mult mai mici de intretinere datorita faptului ca protectia izolatiei nu poate fi sustrasa, izolatia nu se taseaza si conducta de otel este mai bine protejata.

Marius GAVRILESCU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

5 + 3 =