Primaria Iasi prinsa din nou pe contrasens! Marile administratii reduc cheltuielile de personal, Chirica face angajari “determinante” in institutii fantoma

0
312

Editura Junimea va avea vacante 3 “posturi necesare pentru promovarea actului cultural semnificativ – un ingrijitor cu  studii generale, un functionar cu studii medii si un referent de specialitate“. Muzeul Municipal nu va face angajari, ci doar transformari de posturi, un fel de promovari mascat in clasa/grad profesional, care vor duce la schimbarea grilei de salarizare in mod ascendent. Sunt numai doua exemple care ilustreaza angajarile nefundamentate din institutiile publice si “grija” Primariei Iasi fata de reducerea cheltuielilor , in primul rand a celor de personal si asa supradimensionat

Primaria condusa de Mihai Chirica merge din nou impotriva directiei impuse de Uniunea Europeana. Nu ca directivele UE si-ar fi aratat prea mult beneficiile la momentul aplicabilitatii lor in Romania. Multe dintre directive s-au lovit ca nuca in perete, implementarea lor fiind extrem de deficitara si nociva in unele cazuri, dat fiind realitatile paralele sau lipsa unei infrastructuri administrative si legislative. Mai pe romaneste, interesele de grup de la Iasi au fost in contradictie cu cele de la Bruxelles. Cu toate acestea, debirocratizarea institutiilor publice si reducerea imensului balast de personal, a fost primita extrem de bine de catre romani, numai ca de la a plimba prin gura sau prin institutiile statului aceste deziderate, precum ursul la circ, si pana la a curata institutiile, calea a fost lunga si la capatul ei s-a poticnit frenezia. Socoteala de la UE nu s-a prea pupat cu socoteala politicului care a asfixiat organigramele publice cu tot felul de trepadusi toxici. Asa se face ca, in aceasta perioada premergatoare unei noi crize mondiale,  cand toti incearca sa reduca cheltuielile statului si sa  eficientizeze institutiile si serviciile aferente, Primaria Iasi mai adauga niste cheltuieli nefondate la bugetul firav al urbei, grevat numai in ultima luna de niste datorii de cateva zeci de milioane de euro. Cum era de asteptat, acestea sunt cheltuieli de personal cauzate de noi angajari in institutiile din subordinea Primariei Iasi, culmea, nu in institutii cu rol determinant in functionarea orasului, ci in institutiile culturale prafuite ale urbei.

Austeritatea lui Chirica – mai multe posturi vacantate pentru un muzeu fantoma si o editura optzecista

Ultima sedinta de Consiliul Local a cuprins doua proiecte de hotarare privind dimensionarea organigramei si modificari in statutul de functii la doua institutii- Editura Junimea si Muzeul Municipal.

 “Junimea nu este numai numele unei edituri aflate in coordonarea municipalitatii iesene, Junimea este spiritul care , acum mai bine de un secol si jumatate avea sa cunoasca, aici, la Iasi, exprimarea majora sub semnul modernitatii. Un spirit pe care editura de astazi spera  si isi propune sa-l mentina viu atat in randul comunitatii iesene, cat si in spatiul cultural national si european”, se arata in preambulul motivarii depuse de Junimea, editura a carei conducere  incearca sa zugraveasca o descendenta a sa din istoricul cerc Junimea.

Ei bine, o astfel de editura care traieste doar din euforia numelui, fara suport comercial sau editorial de piata, fiind practic o gaura neagra a bugetului local, care de ani buni functioneaza in 5-6 oameni, adevarati “performeri culturali, indispensabili pentru spatiul iesean”, din care jumatate cu functii de conducere, a solicitat vacantarea a inca 3 “posturi necesare pentru promovarea actului cultural semnificativ – un ingrijitor cu  studii generale, un functionar cu studii medii si un referent de specialitate”.

Cealalta institutie care aduce la fel de mult plus valoare acestui oras, este Muzeul Municipal, o entitate asa-zis culturala, care de la stadiul de proiect si pana la ce este acum acest muzeu, scopul si obiectul de activitate sunt de nerecunoscut, aceasta plasmuire culturala nereusind sa intareasca o identitate urbana, sa conserve o amprenta istorica a celor peste 6 secole de fiintare a targului Iesilor. Din cele 23 de posturi ocupate,  5 dintre ele vor fi transformate, parte dintre ele influentand grila de salarizare in mod ascendent. Cele doua hotarari intra in vigoare incepand de azi, 1 octombrie.

Radu SEICARU

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here