Primaria inchide talciocul si intensifica controalele la terase. Vezi ce categorii de persoane nu trebuie sa poarte masca

0
53

Primarul Mihai Chirica a convocat  o nouă ședință a Comitetului Local pentru Situații de Urgență al Municipiului Iași destinată luării unor noi măsuri de prevenire a răspândirii pandemiei COVID-19 în Municipiul Iași în condițiile stării de alertă instituite la nivel național și ale evoluției îngrijorătoare a situației sanitare.

Măsuri luate și propuneri făcute astăzi, 31 iulie 2020, de Comitetul Local pentru Situații de Urgență al Municipiului Iași:

Comitetul Local pentru Situații de Urgență al Municipiului Iași propune Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Iași modificarea prevederilor Hotărârii nr. 9 / 30.07.2020 în sensul instituirii obligativității purtării măștii de protecție pentru toate persoanele prezente în spații publice deschise dacă acestea sunt în grupuri mai mari de trei persoane care nu fac parte din aceeași familie.

(b) Comitetul Local pentru Situații de Urgență al Municipiului Iași propune Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Iași modificarea prevederilor Hotărârii nr. 9 / 30.07.2020 în sensul exceptării măsurii de purtare obligatorie a mastii pentru:

– persoanele care participă la competiții sportive în spații deschise, cu respectarea prevederilor stipulate în ordinele Ministerului Sănătății și Ministerului Tineretului și Sportului;

– persoanele care participă la activități sportive neprofesioniste individuale sau de grup (de exemplu alergare), cu respectarea prevederilor stipulate în ordinele Ministerului Sănătății și Ministerului Tineretului și Sportului;

– persoanele care se deplasează cu mijloace de transport individuale și fără cabină (biciclete, trotinete, mopede etc.).

– persoanele care se află în interiorul bazelor de agrement, în timp ce utilizează bazine de înot, piscine, dușuri etc.

Comitetul Local pentru Situații de Urgență al Municipiului Iași propune Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Iași completarea prevederilor Hotărârii nr. 9 / 30.07.2020 cu următoarele articole:

Program redus pana la ora 23 pentru localuri. Cu o conditie

Operatorii economici care desfășoară activitatea în terase, cluburi, baruri și alte asemenea au obligația să respecte orarul de lucru cu publicul și normele de protecție sanitară existentă și să nu permită accesul clienților decât în limita locurilor pe scaune;

În situația în care operatorii economici respectivi nu respectă prevederile menționate la litera (a), atunci programul de funcționare va fi redus până la ora 23.00.

Se inchide talciocul

Rămân în vigoare hotărârile anterioare ale Comitetului Local pentru Situații de Urgență al Municipiului Iași în ceea ce privește activitatea piețelor agro-alimentare.

Nerespectarea acestor prevederi atrage sancțiuni atât pentru cumpărători și vânzători, cât și pentru administratorii piețelor. În cazul acestora din urmă, sancțiunile pot merge până la închiderea piețelor.

Începând cu data de 1 august 2020 se închide activitatea talciocului.

Activitatea bazarului continuă, cu obligativitatea ca atât vânzătorii, cât și cumpărătorii să poarte mască de protecție.

Calatoriile cu tramvaiele si autobuzele, doar in limita locurilor pe scaune

În zonele de agrement municipale (Ștrandul Municipal, Baza de agrement Ciric și Plaja Nicolina) rămân valabile măsurile luate în deciziile precedente ale Comitetului Local pentru Situații de Urgență al Municipiului Iași.

Accesul persoanelor în bazele de agrement municipale este permis doar în limita locurilor pe șezlonguri. Acestea vor fi așezate astfel încât să fie asigurată o distanță de minim doi metri între acestea, cu excepția cazurilor în care sunt ocupate de membri ai aceleiași familii.

Rămân valabile hotărârile anterioare ale Comitetului Local pentru Situații de Urgență al Municipiului Iași în ceea ce privește utilizarea transportului public.

Accesul călătorilor în mijloacele de transport public este permis doar în limita locurilor pe scaune și numai cu mască de protecție. Pasagerilor li se recomandă să călătorească așezați pe scaune.

Reprezentanții Companiei de Transport Public SA și ai Poliției Locale Iași vor intensifica verificarea respectării măsurilor menționate de către pasageri și conducătorii mijloacelor de transport public.

În cazul nerespectării acestor măsuri vor fi sancționați atât pasagerii, cât și conducătorii mijloacelor de transport public.

Începând cu data de 1 august 2020, pe toate șantierele din Municipiul Iași, acolo unde se lucrează în echipe mai mari de trei persoane, acestea sunt obligate să poarte mască de protecție, cu excepția celor care lucrează în condiții de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescută etc.).

Începând cu data de 1 august 2020, în parcurile publice și zonele de agrement și recreere este obligatorie purtarea măștii de protecție pentru grupurile cu mai mult trei persoane, dacă acestea nu fac parte din aceeași familie.

Începând cu data de 3 august 2020, activitatea în spații închise a angajaților Primăriei Municipiului Iași, direcțiilor, societăților comerciale și instituțiilor subordonate va fi organizată în așa fel încât numărul de persoane din același birou să fie redus la maxim posibil.

Activitatea, organizarea ședințelor de lucru și circuitul documentelor trebuie organizate în așa fel încât contactul direct dintre angajați din birouri diferite să fie limitat la maxim posibil. Ședințele de lucru vor fi organizate în săli mari, iar discuțiile individuale vor trebui purtate pe hol sau în afara incintei.

Toate obiectele atinse frecvent din birourile și spațiile Primăriei Municipiului Iași, direcțiilor, societăților comerciale și instituțiilor subordonate (inclusiv din piețele agro-alimentare, parcuri publice, zone de agrement, mijloace de transport public etc.) vor fi dezinfectate periodic, la intervale de cel mult două ore, cu substanțe autorizate. Covorașele de încălțăminte de la intrările în incinte vor fi păstrate îmbibate cu substanțe dezinfectante pe bază de hipoclorit de sodiu.

Direcțiile, societățile comerciale și instituțiile subordonate municipalității vor elabora propriile regulamente de organizare a activității angajaților, igienizare și dezinfectare.

 Fiecare direcție, societate comercială și instituție subordonată municipalității își va desemna câte un inspector sanitar responsabil cu aplicarea și urmărirea respectării normelor de protecție sanitară valabile la nivel local, județean și național.

Marius GAVRILESCU

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

74 − = 68