Primarul Iasului are fir direct cu judecatori pe care ii consulta in litigii aflate pe rolul instantelor

0
62

Presedintele PSD Iasi, Maricel Popa sustine faptul ca, la sfârşitul săptămânii trecute, a sesizat in spatiul public un fapt deosebit de grav de încălcare a legii care pare că trece neobservat. Este vorba despre o afirmaţie a primarului Mihai Chirica în legătură cu suspendarea ordinului Institutiei Prefectului Judeţului Iaşi de încetare a mandatului de consilier local al fostului membru PSD Iași, Gabriel Harabagiu.

Primarul Iaşului a afirmat la ultima şedinţă a Consiliului Local că „m-am consultat şi cu judecători şi cu avocaţi care vorbesc despre efectele unui ordin”, fapt consemnat şi în procesul verbal al şedinţei din 30 martie.

„Suntem indignaţi de acest lucru şi îl somăm public pe primarul Mihai Chirica să explice natura afirmaţiilor sale. Legea nr. 303 /2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor prevede că “judecătorii şi procurorii nu pot să dea consultaţii scrise sau verbale în probleme litigioase, chiar dacă procesele respective sunt pe rolul altor instanţe sau parchete decât acelea în cadrul cărora îşi exercită funcţia”.

PSD Iaşi îşi rezervă dreptul de a sesiza instituţiile abilitate să facă lumină în acest caz, inclusiv Inspecţia Judiciară. Este inadmisibl ca primarul celui mai mare municipiu din ţară, după Bucureşti, să facă public astfel de afirmaţii iresponsabile cu privire la posibile decizii ale instanţelor judecătoreşti.

Nu intenţionăm să punem niciun moment la îndoială prima decizie a instanţei de a suspenda temporar ordinul Instituţiei Prefectului Judeţului Iaşi până la judecarea pe fond a cauzei. Cu toate acestea, nu putem să nu sesizăm o nouă coincidenţă remarcabilă. Procesul intentat PSD de către Mihai Chirica, decizia de suspendare a ordinului Institutiei Prefectului Judeţului Iaşi, dar şi judecarea pe fond a cauzei cu privire la încetarea mandatului consilierului local Gabriel Harabagiu vor fi sau au fost instrumentate de acelaşi judecător. Cu toate că, potrivit regulamentului intern de funcţionare al instanţelor judecătoreşti (articolul 101 din 17.12.2015, actualizat 2018) dosarele sunt distribuite aleatoriu completelor de judecată.

În altă ordine de idei, ceea ce nu înţelegem noi este următorul aspect. Atât timp cât cei doi au fost membri sau au deținut funcţii de conducere în PSD Iaşi au avut în permanenţă conflicte cu cei care au asigurat conducerea organizației la nivel local, cu parlamentarii, dar şi cu majoritatea primarilor din judeţ. Să nu mai amintim de disputele permanente cu cei din conducerea centrală, motivând faptul că nu se pliază pe actuala politică a partidului. Acum, când au fost excluşi din organizaţie, se agaţă cu disperare de orice mijloc pentru a ramâne în continuare membri PSD.

Îi întrebăm atunci: e doar o chestiune de marketing să vă agăţati de imaginea celui mai puternic partid din România în lipsa unor realizări palpabile sau au fost doar nişte gesturi imature, copilăreşti şi acum regretaţi cele întâmplate? Nu aşteptăm un răspuns. Vă comunicăm doar că uşa PSD este închisă, la Iaşi, pentru dumneavoastră, domnilor!

Indiferent cât veţi încerca să întârziaţi lucrurile prin metode mai mult sau mai puţin corecte, vă asigurăm ca PSD Iaşi va impune un nou consilier local şi un viceprimar competent la Palatul Roznovanu. Mai devreme sau mai târziu ieşenii vor înţelege că s-au înşelat cu primarul Mihai Chirica, prietenul fidel Gabriel Harabagiu şi echipa de cumetrie de la Primăria Iaşi. Cu sau fără voia dumneavoastră aţi încins vulcanul! „, este mesajul adresat primarului Iasului, de catre concuderea PSD Iasi.

Marius GAVRILESCU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here