Primele investiţii ale CFR la Iasi- 5 bariere pentru parcarile stabilor si doua sisteme cu clopotei pentru trecerile mortii

0
59

CFR Iași va moderniza în acest an două treceri de nivel cu calea ferată. Cele două treceri, din spatele Fabricii de Antibiotice și de la Ciurea, au făcut zeci de victime în ultimii ani. Valoarea investiției, care se rezumă doar la montarea de instalații de semnalizare, ci nu la bariere, costă 230.000 lei. Singurele bariere, în număr de 5, au fost puse montate în parcazrea Gării și au costat 37.500 lei.

SRCF Iaşi a demarat anul acesta un program de modernizare a 2 treceri la nivel, cu finanţare de la bugetul de stat. Prima dintre trecerile de nivel este este dispusă pe linia Paşcani-Iaşi, situată între Iaşi şi Leţcani la Km 69+145, valoarea estimată a investiţiei fiind de 1500 mii lei cu TVA./ Peste această trecere de nivel situată în spatele Fabricii Antibiotice, acolo unde au murit 9 oameni în cursul anului 2013, CFR Iași mai modernizează și trecerea la nivel de la Ciurea (DJ248C de la Km 398+186), investiție cu o valoare estimate ăde 800 mii lei cu TVA. Modernizarea acestor treceri la nivel cu calea ferată constă în echiparea lor cu instalaţii de semnalizare automată de tip SAT şi semnale de avertizare rutieră optică şi acustică, precum și cu montarea de semnale feroviare de avarie cu panou rombic şi foc roşu. “Pentru această investiție a fost întocmită documentaţia de avizare a lucrărilor de intervenţii (DALI) şi este în pregătire documentaţia necesară demarării procedurii de achiziţie a serviciilor de proiectare şi execuţie lucrări”, a precizat Oana Brânzan, purtatorul de cuvânt al CNCF CFR SA.

Situația trecerilor de nivel din Iași

Pe raza Sucursalei Regionale CF Iaşi sunt 944 treceri la nivel, dintre acestea 124 se află pe raza judeţului Iaşi. În cursul anilor 2016-2017 au fost reparate, prin lucrări de înlocuire a dalelor şi refacerea semnalizării rutiere, 29 de treceri la nivel cu calea ferată. “Anual de întrunesc comisii comune de lucru formate din reprezentanţi ai SRCF Iaşi, companiei de drumuri şi poliţiei, pentru stabilirea obiectivelor care necesită lucrări de reparaţii, în vederea optimizării traficului”, a declarat Oana Brânzan, Potrivit acesteia, în Municipiul Iaşi şi comunele limitrofe sunt 18 treceri de nivel semnalizate.

CFR SA are în derulare un proiect de modernizare a 150 de treceri la nivel, pe întreaga reţea feroviară. În acest proiect sunt incluse şi treceri la nivel de pe raza SRCF Iaşi. În ianuarie 2017 a fost publicat anunţul de participare pentru achiziţia serviciului de revizuire a studiului de fezabilitate, însă procedura a fost anulată în martie, deoarece la data limită de depunere a ofertelor nu a fost înscris niciun ofertant. Procedura va fi reluată”, a punctat Oana Brânzan.

17% din investițiile pentru siguranța feroviară s-au dus pe securizarea bolizilor

Referitor la Proiectul „Bariere automate prevăzute cu instalaţie tiketing în Piaţa Gării Iaşi”, investiție realizată în perioada 2013 – 2014, cu finanţare din fonduri proprii ale CNCF „CFR” SA, aceasta acoperă 17% din costurile investițiilor ce urmează să fie făcute pentru siguranța mijloacelor de transport și pasagerilor care tranzitează trecerile de nivel cu calea ferată. “Această investiție a urmărit asigurarea fluidizării traficului în piaţă şi evitarea ambuteiajelor cauzate de staţionarea haotica a autorurismelor, utilizarea eficientă a locurilor de parcare existente, în scopul pentru care au fost create, asigurarea unui aspect civilizat al zonei şi a unui climat de ordine şi siguranţă și valorificarea locurilor de parcare disponibile”, a declarant Oana Brânzan. Investiţia a constat în montarea unui sistem de 5 bariere şi sistem de ticketing, preţul unei bariere fiind de 7,9 mii lei cu TVA.

Nelu PĂUNESCU

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

3 + 5 =