Primele stenograme din dosarul patronului UTI. “Ba da sunt mulţi bani, sunt disproporţionaţi între…Noi suntem monitorizati”

0
69

Reținerea șefului UTI, Tiberiu Urdăreanu, considerat “un intangibil” a căzut ca un trăznet ieri. După aceea, faptul că primarul suspendat al Iașiului, Gheorghe Nichita, sau milionarul Gabriel Iulius Mardarascevici l-au urmat îndeaproape în celulă nu a mai mirat pe nimeni.

Uimirea și mai mare a venit când DNA a solicitat arestare preventivă doar pentru Gheorghe Nichita și nu și pentru Urdăreanu și Mardarascevici pe numele cărora procurorii cer doar arest la domiciliu.

Surse judiciare susțin pentru stiripesurse.ro că cei doi au recunoscut faptele, în timp ce primarul suspendat al Iașiului a ales varianta negării acuzațiilor.

Milionarul Gabriel Iulius Mardarascevici i-ar fi oferit și remis lui Gheorghe Nichita începând cu luna august 2013, în baza unei înţelegeri cu acesta din urmă, pentru a agrea câştigarea licitaţiei de către asocierea UTI –IBC, semnarea contractului de atribuire a lucrării „Sistem de management de trafic în municipiul Iaşi”, în valoare estimată de 69 mil. lei (fără TVA), precum şi derularea în bune condiţii a contractului, direct şi prin intermediul altor persoane, următoarele foloase materiale: o parte din suma totală de 10% din valoarea contractului atribuit, ce urma a-i fi remisă, beneficii constând în reduceri de 30-40% din preţurile unor locuri de cazare la Hotel Marriot Bucureşti, în perioada 2013-2015, în baza rezervărilor efectuate de SC IBC SRL (cca 15.100 lei), plata în cursul anului 2014 a serviciilor de cazare prilejuite de efectuarea de către Nichita Gheorghe, alţi angajaţi ai primăriei, precum şi oameni de afaceri, între care Mardarasevici Iulius Gabriel, în China, beneficii constând în achiziţionarea unor echipamente electronice în perioada ianuarie-februarie 2014 pentru Nichita Gheorghe, în valoare de cca 20.000 lei.

Afacerea s-a derulat cam așa potrivit surselor citate de stiripesurse: În cursul anului 2013, Tiberiu Urdăreanu în calitate de preşedinte al C.A al UTI Grup, la solicitarea lui NIchita a acceptat să remită acestuia, prin intermediul firmei IBC, 10% din valoarea contractului, adică suma de 6,9 milioane lei, ce urma a fi dată în raport cu cota de participare a asociaţilor UTI şi IBC la contract, adică 80% reprezenta „contribuţia” UTI, iar 20% reprezenta „contribuţia” IBC la banii colectaţi cu titlu de mită pentru Gheorghe Nichita, parte din aceasta fiind colectată deja în contul IBC. Înţelegerea iniţială a fost efectuată între primar, șeful UTI și milionarul ieșean. Ulterior, cu ştiinţa celor doi din urmă şi Mihail Tănăsescu, directorul UTI, au efectuat demersuri frauduloase pentru colectarea banilor pentru Nichita în contul IBC, respectiv elaborarea şi, ulterior, decontarea unor facturi pentru situaţii de lucrări conţinând servicii neprestate, a căror valoare reprezenta, de fapt, suma ce se colecta, periodic, drept mită pentru primar.

Se pare că milionarul ieșean Gabriel Mardarascevici ar fi recunoscut integral, acuzaţiile ce i-au fost, arătând că înţelegerea infracţională a fost între el, primar și Urdăreanu și că a purtat mai multe discuţii cu conţinut relevant pentru cauză, cu următoarele Nichita și directorul UTI. Cu ocazia întâlnirii de la sf lunii septembrie 2015 dintre Mardarasevici Iulius-Gabriel şi Nichita Gheorghe ar fi discutat aspecte legate de problemele dosarului de la DNA.

Milionarul le-ar fi spus anchetatorilor că parte din suma de bani ce urma a fi dată lui Nichita Gheorghe a rămas în contul IBC şi că neștiind cum să procedeze, i-a spus primarului, în şoaptă, că a fost la UTI, la Tănăsescu, care a zis că i-ar da răspuns „peste 2 săptămâni”, afirmând că „ăştia se cam trag pe…”.

De asemenea, Gabriel Mardarascevici i s-a adresat lui Nichita Gheorghe. „M-ai întrebat tu, ştii, la un moment dat, de acesta, de Urdă… dacă ne-am văzut în trei.. O singură chestie mi-aduc aminte, că am intrat odată la Radisson şi te-am văzut cu el”.

În cadrul discuţiei milionarul i-a comunicat primarului că e o problemă cu banii ăia (10% n.n.), că au rămas în contul IBC…

 

STENOGRAME:

 

MARDARASEVICI IULIUS GABRIEL: Problema care este… deci ei la firmă acolo, dacă se duce şi îi întreabă cineva, ăia or să spună cine-i şeful, ştii?… Nu ştiu cum naiba să fac…

NICHITA GHEORGHE:… pentru banii ăia?

MARDARASEVICI IULIUS GABRIEL: Ba da, dar sunt mulţi, sunt disproporţionaţi între… înţelegi?

NICHITA GHEORGHE: (şoptit) Să-l caut oare pe Urdăreanu?

MARDARASEVICI IULIUS GABRIEL: Păi nu ştiu! Tu ştii!

MARDARASEVICI IULIUS GABRIEL:A, mai e chestia asta… am uitat să îţi zic. Mai e aia cu China. Acolo, când am plecat, ştii că au făcut presiune pe noi,”hai hai, hai hai”. Ameţitele astea din primărie m-au pus să fac comanda prin mine, ştii? Că nu găseau bilete la avion şi au făcut comanda prin firma mea.

NICHITA GHEORGHE: Da, da… e groasă asta şi au văzut şi toţi ceilalţi.

MARDARASEVICI IULIUS GABRIEL: Da, dar nu asta e… Problema e că au rămas încasările …

NICHITA GHEORGHE: … (în şoaptă) Am fost în delegaţie şi noi nu puteam să ne cazăm acolo şi am zis „vă cazaţi voi dincolo şi …”

MARDARASEVICI IULIUS GABRIEL: Da, ştiu că mi-ai zis asta. (neinteligibil în şoaptă)

MARDARASEVICI IULIUS GABRIEL: … Ştii ce mă stresează? Deci când am fost la Urdăreanu… deci ei o dădeau scăldată; zic: „băi Mihai, ce pana mea?!” Şi el tot o dădea: „Aaaa, proiectul merge extraordinar!” La el la birou…

NICHITA GHEORGHE: (în şoaptă) Noi suntem monitorizaţi…

MARDARASEVICI IULIUS GABRIEL: Da, mă, şi ăsta…

NICHITA GHEORGHE: (în şoaptă)… dacă e, tu nu m-ai rugat, n-am făcut nimic.

 

Cu ocazia întâlnirii dintre milionar și directorul UTI ar fi fost discutate aspecte legate de derularea şi finalizarea proiectului Managementul traficului în municipiul Iaşi.

Pentru a explica foarte clar înţelegerea dintre Nichita Gheorghe, Urdăreanu Tiberiu şi Mardarasevici Gabriel şi mecanismul prin care sumele de bani destinate primarului cu titlu de mită erau colectate în contul IBC:

-În oct 2015, între Mardarasevici Iulius Gabriel şi Tănăsescu Mihail, director la SC UTI Grup SA, a avut loc o nouă întrevedere, având drept scop indicarea de către Tănăsescu Mihail a unor soluţii pentru justificarea sumei de bani aflată în contul IBC. Tănăsescu Mihail i-a prezentat lui  Mardarasevici Iulius un bileţel care era scris deja (dovadă certă a faptului că anterior, tot în scris, îi promisese că va găsi o soluţie în două săptămâni).

-Conţinutul acestui bilet arăta că varianta pentru eventuala justificare a sumei din contul IBC ar fi fost ca din acei bani să fie cumpărate anumite echipamente pentru asigurarea garanţiei (care nu erau în sarcina IBC –n.n.): dispozitive diverse, prize, semafoare etc.

Șeful UTI ar fi recunoscut toate acuzațiile în declarațiile date procurorilor DNA făcând o descriere detaliată atât a modalităţii de disimulare a naturii reale a sumei dată ca mită, cât şi a discuţiilor avute Urdăreanu.

De partea sa Tiberiu Urdăreanu ar fi recunoscut acuzaţia a arătat că Nichita i-a dat de înţeles că, lucrurile vor merge bine, că are un „aranjament” cu acea firmă şi că va fi mulţumit. Ulterior, a avut o discuţie cu Mardarasevici la sediul UTI, acesta spunându-i că se ocupă ei de bunul mers al contractului, în condiţiile în care şi UTI îşi va face treaba, că era o înţelegere cu primarul, Mardarasevici comunicându-mi că 8-10% din valoarea contractului ar fi „obligaţii” ale asocierii pentru buna derulare a contractului.

Singurul care se pare că a rămas de păcălici ar fi fost primarul suspendat al Iașiului care a negat faptele.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here