Probleme grave de legalitate, moralitate și oportunitate ale clădirii E.ON. Consilierii USR cer demolarea cladirii ilegale

0
59

Proiectul care a stârnit cele mai multe contradicții în cadrul comisiilor Economico-financiare și Juridice întrunite ieri, 26 ianuarie, prevede ca Palas să doneze clădirea unde a funcționat fostul sediu E.ON către Primăria Municipiului Iași. Dacă donația ar fi acceptată, se propunea, în primă fază, înființarea pentru o perioadă de 3 ani a unui Centru de Afaceri și Promovare a Turismului. Ulterior, cu câteva ore înainte de ședință, a apărut o altă variantă: centru de promovare a industriilor creative ieșene.

Consilierii USR PLUS au atras atenția asupra multor aspecte, care țin de legalitate, moralitate și oportunitate. 

Legalitate: clădirea nu va putea funcționa vreodată, nu va putea primi sau acomoda angajați sau vizitatori, fie ei creatori, turiști, ori membri ai comunității, deoarece, din punct de vedere juridic, nu va putea primi vreodată următoarele aprobări, (legate una de cealaltă, în ordinea de mai jos):

  1. Aviz de la Comisia de Monumente
  2. Aprobare PUZ
  3. Autorizație de construire definitivă
  4. Recepție la terminarea lucrărilor
  5. Autorizație de securitate la incendiu
  6. Autorizație de la Direcția de sănătate publică
  7. Autorizație de funcționare.

Moralitate: faptul că această clădire încă nu a fost demolată e o pată pe obrazul administrațiilor care au tolerat situația. În cadrul dezbaterilor pentru aprobarea proiectului Palas 2, atât dezvoltatorul, cât și primarul Mihai Chirica, au promis încă din 2019 că, în cel mai scurt timp, clădirea va fi demolată, iar esplanada va fi eliberată de acest obstacol vizual, estetic și funcțional. Orice prelungire a acestei situații ar fi o încălcare nu doar a legii, ci și a promisiunilor făcute, și o trădare a încrederii celor care ne-au trimis să le reprezentăm interesele.

Oportunitate: una dintre ideile vehiculate a fost aceea de a accepta donația, doar pentru a o demola mai repede, urmând ca Municipalitatea să recupereze suma de la Palas. Credem că dezvoltatorul, un partener privilegiat al Municipalității, va da dovadă de intenții bune și va realiza demolarea în cel mai scurt timp, fără a fi nevoie de efectuarea unor pași inutili, costisitori și care nu ar demonstra decât o lipsă de încredere în acest parteneriat.

În concluzie, proiectul a primit aviz negativ din partea ambelor comisii, iar singura soluție legală, morală și oportună este respingerea sa în plen.

Marius GAVRILESCU

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here