Procurorul Emilian Eva, plasat sub control judiciar. Bancila, Grigorescu, Balasa sau Mutzner, printre pictorii tranzacționati de procuror

0
70

Procurorul Emilian Eva, de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Iași, a fost pus sub control judiciar pe o perioadă de 60 de zile de către DNA, în dosarul în care este acuzat că ar fi tranzacționat peste 200 de picturi, cu o valoare de piață de aproximativ 300.000 de euro, deși calitatea de magistrat este incompatibilă cu efectuarea actelor de comerț.
Emilian Eva este urmărit penal pentru săvârșirea infracțiunilor de efectuarea de operațiuni financiare ca acte de comerț incompatibile cu funcția; executarea de falsuri ale bunurilor culturale mobile clasate, în scopuri comerciale sau dacă au fost expuse în public; tăinuire; folosirea în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unui persoane neautorizate la aceste informații.
Potrivit documentelor de la dosar, Emilian Eva a achiziționat, în intervalul noiembrie 2014 — aprilie 2015, de la diverse persoane fizice, 94 de tablouri, unele semnate de pictori români sau străini bine cotați pe piața de artă din România, pe care, în mod direct sau prin intermediari, le-a lăsat în custodie spre evaluare la Casa de licitație “ARA ART” din București.
Dintre acestea, 16 tablouri, semnate de pictorii Ziffer Sandor, Nicu Enea, Constantin Piliuță, A. Popp, Oszkar Nagy, Thorma Janos, Aurel Ciupe, au fost evaluate la suma totală de 81.600 de euro.
În perioada ianuarie — februarie, procurorul Emilian Eva a postat prin intermediari, spre vânzare, pe site-ul OLX (cu mențiunea “tablouri originale/expertizate”) 34 de tablouri (presupus a fi semnate sau executate de către pictorii Octav Băncilă, Tibor Erno, Lucian Grigorescu, Alexandru Ciucurencu, Samuel Mutzner, Jean Cheller, Sion Theodorescu, Ludovic Basarab, Ștefan Pelmuș, Otto Briese, Hentia Sava, Ion Musceleanu, Aurel Bordenache, Ștefan Popescu, Constantin Piliuță, Mircea Ciobanu, Ligia Macovei, Sever Frentiu, Adam Bălțatu, Constantin Stahi, Max Herman Maxy, M.H. Georgescu, Sirato Francis, Sabin Bălașa, Jean Steriadi), solicitând suma totală de 51.800 de euro.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here