Profesorii din Iași se vor instrui în primul centru de formare pentru educație digitală

0
50

Începând cu data de 5 iunie 2020, profesorii din Iași vor avea șansa de a se instrui în primul centru de formare în educație digitală din Iași, realizat de Inspectoratul Școlar Județean Iași în parteneriat cu compania de tehnologie Quartz Matrix. Inaugurarea acestuia s-a făcut în cadrul unui eveniment online în care profesorii din Iași au luat parte și la un curs de instruire pentru utilizarea platformei de e-Learning ACCED – Acces la Educație de la Distanță.

Întâlnirea online s-a desfășurat în zi de sărbătoare, 5 iunie fiind Ziua Învățătorului și ziua de naștere a lui Gheorghe Lazăr, fondatorul învățământului în limba română în Țara Românească și cel considerat întemeietorul învățământului modern românesc. Conceptul de „modern” și-a schimbat radical însemnătatea de la 1818 când s-a deschis prima școală cu predare în limba română și până astăzi când Inspectoratul Școlar Județean Iași în parteneriat cu firma Quartz Matrix inaugurează primul centru de formare pentru educație digitală dedicat profesorilor.

Dincolo de punerea la dispoziție a unor echipamente și soluții pentru facilitarea educației digitale, este vital ca profesorii să primească asistență și să beneficieze de mijloace prin care să se perfecționeze și să se familiarizeze cu tot mai numeroasele metode de predare moderne. Cuvântul „modern”, așa cum este acesta perceput în 2020, este strâns legat de tehnologie și digitalizare.

Deschiderea de care a dat dovadă Inspectoratul Școlar Județean Iași, interesul manifestat în această direcție și implicarea activă în procesul de dezvoltare al profesorilor au contribuit decisiv la crearea unui spațiu potrivit pentru deprinderea unor abilități și competențe nu doar necesare, ci și obligatorii în contextul actual (și, foarte probabil, cel viitor) pentru desfășurarea orelor de la clasă. Este o tendință firească a fiecărui cadru didactic aceea de a se specializa continuu și a deveni o versiune mai bună a sa și un exemplu pentru copiii pe care îi învață – și acest efort nu îl vor face de unii singuri, ci primind un sprijin permanent din partea ISJ și Quartz Matrix.

Printre activitățile centrului de formare se vor număra o serie de cursuri de instruire pentru utilizarea platformelor și instrumentelor online, primul dintre acestea desfășurându-se chiar pe 5 iunie. Peste 100 de profesori au descoperit informații despre modul în care pot crea lecții, iniția teste și eficientiza procesul de predare prin intermediul ACCED e-Learning, o platformă dezvoltată de Quartz Matrix, care poate fi integrată cu resurse de colaborare precum Cisco Webex.

Aida POPA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

98 − 91 =