Prognoza meteo pe regiuni, pentru următoarele două săptămâni. Ce ne asteaptă la început de decembrie

0
60

ANM a publicat prognoza meteo valabilă până pe 6 decembrie, estimând valori termice în general specifice acestei perioade, ușor mai scăzute în unele regiuni. Maximele nu vor depăși, în general, 9-10 grade Celsius, dar în anumite zone termometrele nu vor indica, ziua, peste 4 grade, în timp ce minimele vor coborî, frecvent, spre pragul de îngheț. Excepție face zona Munteniei, unde maximele pot atinge, în unele zile, și 11 grade Celsius.

MUNTENIA

Chiar dacă scăderea de temperatură față de săptămâna care s-a încheiat va fi semnificativă, valorile se vor menține în general mai ridicate decât mediile climatologice specifice la sfârşit de noiembrie şi începutul lunii decembrie, cu precădere la valorile nocturne. Astfel, se vor înregistra maxime de 7…11 grade şi minime de 1…6 grade, mediat pe regiune, valori mai mici fiind posibile în perioada 29-30 noiembrie.

Probabilitatea pentru ploi va fi ridicată, în special pe parcursul primei săptămâni de prognoză, când vor fi posibile şi cantități de apă mai însemnate.

OLTENIA

În intervalul celor două săptămâni de prognoza, sunt estimate temperaturi ce se vor situa în jurul celor normale în această perioadă din an, cu maxime de 6…9 grade şi minime de 0…4 grade, mediat pe regiune. Vor fi însă şi nopți cu o vreme mai rece, cu temperaturi uşor negative.

Probabilitatea pentru ploi va fi ridicată, mai ales pe parcursul primei săptămâni de prognoză, când local se vor cumula cantități de apă mai însemnate.

BANAT

În cea mai mare parte a intervalului, valorile termice vor fi apropiate de cele caracteristice în ultima decadă de noiembrie şi la începutul lunii decembrie, dar vor fi şi zile cu vreme mai rece decât normal. Astfel, în medie, vor fi maxime termice de 5…9 grade şi minime de 0…4 grade, iar temperaturi mai scăzute vor fi posibile în perioadele 25-26 şi 28-29 noiembrie.

Probabilitatea de apariție a precipitațiilor se va menține relativ ridicată pe parcursul celor două săptămâni de prognoza. Vor fi mai ales ploi, ce pot cumula local cantități de apă mai însemnate, dar temporar vor apărea precipitații mixte.

CRISANA

Pe parcursul celor două săptămâni de prognoza, regimul termic va fi caracterizat de valori apropiate de mediile climatologice specifice perioadei, astfel că se vor înregistra medii ale maximelor de 4…7 grade şi ale minimelor de 0…4 grade. Vor fi şi perioade, cel mai probabil în datele de 25-26 şi 28-29 noiembrie, când sunt estimate temperaturi mai scăzute, ce vor caracteriza o vreme mai rece decât obişnuit.

Probabilitatea de apariție a precipitațiilor se va menține relativ ridicată de-a lungul intervalului de referință. Vor fi mai ales ploi, ce pot fi moderate cantitativ, dar temporar vor apărea precipitații mixte.

TRANSILVANIA

În intervalul celor două săptămâni de prognoza, sunt estimate temperaturi ce se vor situa în general în jurul celor normale în această perioadă din an, cu maxime de 3…7 grade şi minime de -3…2 grade, mediat pe regiune. Vor fi însa şi zile cu o vreme rece, mai ales la sfârşitul primei săptămâni ( zilele de 28 şi 29 noiembrie).

Probabilitatea de apariție a precipitațiilor -în general moderate cantitativ- va fi relativ ridicată pe parcursul intervalului de referință. Vor fi ploi, dar temporar şi lapoviță sau ninsoare, în special în zonele perimontane.

MARAMUREŞ

În cea mai mare parte a intervalului, se vor înregistra valori termice în jurul celor obişnuite în ultima decadă de noiembrie şi la începutul lunii decembrie, dar vor fi şi zile cu vreme mai rece decât normal. Astfel, în medie, vor fi maxime de 4…7 grade şi minime de -2…0 grade, iar temperaturi mai scăzute vor fi posibile la sfârşitul primei săptămâni.

Precipitațiile vor apărea cu o probabilitate mare pe parcursul întregului interval, dar vor fi slabe sau moderate cantitativ. Vor predomina ploile, temporar fiind de aşteptat şi precipitații mixte.

MOLDOVA

Mediile valorilor de temperatura se vor apropia de normalul pentru ultima decadă de noiembrie şi începutul lunii noiembrie, fiind estimate maxime de 4…7 grade şi minime de -2…3 grade. Față de aceste valori mediate pe regiune sunt de aşteptat temperaturi mai ridicate în sudul regiunii, dar o vreme ceva mai rece în partea sa nordică.

Probabilitatea pentru precipitații va fi ridicată în special pe parcursul primei săptămâni de prognoză când local, mai ales în sud, se pot cumula cantități de apă mai mari. În nord şi în dealurile subcarpatice temporar vor fi şi lapovițe sau ninsori, iar în restul regiuni vor predomina ploile.

DOBROGEA

Chiar dacă vor scădea semnificativ față de intervalul anterior, valorile de temperatura se vor menține mai ridicate decât cele obişnuite în această perioadă din an, atât ziua când vor fi în medie 8…13 grade, dar cu precădere pe timpul nopților când se vor înregistra între 5 şi 9 grade.

Probabilitatea pentru ploi (în general moderate cantitativ) va fi ridicată, în special pe parcursul primei săptămâni de prognoză.

LA MUNTE

Regimul valorilor termice va fi unul apropiat de cel normal pentru perioada din an în care ne aflăm. Astfel, media temperaturilor maxime va fi de 0…2 grade, iar minimele vor fi exclusive negative, urmând a se situa în general între -7 şi -4 grade.

Probabilitatea de apariție a precipitațiilor se va menține ridicată, în special pe parcursul primei săptămâni. La peste 1400 m altitudine vor predomina ninsorile, care temporar pot fi mai consistente, iar la altitudini mai mici vor fi şi lapovițe sau ploi. Izolat se va depune polei.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here