Proiect european finalizat în timp record la CET Holboca

0
56

Primarul interimar, Mihai Chirica, a făcut în cursul zilei de miercuri, 24 februarie, o vizită de lucru la centrala de producție a energiei termice de la Holboca. Alături de conducerea Veolia Energie Iași, acesta a dorit să vadă stadiul lucrărilor realizate de Municipiul Iași cu fonduri europene pentru conformarea sistemului centralizat de termoficare al orașului la standardele de protecție a mediului înconjurător impuse de Uniunea Europeană începând cu anul 2016.

Cinci din cele șase lucrări derulate de municipalitate cu finanțare europeană au fost finalizate cu succes. Este vorba despre: reabilitarea cazanelor de apă fierbinte 1 și 3 de la CET Tudor (cu funcționare complet automatizată și monitorizarea permanentă online a consumului de combustibil și a emisiilor în atmosferă); montarea instalației de colectare în stare uscată a zgurii și cenușii la CET Holboca; retehnologizarea cazanului de abur K2 de la CET Holboca prin montarea instalației de denoxare; reabilitarea pompelor de termoficare de la ambele centrale de producție; înlocuirea a 11 km din Magistrala 2 de termoficare.

În prezent este pregătită recepția celei mai complexe lucrări din cadrul proiectului european în valoare totală de 54 de milioane de euro: instalația de desulfurare de la centrala de producție CET Holboca.

„Primăria Iași a reușit realizarea în timp record a unei instalații unice în România, utilizând o echipă de lucru formată din 150 de muncitori pe zi timp de aproximativ 12 luni, împreună cu echipe de specialiști din Austria și Germania. Suntem mulțumiți să constatăm atingerea indicatorilor de performanță de către nouă instalație, iar pentru orașul nostru este foarte important faptul că echipamentele de producere a energiei termice sunt conforme cu standardele de mediu impuse tuturor statelor membre ale Uniunii Europene”, a declarat primarul interimar Mihai Chirica.

Edilul a adăugat că aceste investiții cu finanțare europeană, care se adaugă celor realizate de Veolia Energie Iași – peste 28 de milioane de lei în primii trei ani ai contractului de concesiune, fac din sistemul centralizat de termoficare al Iașului soluția optimă pentru alimentarea durabilă cu apă caldă și căldură în condiții de siguranță, eficientă și protecție a mediului înconjurător.

Primarul interimar Mihai Chirica a vizitat și depozitul de combustibil de la CET Holboca, unde stocul de cărbune se ridică la peste 66.000 tone, cantitate mai mult decât suficientă pentru a încheia sezonul de încălzire actual și pentru a începe iarna 2016 – 2017.

Reamitim că Primăria Iași este prima municipalitate din România care va lansa în cursul lunii martie 2016 licitația pentru înlocuirea cu finanțare europeană a 25 de km de rețele primare de termoficare (magistrale) și a 50 km de rețele secundare de termoficare (conducte de distribuție a agentului termic). Acest proiect, în valoare de 28 de milioane de euro, va fi derulat în cadrul POIM (Programul Operațional de Infrastructura Mare) 2014-2020 și a fost deja validat de autoritatea de management din cadrul Ministerului Fondurilor Europene și de experții Jaspers din partea Comisiei Europene.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

6 + 4 =