Proiect SF la CJ: heliport la Spitalul de Copii Sf. Maria si substatii de ambulanta in tot judetul

0
61

Prin Programul Național de Dezvoltare Locală 2017-2020, județului Iași i-a fost alocată suma de 55 milioane de lei (12 milioane de euro) pentru construcția sau modernizarea a 44 de dispensare comunale.
Conducerea Consiliului Județean va solicita Ministerului Sănătății ca, în cadrul proiectului care prevede achiziția a 3000 de noi ambulanțe la nivel național, fiecare dintre aceste dispensare medicale să primească o astfel de unitate mobilă așa încât, în județ, toate comunele să beneficieze de un echipaj de prim ajutor.
În cazul în care am înființa o nouă asociație de prim ajutor la nivelul județului, aceasta s-ar suprapune peste activitatea SMURD și peste unul dintre obiectele de activitate ale ADI Euronest care prevede achiziționarea de ambulanțe la nivel de regiune. Consider că o nouă asociație, de tipul celei la care fac referire consilierii județeni acum, nu iși are rostul. Personal propun să acordăm suport pentru reînființarea centrelor zonale de prim ajutor, deservite de echipaje specializate de salvare și descarcerare. Trebuie să sprijinim comunitățile locale astfel încât, fiecare dispensar comunal să aibă angajați medici specialiști. Unitățile medicale din mediul rural trebuie să aibă în componența lor și cabinete stomatologice astfel încât locuitorii să poată beneficia de consultații și tratamente. În acest sens, întenționăm să cooptăm într-un proiect Universitatea de Medicină și Farmacie, care, să asigure aceste servicii. Studenții vor putea efectua practica de specialitate pe lângă un medic și vor putea ajuta astfel la activitatea de prevenție în domeniu”, a afirmat Maricel Popa, președintele C.J.
Prin Direcția de Proiecte și Dezvoltare Durabilă și Adi Euronest, Consiliul Județean Iași intenționează înființarea printr-un program transfrontalier a unui heliport în colaborare cu Inspectoratul pentru Situații de Urgență.
La prima întrunie, din data de 28 noiembrie, consilierii județeni vor trebui să se pronunțe cu privire la realizarea proiectului „Extindere și dotare Unitate Funcțională Regională de Urgență în cadrul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii „Sf. Maria” Iași” și alocarea fondurilor necesare, în valoare de 130.524,60 lei, din bugetul Consiliului Judetean Iași, aferent anului 2017, pentru realizarea studiului de fezabilitate, documentației suport și serviciilor de consultanță.
În cadrul acestui proiect se intenționează, deasemenea, înființarea unui heliport pentru deservirea unității medicale, având în vedere că aici, sunt aduși pacienți din regiunea de nord est a țării.

Marius GAVRILESCU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here