Proiecte ale Primăriei de un sfert de miliard de lei, aprobate de ADRNE

0
57

Patru proiecte europene depuse de municipalitatea ieșeană au fost deja aprobate de Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est (ADRNE). Valoarea acestora este de peste 250 milioane de lei, în scurt timp urmând a fi semnate contractele de finanțare și demarate procedurile de achiziție a lucrărilor și investițiilor aferente. Este vorba de trei proiecte majore care privesc dezvoltarea infrastructurii transportului public în comun și a sistemului alternativ de mobilitate urbană, precum și de un altul care vizează modernizarea rețelei de iluminat public.

Transport public modern și ecologic

Primele trei proiecte vor fi finanțate prin intermediul Programului Operațional Regional 2014 – 2020 – Axa prioritară 4 „Sprijinirea dezvoltării urbane durabile”. Proiectul „Reabilitarea infrastructurii de tramvai în Municipiul Iași” presupune reabilitarea infrastructurii și suprastructurii căii de rulare tramvai pe trei tronsoane: Cinci Drumuri – strada Pădurii – strada Nicoriță, Piața Podu Roș – Intersecție cu bulevardul Primăverii și Bulevardul Virgil Săhleanu – Intersecție cu bulevardul Metalurgiei – rond Țuțora. Valoarea totală a proiectului, care implică și achiziționarea a cinci tramvaie, este de 114.284.518 lei, inclusiv TVA.

Proiectul „Reorganizarea circulației pe bulevardul Tudor Vladimirescu” prevede execuția lucrărilor de construcții și instalații aferente liniei de tramvai pe traseul intersecție Bucșinescu – bulevardul Tudor Vladimirescu – intersecție Calea Chișinăului, reabilitarea podului Tudor Vladimirescu și achiziționarea a șapte tramvaie. Valoarea totală a proiectului este de 113.742.262 lei, inclusiv TVA.

Cel de-al treilea proiect admis de ADRNE, „Sistem alternativ de mobilitate urbană utilizând stații automate de închiriere a bicicletelor – Iași VeloCity”, are un buget estimativ de 22.197.963 lei, inclusiv TVA. Prin intermediul acestuia vor fi amenajate 50 de amplasamente care totalizează 62 de stații de îmbarcare și închiriere pentru biciclete. Vor fi cumpărate 813 de biciclete mecanice, 37 de biciclete electrice, 60 de triciclete pentru persoanele de vârsta a treia și 20 de triciclete pentru persoanele cu dizabilități. Totodată, vor fi amenajate 10 stații de depanare și 35 de parcări private. Proiectul presupune și implementarea un sistem inteligent de mobilitate urbană alternativă, independent energetic utilizând biciclete inteligente, la care adaugă sisteme de andocare și terminale inteligente.

Modernizarea rețelei de iluminat public

Cel de-al patrulea proiect, „Reabilitarea, modernizarea, extinderea, eficientizarea rețelei de iluminat public în Municipiul Iași”, va primi finanțare prin intermediul Programului Operațional Regional 2014 – 2020 – Axa Prioritară 3 „Sprijinirea tranziție către o economie cu emisii scăzute de carbon”. Valoarea totală a proiectului se ridică la 21.868.648 lei, inclusiv TVA. Proiectul va include achiziția și montarea a 4.088 de corpuri de iluminat cu LED, 4.122 de module de telegestiune cu punct luminos, 41 de stâlpi echipați cu panouri fotovoltaice și 287 de puncte de aprindere, precum și achiziționarea unui sistem de telegestiune.

Alte proiecte importante la un pas de a primi finanțare europeană

Alte nouă proiecte sunt la un pas să primească avizul favorabil din partea reprezentanților ADRNE. Acestea vizează dezvoltarea infrastructurii, educația, mediul și conservarea patrimoniului cultural. Valoarea totală a acestor proiecte este de peste o sută de milioane de euro.

Primele opt proiecte urmează a primi finanțare prin intermediul Programului Operaţional Regional 2014 – 2020 – Axa prioritară 4 „Sprijinirea dezvoltării urbane durabile”. Pe listă se află construirea și echiparea unei grădinițe cu 14 grupe în cartierul Dacia (7.543.500 lei, cu TVA), construirea și echiparea unei grădinițe cu nouă grupe în cartierul Bucium (5.464.931 lei, cu TVA), reabilitarea și dotarea Grădiniței PP13 (2.964.685 lei, cu TVA), modernizarea a două ateliere din cadrul campusului școlar al Colegiului Tehnic „Gheorghe Asachi” (6.913.940 lei, cu TVA), crearea unui sistem de management al transportului public și e-ticketing (12.645.901 lei cu TVA), dezvoltarea proiectului „Oază de verdeață din cartierul nostru – program comunitar de revitalizare a spațiilor publice abandonate/degradate de mici dimensiuni”, care vizează reconversia și refuncționalizarea a 12.741 metri pătrați de teren neutilizat (8.081.887 de lei, cu TVA), reabilitarea infrastructurii de tramvai Iași – Dancu și a podului Ciurchi II și achiziționarea a patru tramvaie (104.022.632 lei, cu TVA), precum și achiziționarea, printr-o licitație internațională organizată de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, a 16 tramvaie noi și 44 de autobuze electrice (76,9 milioane euro).

Pentru cel de-al nouălea proiect, „Consolidare şi reabilitare Muzeul de Istorie Naturală – Corp A”, municipalitatea urmează a primi fonduri europene în cadrul Programului Operaţional Regional 2014 – 2020, Axa prioritară 5 – „Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural”. Bugetul acestui proiect este de 13.312.194 de lei, cu TVA.

Marius GAVRILESCU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here