Proiecte de 31 de milioane de lei pentru închiderea a patru centre de plasament

0
52

Strategia Naţională pentru Protecţia şi Promovarea Drepturilor Copilului prevede, ca prioritate, închiderea centrelor de plasament mari și construirea de case de tip familial în care beneficiarii se vor bucura de condiții moderne de trai, îngrijire și educare.

 Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Iași derulează patru proiecte, a căror valoare totală este de 31 de miloane de lei, pentru închiderea centrelor de plasament de tip vechi și crearea de alternative astfel încât, copiii și tinerii plasați aici să poată beneficia în continuare de cele mai bune condiții.  Contribuția Consiliului Județean Iași la aceste proiecte este de 6,6 milioane de lei, sume ce reprezintă cofinanțarea și costurile suplimentare ale investițiilor.

 Astfel, centrele rezidențiale vechi, de dimensiuni mari, din subordinea DGASPC, vor fi înlocuite cu case de tip familial, în care condițiile de trai vor fi asemenea celor dintr-o familie. Clădirile în care acestea funcționează acum vor fi reabilitate și transformate în centre de zi care vor asigura servicii de asistență socială la standarde moderne.

Au fost aprobate spre finanțare din fonduri europene, prin Programul Operațional Regional 2014-2020 proiectele privind închiderea centrelor rezidențiale ”Bucium”, ”C.A. Rosetti” din Iași, Centrul ”Sf. Stelian” Pașcani și Centrul Rezidențial ”Bogdana” din Bogdănești, comuna Horlești.

Prin intermediul a două proiecte ce prevăd închiderea Centrului de Servicii Sociale Bucium vor fi construite patru case de tip familial în comuna Miroslava. Imobilul în care funcționează acum sala de sport a centrului va fi reabilitat și modernizat, aici înființându-se un centru de zi. Valoarea totală a celor două contracte de finanțare este de 7,2 milioane de lei, termenul limită al acestora fiind luna februarie 2022.

Și închiderea Centrului Rezidențial ”C.A.Rosetti” se va realiza prin două proiecte complementare în cadrul cărora vor fi  înființate șapte case de tip familial (șase prin POR, una fiind pusă la dispoziție prin reorganizarea unui serviciu existent) pentru 81 de copii și un centru de zi pentru recuperarea copilului cu dizabilități.

Primul, în valoare de 5.154.848,07 lei, prevede construirea a două case de tip familial, una în comuna Miroslava și una în municipiul Iași. Totodată, clădirea fostului centru destinat victimelor violenței domestice va fi reabilitată și transformată în centru de zi- a cărui capacitate va fi de 30 de beneficiari- care va furniza servicii sociale suport de recuperare, atât pentru copiii cu dizabilități care părăsesc centrul rezidențial cât și pentru cei din comunitate.

Cel de al doilea proiect, prevede construirea a patru case de tip familial în care vor fi îngrijiți copii cu dizabilități, trei amplasate în municipiul Iași și una în comuna Popricani și este în valoare de 5.583.146,71 lei.

Pentru copiii din actualul Centru”Sf. Stelian” de la Pașcani se vor construi două case cu o capacitate de 12 locuri fiecare. Proiectul prevede și înființarea unui centru de zi pentru 24 de beneficiari (care va furniza servicii suport pentru resocializarea copilului predelincvent și delincvent), prin reabilitarea și modernizarea clădirii în care funcționează acum centrul de tip rezidențial. Valoarea proiectului este de 5.285.018,54 lei.

În comuna Horlești, beneficiarii Centrului Rezidențial ”Bogdana” se vor muta în patru case noi, două în satul Bogdănești, două în Horlești, acuala locație fiind transformată în centru de zi pentru sprijinirea integrării și reintegrării copilului în familie. Bugetul prevăzut în cadrul proiectului este de 7 871 077,85 lei.

Finanțarea proiectelor este asigurată în cadrul programului Operațional Regional 2014 – 2020, Axa prioritară 8 – Dezvoltarea infrastructurii de sănătate şi socială, obiectiv specific – creşterea gradului de acoperire cu servicii sociale.  

DGASPC Iași lucrează acum la planurile de închidere și a altor centre de tip rezidențial: ”Sf. Nectarie” din Galata, ”Sf. Andrei”, ”Sf. Nicolae” Pașcani, ”Mihail Sadoveanu” Pașcani.

Marius GAVRILESCU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 35 = 40