Promovarea industriei erotice in spatiul public, interzisa la Iasi

0
64

La inițiativa primarului Mihai Chirica, reprezentanții Primăriei Municipiului Iași au elaborat și supus dezbaterii publice un proiect de hotărâre de Consiliu Local privind interzicerea promovării, sub orice formă, pe mijloacele fixe sau mobile, audio / video sau pe orice structură a oricărei forme de publicitate care promovează activități de tip videochat, în sensul de „camchat”, adică expunerea pentru o anumită perioadă a unui model în fața unei camere web, gratis sau contra plată. După ce hotărârea va fi adoptată, interdicția va fi valabilă pentru orice fel de promovare, atât pe domeniul public sau privat al Municipiului Iași, cât și pe domeniile private expuse vizualizării publice (pe clădiri, vehicule sau orice alte suprafețe care au expunere vizuală publică etc.).

Încălcarea viitoarei hotărâri va constitui contravenție, va fi constatată de Poliția Locală ori de alți împuterniciți ai primarului și va fi sancționată cu amendă cuprinsă între 2.400 și 2.500 de lei. Amenda va putea fi aplicată atât proprietarului mijlocului publicitar, beneficiarului reclamei, cât și proprietarului imobilului pe care este amplasat mijlocul publicitar (teren, clădire, vehicul etc.).

În argumentația aferentă proiectului de hotărâre reprezentanții municipalității atrag atenția asupra campaniilor publicitare organizate în ultimii ani de către diverse societăți de videochat, cu precădere în zonele campusurilor universitare, prin care se promit câștiguri financiare importante unei categorii sociale vulnerabile, așa cum sunt tinerii. Este scos în evidență faptul că informațile vehiculate în aceste campanii publicitare sunt accesibile și minorilor, iar aceștia pot fi ușor influențați, prin mesajele și imaginile prezentate, să acceseze site-urile, fiind expuși astfel unor reale pericole.

Având în vedere că aceste activități încalcă normele de moralitate și pot pune în pericol sănătatea și integritatea fizică și psihică a copiilor și tinerilor, ținând cont de lipsa de maturitate intelectuală și nevoia de protecție a acestora, cât și de riscurile la care pot fi expuși, Primăria Municipiului Iași nu a avizat / autorizat astfel de campanii publicitare, considerând că astfel de reclame încurajează un comportament la limita moralei publice și sunt inadecvate a se desfășura pe raza Municipiului Iași. În ciuda acestui fapt, promovarea activităților de videochat a avut loc, Poliția Locală a aplicat mai multe sancțiuni contravenționale pentru lipsa avizelor de publicitate, dar campaniile au continuat și amenzile au fost contestate în instanță.

Marius GAVRILESCU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here