Radiografia bufonilor 2! Alte personaje unsuroase, aceeași caterincă politică

0
60

Continuăm incursiunea în zona tot mai aglomerată a politicienilor care, după o hibernare de ani buni, au scos din nou capul la suprafață, simțind aroma de ciolan pus la fezandat.

Diana Șoșoacă, fostă senator AUR de Iași, actualmente președinte SOS, se remarcă printr-o desăvârșită lipsă de preocupare față de tot ce înseamnă comunitatea ieșeană și necesitățile acesteia. Călare pe calul tărcat al naționalismului gregar, Șoșoacă a depășit demult decibelii bunului simț, devenind un personaj în care se contopesc vârtoasele gene revoluționare ale Miței Baston cu o doză consistentă de grobianism marca Vadim Tudor. Aflată într-o nebuloasă totală vizavi de tot ce înseamnă Iașul, la urma urmei orașul ale cărui interese trebuia să le fi reprezentat în Parlament, Diana Șoșoacă reprezintă exemplul tipic de candidat repartizat în provincie din rațiuni de calcule electorale, un personaj cu foarte multă formă și extrem de puțin fond.

Promovat inițial ca un soi de copil teribil al USR, deputatul Filip Havârneanu a rămas la nivelul inițiativelor naive, menite să mascheze un întreg deșert al promovării intereselor Iașului. După ce a stârnit zâmbete cu aventurile penibile petrecute prin Ucraina, unde tot căuta să pozeze în tânărul parlamentar care înfăptuieșe acte de curaj, în fapt câteva postări caraghioase pe Facebook și două fotografii musai în echipament militar, Havârneanu a găsit o altă marotă, legea păcănelilor, pe care o ține în brațe de un an de zile. Și uite-așa, timpul trece, leafa merge, mai o postare care înfierează când pe PNL, când pe PSD, iar tânărul parlamentar userist își trăiește eșecul demnității de ales al ieșenilor, fără prea multă tristețe, ce-i drept, semn că a învățat temeinic lecția tupeului politic.

Lipsit de carisma politicianului de succes, fostul subprefect Bogdan Abălași a ieșit și el din contemplarea leneșă, dându-și seama că face parte din Pro România, un partid de care președintele Victor Ponta își aduce aminte în special în preajma campaniilor electorale. Refugiat într-o structură birocratică a Ministerului Sănătății, Abălași și-a întețit ultima vreme aparițiile publice, aducându-l în partid pe un alt locatar al cimitirului elefanților, fostul secretar de stat de la Educație, Vasile Șalaru, dat afară cândva din motive de ochi alunecoși la bustul elevelor de liceu. Revitalizat de câte o vizită a șefei Corina Crețu, Abălași speră să prindă un oscior mic, dar suficient de suculent pentru a-i hrăni pofta de oleacă de influență politică și administrativă, pe scurt cam tot ce visează orice trântor de lux.

Deși aflat la finalul celui de-al doilea mandat de deputat PSD, nu este deloc exclus ca Silviu Macovei să-și doreasc și a treia tură ca parlamentar de Iași. În 2021, Macovei s-a remarcat cu o megacălătorie făcută în străinătate și plătită din banii publici. Nu mulți, un fleac de 40.000 de lei, risipiți pe plaiurile înmiresate ale Italiei, Spaniei, SUA etc. Distinsul om politic este și expert în afaceri imobiliare, el deținând patru terenuri, iar în anul 2022 procurându-și o casă de locuit, cu suprafața de vreo 200 de metri pătrați. Cum ar veni, chitit pe prosperitate, că doar o viață și două – trei mandate avem!

Un soi de intelectual al liberalilor ieșeni, deputatul Liviu Brătescu a strălucit o singură dată în plicticoasa lui carieră, mai exact în anul 2012 în care a concurat, fără succes, cu Elena Udrea pentru un post de parlamentar. Omul a și scris o carte pe tema asta, „Pe contrasens cu Elena Udrea”, semn că a fost profund marcat de personalitatea favoritei lui Traian Băsescu. În rest, după o perioadă de manageriat Ateneul Național, Brătescu nu s-a mai remarcat cu nimic, vocația de istoric atrăgându-l mai degrabă cu nasul în biblioteci, decât printre oamenii cărora să le încerce rezolvarea problemelor.

Deputatul PSD Vasile Toma este un alt exemplu de anonimat în politica ieșeană, lucru care nu-l împiedică să facă afaceri prospere, în special în zona transporturilor. În rest, Toma se manifestă în politică precum agheazma: nu face bine, dar nici rău.

Paul LOVIN

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

72 − = 68