Raluca Turcan trimite Corpul de control de la Ministerul Culturii să verifice legalitatea intervenţiei la Bojdeuca lui Ion Creangă

0
102

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a solicitat Corpului de control verificarea legalităţii avizului pentru intervenţia realizată la Bojdeuca scriitorului Ion Creangă, iar Comisia Naţională a Monumentelor Istorice şi Institutul Naţional pentru Patrimoniu vor fi solicitate să se pronunţe asupra calităţii lucrărilor prin analizarea proiectului şi deplasarea la faţa locului.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Culturii, intervenţiile asupra monumentelor istorice se fac numai pe baza şi cu respectarea avizului emis de Ministerul Culturii sau, după caz, de serviciile publice deconcentrate ale acestuia. Regulamentul de Organizare şi Funcţionare al Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice prevede că în cazul Bojdeucii lui Creangă atribuţiile de avizare revin Direcţiei Judeţene de Cultură Iaşi prin Comisia Zonală a Monumentelor Istorice nr 5. DJC Iaşi, care are responsabilitatea urmăririi lucrărilor în conformitate cu avizele emise, se menţionează în comunicat.

Bojdeuca lui Ion Creangă, o casă simplă în care scriitorul a locuit în Iași, pe Dealul Țicăului, a fost modernizată printr-un proiect al Consiliului Județean Iași și va fi redeschisă pentru vizitatori din luna decembrie, a anunțat președintele instituției, Costel Alexe (PNL). Mai mulți internauți l-au criticat pe acesta, reclamând faptul că proiectul nu a păstrat simplitatea ansambului și a transformat casa într-o locuință prea luxoasă.

Consiliul Judeţean Iaşi a scos la licitaţie, în 2019, contractul de achiziţie publică de servicii de proiectare şi asistenţă tehnică pentru reabilitarea Ansamblului muzeal „Ion Creangă” Iaşi din cadrul proiectului „Călător pe Meridiane Culturale”.

„Restaurarea obiectivului cultural Muzeul «Ion Creangă» este un proiect care îşi propune valorificarea monumentului de patrimoniu istoric, casa scriitorului Ion Creangă, ce găzduieşte muzeul cu acelaşi nume, prin realizarea unor lucrări de restaurare, amenajare şi dotare a celor două clădiri (casa bojdeucă – clădire patrimoniu, curtea interioară şi clădirea muzeu care cuprinde expoziţii foto-documentare) şi a incintei muzeului”, conform informaţiilor din SEAP.

Ultimele intervenţii majore înainte de demararea acestui proiect – lucrări de renovare şi consolidare asupra monumentului istoric au fost realizate în 1984, iar în anul 1985 muzeul a fost redeschis publicului. În acest context a fost construit în incintă Ansamblul muzeal „Ion Creangă”, care s-a inaugurat la 11 iunie 1989.

Imobilul în care a locuit Ion Creangă a fost în proprietatea familiei Vartic, loc preluat de la Biserica „Buna Vestire”. Ion Creangă a locuit într-o casă din incinta Mănăstirii Golia şi, după ce a fost exclus definitiv din rândul clerului, a închiriat această casă în care a locuit până la sfârşitul vieţii.

În anul 1917, casa a fost cedată Primăriei Iaşi, moment la care au avut loc o serie de intervenţii pentru a pregăti imobilul pentru găzduirea Muzeului „Ion Creangă”.

În perioada 1931 – 1936 s-au realizat reparaţii ale casei de secol XIX, astfel au dispărut furcile de stejar care sprijineau imobilul pe latura de est, a fost realizat un zid de piatră şi a fost construită o clădire în incintă pentru îngrijitorul muzeului.

Ca urmare a cutremurului din anul 1940, când a suferit degradări considerabile, a fost necesară o intervenţie, efectuată în 1942, cu sprijinul Mănăstirii Neamţ.

În 1966 a avut loc o reprofilare a Bojdeucii care urmărea evocarea modului de viaţă şi atmosfera în care crea scriitorul.

În primăvara anului 1968, înainte de aniversarea semicentenarului casei lui Ion Creangă, au avut loc noi lucrări de reparaţii.

În urma cutremurului din 1977, casa a rămas în picioare, dar a suferit degradări, ieşind din circuit pentru câţiva ani.

Marius GAVRILESCU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here