Rămas bun, Majestate! Slujba de înmormântare a început la Patriarhie, locul unde în urmă cu 77 de ani era încoronat.

0
53

Regele Mihai I, care a murit pe 5 decembrie, la vârsta de 96 de ani, va fi înmormântat sâmbătă seara la Catedrala arhiepiscopală şi regală din Curtea de Argeş.

15:00 Sicriul cu trupul neînsufleţit al Regelui Mihai este transportat cu trenul regal la Curtea de Argeş. Cortegiul cu sicriul trupului neînsufleţit al Regelui Mihai I a ajuns la Gara Regală Băneasa, escortat de jandarmi din cadrul Detaşamentului de Cavalerie al Jandarmeriei Capitalei. La Gară, militarii Brigăzii 30 Gardă au preluat sicriul şi crucea şi au parcurs drumul prin interiorul gării până pe peron, unde Jandarmeria Română în uniformele de ceremonie a dat onorul şi a intonat marşuri funebre până la introducerea sicriului în vagonul mortuar. Mii de oameni au aşteptat la Gara Băneasa sicriul fostului suveran.

13:45 Slujba de înmormântare s-a încheiat la Patriarhie. Convoiul funerar se îndreptă spre Gara Regală Băneasa, unde Jandarmeria Română în uniformele de ceremonie va da onorul şi va intona marşuri funebre până la introducerea sicriului în vagonul mortuar.

12:35 Slujba de înmormântare a Regelui Mihai de la Catedrala Patriarhală a început sâmbătă la prânz, patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, oficiind împreună cu 8 mitropoliţi.
Sicriul cu trupul neînsufleţit al Regelui Mihai a sosit la Catedrala Patriarhală la ora 12,20, unde în urmă cu 77 de ani, în dimineaţa zilei de 6 septembrie 1940, acesta era încoronat cu Coroana de Oţel a Regelui Carol I şi uns cu Sfântul şi Marele Mir în faţa Patriarhului Nicodim.
Când cortegiul s-a apropiat de Clopotniţa Catedralei, clopotele au bătut mai bine de 15 minute.
Cortegiul funerar s-a oprit în piaţeta din faţa Clopotniţei, iar cei opt militari au coborât sicriul de pe afetul de tun şi l-au dus în Catedrală.
12:18 Sicriul cu trupul neînsufleţit al Regelui Mihai a ajuns la Patriarhie, unde va fi oficiată slujba religioasă de către PF Daniel. Cortegiului funerar i s-au alăturat zeci de mii de oameni pe traseul de la Piaţa Palatului până în Dealul Mitropoliei.
Pe traseu, oamenii au aplaudat, au strigat ”Regele Mihai” şi ”Regele şi patria” şi au aruncat flori în calea cortegiului. Sunt oameni de toate vârstele, foarte mulţi fiind tineri şi numeroşi părinţi împreună cu copiii lor.
sursa:Stirile ProTV/LIVE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

96 − = 86